Απαγορευμένες νεοναζιστικές οργανώσεις στη Γερμανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αναμόχλευσαν πάθη, καλούσαν σε χρήση βίας και επιζητούσαν τη κατάργηση της δημοκρατίας. Δεκάδες ακροδεξιές οργανώσεις έχουν απαγορευτεί στη Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες. Ας δούμε τις σημαντικότερες.

    
Archivbild | Kiel | Sichergestellte Waffen und ein Schild der kriminellen Neonazi-Gruppe «Combat 18»

Το 1933 η γερμανική δημοκρατία ήταν ανυπεράσπιστη απέναντι στους Εθνικοσοσιαλιστές, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του συστήματος για να εγκαθιδρύσουν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία δημιούργησε μια Δημοκρατία ικανή να υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες της. Μια Δημοκρατία, η οποία, όταν απειλείται, είναι και σε θέση να περιορίζει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθε για να προστατευθεί η συνταγματική τάξη.

Στη Γερμανία οργανώσεις μπορούν κατά συνέπεια να απαγορευτούν εάν οι στόχοι ή οι δραστηριότητές τους στρέφονται κατά της συνταγματικής τάξης. Στηριζόμενες σε αυτό το νομικό θεμέλιο οι αρχές έχουν απαγορεύσει τα τελευταία χρόνια πολλές ακροδεξιές, ακροαριστερές και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες. Ακόμα και πολιτικά κόμματα μπορούν να απαγορευτούν, τα κριτήρια ωστόσο είναι πολύ αυστηρότερα.

Από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1949 έχουν απαγορευθεί κυρίως ακροδεξιές οργανώσεις. Σύμφωνα με την ιδεολογία τους η αξία ενός ατόμου καθορίζεται από το αν ανήκει σε συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα ή έθνος. Αυτή η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με το γερμανικό σύνταγμα, σύμφωνα με τον οποίο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη και η προστασία της αποτελεί κρατικό καθήκον.

«Sturmbrigarde 44»

Ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ ΖεεχόφερΟ γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ

Γνωστή και ως «Wolfsbrigade 44» η οργάνωση «Ταξιαρχία Καταιγίδα 44» ιδρύθηκε το 2016. Τα μέλη της φορούν μπουφάν με εικόνες από κρανία και σύμβολα της Βέρμαχτ. Ο αριθμός 44 σχετίζεται με το τέταρτο γράμμα του λατινικού αλφάβητου και παραπέμπει στα αρχικά DD της «Division Dirlewanger», μιας ειδικής μονάδα των SS που ευθύνονταν για μαζικές δολοφονίες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η οργάνωση απαγορεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών εφόδων κατασχέθηκαν όπλα και μαχαίρια καθώς και διακριτικά των ναζί, όπως σβάστικες. «Όποιος μάχεται τις θεμελιώδεις αξίες της ελεύθερης κοινωνίας μας θα έρθει αντιμέτωπος με την αποφασιστική αντίδραση του κράτους δικαίου», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ» στην ανακοίνωση απαγόρευσης της οργάνωσης.

«Αετός του βορά»

Η οργάνωση «Nordadler» («Αετός του βορά») απαγορεύθηκε τον Ιούνιο του 2020. Η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε αρκετά ομόσπονδα κρατίδια. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, η ακροδεξιά οργάνωση είχε προγραμματίσει επιθέσεις και προσπάθησε να προμηθευτεί οπλισμό, πυρομαχικά και εκρηκτικά. Επιπλέον, λέγεται ότι τα μέλη της είχαν ετοιμάσει ένα κατάλογο με ονόματα πολιτικών, οι οποίοι κατά την άποψή τους, θα καλούνταν “να λογοδοτήσουν” σε περίπτωση κατάρρευσης του κράτους.

«Πολίτες του Ράιχ»

Στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών οι νεοναζίΣτο στόχαστρο των γερμανικών αρχών οι νεοναζί

Τον Μάρτιο του 2020, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απαγόρευσε την ένωση του ακροδεξιού Κινήματος Πολιτών Ράιχ («Reichsbürger»). To αυτοαποκαλούμενο κίνημα αρνείται την ύπαρξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της γερμανικής κυβέρνησης. Τα μέλη της θεωρούν ότι το γερμανικό Ράιχ, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που του ανήκαν πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξακολουθεί να υπάρχει. Οι ιδέες που προπαγανδίζουν οι Πολίτες του Ράιχ συνδυάζουν ακροδεξιά πιστεύω με θεωρίες συνωμοσίας. Από το 2016 το κίνημα παρακολουθείται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος λόγω υποψίας αντισυνταγματικών δραστηριοτήτων.

Combat 18

Η οργάνωση Combat 18 ιδρύθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 1992. Παρακλάδια της εμφανίστηκαν λίγα χρόνια αργότερα στη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Καναδά και άλλες χώρες. Η κωδική ονομασία 18 αντιστοιχεί στο πρώτο και το όγδοο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου A και H: τα αρχικά του Αδόλφου Χίτλερ. Στη Γερμανία η οργάνωση διένειμε ακροδεξιά τραγούδια και διοργάνωνε συναυλίες νεοναζί.

Η “Combat 18 Germany” απαγορεύτηκε τον Ιανουάριο του 2020. Οι φωνές που ζητούν την απαγόρευση της οργάνωσης έγιναν δυνατότερες όταν έγινε γνωστό ότι ο δολοφόνος του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε στο Κάσελ τον Ιούνιο του 2019 είχε επαφές με μέλη της Combat 18.

«Τρομοκρατική Ομάδα Λευκοί Λύκοι»

Η οργάνωση «Weisse Wölfe Terrorcrew» (WWT) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ίντερνετ το 2011. Δραστηριοποιούνταν σε δέκα ομόσπονδα κρατίδια. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηριστικά της ακραίας οργάνωσης είναι η ετοιμότητα για χρήση βίας και η επιθετικότητα σε βάρος πολιτικών αντιπάλων, ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο και εκπροσώπους του κράτους. Στόχος της «Τρομοκρατικής Ομάδας Λευκοί Λύκοι» ήταν η ανατροπή  της Δημοκρατίας και η εγκαθίδρυση διακυβέρνησης σε εθνοσοσιαλιστικά πρότυπα. Απαγορεύτηκε το 2016.

Altermedia

Αυξήθηκαν οι νεοναζιστικές οργανώσεις μετά την Επανένωση της ΓερμανίαςΑυξήθηκαν οι νεοναζιστικές οργανώσεις μετά την Επανένωση της Γερμανίας

Με την απαγόρευση της Altermedia Deutschland το 2016, μια γερμανική αρχή χαρακτήριζε για πρώτη φορά έναν ιστότοπο  ακροδεξιά οργάνωση. Μέσω της ιστοσελίδας δημοσιεύονταν ρατσιστικό, ξενοφοβικό, αντισημιτικό, ομοφοβικό και αντιμουσουλμανικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, η διαδικτυακή πύλη τάσσονταν ανοιχτά κατά της συνταγματικής τάξης.

HNG

H «Oργάνωση Αρωγής Εθνικών Πολιτικών Κρατουμένων» («HNG») υπήρξε μέχρι την απαγόρευση της το 2011 τη μεγαλύτερη νεοναζιστική οργάνωση στη χώρα. Τα περίπου 600 μέλη είχαν στενές επαφές με κρατούμενους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Στόχος της οργάνωσης, που ιδρύθηκε το 1979, ήταν να στηρίξει ακροδεξιούς στις φυλακές έτσι ώστε να διατηρηθεί ακλόνητη η πίστη τους στα ναζιστικά ιδεώδη.

Απαγορεύσεις πριν από το 2011

Μεταξύ του 1949 και της Επανένωσης το 1990 απαγορεύθηκαν στη Γερμανία 6 ακροδεξιές οργανώσεις με παγγερμανική δράση. Μια από αυτές ήταν η «Wehrsportgruppe Hoffmann», η οποία έχει συνδεθεί με τη πολύνεκρη επίθεση στη Γιορτή της Μπύρας (Oktoberfest) στο Μόναχο το 1980. Στο διάστημα αυτό απαγορεύθηκαν πολλές άλλες νεοναζιστικές οργανώσεις σε διάφορα γερμανικά κρατίδια. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όσο αυξάνονταν η βία κατά των μεταναστών και ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο, τόσο αυξάνονταν και οι απαγορεύσεις οργανώσεων. Ένα νέο κύμα απαγορεύσεων ακολούθησε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν αυξήθηκε η παρουσία και δραστηριότητα ακροδεξιών οργανώσεων στη Γερμανία.

Πέτερ Χίλε

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα