Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο. Η Ελλάδα δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της εφόσον παραστεί η ανάγκη», σημειώνει το ΥΠΕΞ, απαντώντας στην ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα νωρίτερα το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντά της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της εφόσον παραστεί η ανάγκη», καταλήγει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του με την οποία ουσιαστικά απαντά στην ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα λίγη ώρα νωρίτερα το τουρκικό Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK) που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με τη σημερινή της ανακοίνωση, η τουρκική πλευρά κατηγορεί την Ελλάδα για «παράνομες» και «προκλητικές» ενέργειες στο Αιγαίο.

Υποστηρίζει, πιο συγκεκριμένα, πως «η Ελλάδα απομακρύνεται απο τη σοφία και τη λογική» και πως «έφτασε στο σημείο να σαμποτάρει δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και να επιτεθεί σε πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα».

«Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων και δικαιωμάτων του έθνους μας απέναντι στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Τουρκία, ενώ παράλληλα «καλεί σε σύνεση τους κύκλους που παροτρύνουν την Ελλάδα να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Επιπλέον, ζητά από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια απόφαση «που θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και την ισορροπία στην περιοχή και που είναι αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ». Την ίδια ώρα ωστόσο, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ζητά από όλες τις χώρες «να αναγνωρίσουν την “τδβκ”».

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κόλλησε η βελόνα εκεί στο ΥΠΕΞ, με αποτέλεσμα ν’ ακούμε/διαβάζομε την ίδια ξύλινη γλώσσα και τις ίδιες ανοησίες κάθε φορά. Να, πάρτε κάποια δείγματα:

    «Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»

    Μήπως έχει δικαίωμα να απειλεί με casus belli, εδώ και 25 χρόνια; Το κάνει όμως και πιάνει.

    «Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της εφόσον παραστεί η ανάγκη»

    To ερώτημα είναι πότε θα θεωρήσει -αν θεωρήσει- το υπουργείο εξωτερικών τεμενάδων ότι παρίσταται ανάγκη. Διότι μέχρι σήμερα τουρκικά μαχητικά καταπατούν συνεχώς με παραβιάσεις και υπερπτήσεις την εθνική μας κυριαρχία και τουρκικά σκάφη διαφόρου μορφής διαπλέουν τα χωρικά μας ύδατα, αλλά η Ελλάς απλώς παρακολουθεί … ψύχραιμα (ταπί και ψύχραιμος, που λένε)…

    Πιο γελοίος πεθαίνεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα