Απάντηση ΓΕΕΘΑ σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την αποστολή συνοδείας αεροσκάφους Β-52

30/8/20 | 0 | 0 | 312 εμφανίσεις

  • Ελληνικά μαχητικά συνοδεύουν το αμερικανικό αεροσκάφος Β-52 (φωτ.: ΓΕΕΘΑ)

Κατόπιν ανάρτησης σε επίσημο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης του τουρκικού υπουργείου Άμυνας (δείτε εδώ), το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συνοδεία αεροσκάφους Β-52 της αμερικανικής αεροπορίας εντός του FIR Αθηνών.

Κατά τη σχεδίαση της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας «ALLIED SKY», που μεταξύ άλλων είχε ως σκοπό την επίδειξη των ισχυρών συμμαχικών δεσμών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και αφορούσε στη συνοδεία ενός αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού τύπου Β-52 από τέσσερα αεροσκάφη F-16 BLK 52+ εντός του FIR Αθηνών και Σκοπίων, η πιθανότητα εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας είχε προβλεφθεί και γνωστοποιηθεί στους συμμάχους μας και είχαν ληφθεί από το ΓΕΕΘΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισής της, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το ΓΕΕΘΑ αναφέρει ακόμη ότι παρά τα συμφωνηθέντα και τις σχετικές διαβεβαιώσεις, κατά την είσοδο του Β-52 στο FIR Αθηνών, τα τουρκικά μαχητικά επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προκλητική, αντιδεοντολογική, αντισυμμαχική και αντιδιαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από το σκοπό της δραστηριότητας, εξακολούθησαν την πτήση τους πλησίον του αμερικανικού αεροσκάφους, το οποίο παρέλαβε σύμφωνα με τη σχεδίαση η ελληνική τετράδα F-16.

Δύο ζεύγη μαχητικών F-16 BLK 52+, τα οποία βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην περιοχή γι’ αυτόν το λόγο, αναγνώρισαν, αναχαίτισαν και εξεδίωξαν από το FIR Αθηνών τα τουρκικά αεροσκάφη, προσθέτει το ΓΕΕΘΑ.

«Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες παραβίασης των συμφωνηθέντων αφενός δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, αφετέρου καταστρατηγούν τους Διεθνείς Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος και θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο αεροπορικά μέσα και άλλων συμμαχικών κρατών», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, το ΓΕΕΘΑ σημειώνει ότι «με τέτοιου είδους πειρατικές συμπεριφορές, οι επιχειρησιακές δυνατότητες επικράτησης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή ευθύνης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και όχι μόνον, δεν πρόκειται και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, όπως απεδείχθη και κατεδείχθη προς όλους τους ενδιαφερομένους με την πρόσφατη μαζική, αφανή, τελεσφόρα και απολύτως επιτυχή μετάβαση, εκτέλεση επιχειρήσεων και επιστροφή οκτώ μαχητικών της ΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην τετραμερή πρωτοβουλία Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας και στην πρώτη επιχειρησιακή δράση της με την επωνυμία Eunomia, η οποία έλαβε χώρα από 26 έως 28 Αυγούστου στο FIR Λευκωσίας».

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/9/20 | (2 σχόλια)
    Η επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Καρδίτσα, ανεξαρτήτως της κινητοποίησης ή μη των αγανακτισμένων του Συριζα, δείχνει πως το πολιτικό σκηνικό είναι, ακόμη, ρευστό. Τα πολιτικά αισθήματα του κόσμου αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή. Η σημερινή πολιτική κυριαρχία του Μητσοτάκη ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας