ΑΟΖ, Χάγη και το “πακέτο” του Μεβλούτ: Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχτεί ποτέ την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ, Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στο Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα Τρίτη 11 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ξαφνικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέρχεται στο θέμα της Χάγης θέτοντας ξανά ζήτημα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου και επιζητεί μία διαπραγμάτευση «πακέτο» για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Έτσι, συνεχίζει να παριστάνει ότι έχει ξεχάσει την απάντηση, που η Τουρκία έχει πάρει για την Χάγη από την Ελλάδα στις 14 Ιανουαρίου 2015.

Τότε, ο Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πιά είναι η θέση της Ελλάδας για την Χάγη η οποία ισχύει μέχρι σήμερα. Μάλιστα, την επικαλέστηκε και ο κύριος Νίκος Δένδιας, προχθές, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν λήξει η θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η νέα κυβέρνηση, έκανε ένα μεγάλο δώρο στον Νίκο Κοτζιά, που τον διαδέχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στις 14 Ιανουαρίου 2015 η Ελλάδα κατέθεσε μια δήλωση στα Ηνωμένα Έθνη , που συμπληρώνει τη δήλωση στην οποία είχε προβεί  το 1994 σχετικά με την αποδοχή της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Με την νέα δήλωση, η Ελλάδα εξαιρεί από την δικαιοδοσία της Χάγης τρεις κατηγορίες διαφορών.

  1. Οποιαδήποτε διαφορά σχετικά με στρατιωτικές δραστηριότητες και μέτρα που λαμβάνονται από την Ελληνική Δημοκρατία για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, για σκοπούς εθνικής άμυνας, καθώς και για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας.
  2. Οποιαδήποτε διαφορά σχετικά με τα σύνορα της Ελλάδας ή εδαφικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών για το εύρος και τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης και του εθνικού εναερίου χώρου.
  3. Οποιαδήποτε διαφορά την οποίαν ένα άλλο κράτος μπορεί στο μέλλον να αποδεχθεί μονομερώς την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου με σκοπό να προσφύγει κατά της Ελλάδας σε σχέση με μια συγκεκριμένη διαφορά ή το κράτος αυτό αμέσως μετά την δήλωση αποδοχής της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας της Χάγης ή σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους από την κατάθεση της δήλωσης αυτής, προσφύγει κατά της χώρας μας μονομερώς.

Αυτή ήταν μια ιδιοφυής κίνηση του Βενιζέλου, γιατί δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να αξιολογήσει τη δήλωση του άλλου κράτους και να αποφασίσει εάν επιθυμεί την επίλυση της διαφοράς από την Χάγη. Έτσι εάν η Τουρκία προσφύγει μονομερώς στη Χάγη και η Ελλάδα κρίνει ότι θίγονται θέματα εθνικού συμφέροντος, τότε η Αθήνα μπορεί να αποσύρει τη δική της δήλωση μέσα σε 12 μήνες.

  • ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

Είναι δύσκολο και ίσως παράτολμο να επιχειρήσει κάποιος να προβλέψει τι είδους απόφαση θα λάβει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΧ), σε περίπτωση που τελικά παραπεμφθεί σ’ αυτό η ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Μελετώντας όμως τις προηγούμενες αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου σε παρεμφερείς διαφορές, μπορούμε να εικάσουμε ότι το Δικαστήριο θα χρησιμοποιήσει σ’ αυτή την περίπτωση την αρχή της “ίσης απόστασης-ειδικών περιστάσεων”, αντί για μόνο την αρχή της ίσης απόστασης (μέσης γραμμής).

Το κύριο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι αυτό του Καστελλόριζου και της Στρογγύλης, διότι το Δικαστήριο, σε περιπτώσεις που ένα νησάκι βρίσκεται μπροστά σ’ ένα τεράστιο ηπειρωτικό χώρο ενός άλλου κράτους , ποτέ δεν δίνει «πλήρη επήρεια» σε αυτό το νησάκι. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο,  τότε η Ελλάδα δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο.

Βέβαια, ακόμα και σήμερα δεν είναι αργά να συμφωνήσουμε σε μια τριεθνή οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, που θα δίνει πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο και στην Στρογγύλη. Η Τουρκία, σίγουρα, θα μπορεί να ζητήσει παρέμβαση της Χάγης, κάτι που δικαιούται να κάνει, αφού όμως αναγνωρίσει προηγουμένως την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου, αλλά η θέση της Άγκυρας θα είναι πιο αδύναμη,  εάν προηγηθεί αυτή η τριεθνής οριοθέτηση, που θα διαθέτει μάλιστα και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Σε περίπτωση που τελικά δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα με τη Κύπρο, η ζημιά πέραν από  πολιτική, θα είναι και οικονομική. Διότι μπορεί να υπάρξει σοβαρή οικονομική ζημιά ,εάν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα χάσουμε, σε περίπτωση μείωσης της ΑΟΖ του Καστελόριζου και της Στρογγύλης, είναι αρκετά μεγάλα

  • Βέβαια, το γεγονός που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, είναι ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχτεί την απόφαση της Χάγης, ανεξάρτητα πόσο ενδεχομένως θετική θα είναι για τα συμφέροντά της, διότι την συμφέρει να διαιωνίζεται η ελληνοτουρκική διένεξη.

Ολόκληρη η φιλοσοφία του νεοθωμανικού κράτους βασίζεται στην ύπαρξη ενός μόνιμου εχθρού στα δυτικά τους και έτσι θα ακολουθήσει  την γραμμή  που ακολουθεί και η Κίνα μη συμμορφούμενη με την απόφαση της Χάγης.

Έτσι θα έχουμε μπροστά μας το εξής παράδοξο , η Κίνα να αγνοεί την απόφαση της Χάγης, επειδή υπέστη μια βαριά ήττα και η Τουρκία να μην εφαρμόσει μια απόφαση που, πιθανώς, θα είναι ευνοϊκή γι’ αυτήν.

Οι Αμερικανοί ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς και φαίνονται φοβερά ανήσυχοι και θέλουν να προλάβουν τον εφιάλτη ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, που τον θεωρούν καταστροφικό για τα συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αμερικανός πρώην ειδικός απεσταλμένος του Bureau of Energy Resources, και νυν Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χοκστάιν, διαμεσολάβησε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και φαίνεται ότι τα κατάφερε.

Τώρα διαφαίνεται ότι οι Αμερικανοί θέλουν να τον στείλουν για να «βοηθήσει» στην οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου! Απλώς προσευχηθείτε.

Hellas Journal

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Δένδιας οφείλει να παραιτηθεί μετά την τελευταία εκτροπή. Γιατί παραμένει στην θέση του;

  2. Όλα ξεκινούν από το ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει και στην συνέχεια οριοθετήσει ΑΟΖ, για λόγους εντελώς ακατανόητους. Ήδη από το 2004, η Κύπρος, αφού ανακήρυξε η ίδια ΑΟΖ, μάς παρακινούσε να πράξομε το ίδιο και να προβούμε σε άμεση οριοθέτηση μαζί της. Τίποτε! Η Ελλάς συνέχισε να καθεύδει τον ύπνο τού δικαίου, ενώ θα είχε αποφύγει ένα σωρό προβλήματα, που προέκυψαν στην συνέχεια. Ας σημειωθεί ότι η ΚΔ είναι κράτος-νησί και δεν δέχτηκε πουθενά μειωμένη επήρεια. Εμείς ήδη την παραχωρήσαμε σε Ιταλία και Αίγυπτο.

    “Βέβαια, ακόμα και σήμερα δεν είναι αργά να συμφωνήσουμε σε μια τριεθνή οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, που θα δίνει πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο και στην Στρογγύλη”

    Δυστυχώς, είναι ζήτημα αν η Αίγυπτος αποδεχτεί πλήρη επήρεια Καστελλορίζου και Στρογγύλης. Φυσικά, μπορούμε να το επιχειρήσομε.

  3. Μωρ’ τι είναι τούτος ο χριστιανός κ. Καρυώτης που προβλέπει -το αυτονόητο- ότι η Τουρκία και αν ακόμη στέρξει να πάμε στην Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες -υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ-δεν θα αποδεχθεί την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης , λες και υπάρχει κατηγορούμενος που δέχεται εκουσίως την καταδικαστική του απόφαση.
    ΟΜΩΣ όλες οι δικαστικές αποφάσεις παράγουν αποτελέσματα και εμείς και οι Εταιρείες που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των όποιων φυσικών πόρων την απόφαση θα επικαλούνται ,η οποία ανατρέπεται μόνο με πόλεμο .
    Όσο για την κίνηση του ΥΠΕΞ μας το 2015 -δέκα ημέρες προ των εκλογών- κ. Ευάγγελου- κατά Σόϊμπλε-Βενιζέλου στον ΟΗΕ, θα ήταν ιδιοφυής, εάν την είχε καταθέσει επί κ. Σημίτη και επί κ. ΓΑΠ , οι οποίοι αποδέχθηκαν στο Ελσίνκι την λύση των διαφορών μας με την Τουρκία και εντός της Ε.Ε. εντός 5ετίας (2003-2008) -την οποίαν -ΕΥΤΥΧΕΣΤΑΤΑ-πάγωσαν κυριολεκτικά από το 2004-2009 ο τότε πρωθυπουργός κ .Καραμανλής και ο τότε ΥΠΕΞ κ. Μολυβιάτης (ζωή να έχουν) λόγο για τον οποίον τους κατηγορούν ο κ. Σημίτης και όλοι οι Ελιαμεπ-ίτες.
    Αλλά δεν έπρεπε ο κ.Καρυώτης να μνημονεύσει για την ιστορική αλήθεια και τον πρωθυπουργό της 15-1-2015 κ. Σαμαρά (υπουργό της κυβερνήσεως Καραμανλή) , οποίος μάλλον πίεσε τον Βενιζέλο να την καταθέσει στον ΟΗΕ ,για να μην αφήσει δώρο για τις Σημιτικές διαπραγματεύσεις στον θιασώτη της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής κ. Κοτζιά και υπογράψει από τότε και τις Πρέσπες του Αιγαίου;;;.
    Φυσικά και δεν είναι μόνος ο κ. Καρυώτης που ”δεν θέλει να πιάσει στο στόμα του” το επίθετο Καραμανλής , τώρα και του κ. Σαμαρά .
    Τ’ΩΧΟΥΝ ΑΥΤΟ ΟΙ ”ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ” ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΚΑΙ ΟΙ ” ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ ” ΑΠΟ ΤΟ 2010.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα