Αν και νικητής, δεν θα κάνει περίπατο ο Μακρόν στο 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών 2022, προβλέπει δημοσκόπηση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Βρισκόμαστε 14 μήνες πριν από τις επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Μάιο του 2022. Αυτός ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ μακρύς για αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία. Είναι τόσα τα καυτά θέματα, όπως : η αντιμετώπιση της πανδημίας, η βαριά οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και που θα την ακολουθήσει σε όλη της τη διάσταση, το πολιτικό ισλάμ, κλπ,  που δεν ξέρουμε τι ακόμα θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή μέχρι τότε…

Μια σύνοψη της Mathilde Durand στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal du dimanche στις 8-3-2021 αναφέρεται στα αποτελέσματα σχετικής δημοσκόπησης με τίτλο : «Προεδρικές : το δημοκρατικό μέτωπο θα θρυμματιζόταν σε περίπτωση μονομαχίας Macron-Le Pen, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση» (Présidentielle : le front républicain s’effriterait en cas de duel Macron-Le Pen, selon un sondage).

Πράγματι, μια έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Harris Interactive για λογαριασμό της εταιρείας επικοινωνίας Commstrat, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα LOpinion και δείχνει ότι : η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν θα ψήφιζε υπέρ του Emmanuel Macron, σε περίπτωση μονομαχίας στον δεύτερο γύρο μεταξύ του ιδίου και της αρχηγού της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN), Marine Le Pen.

Ένα «δημοκρατικό μέτωπο»  υπονομευμένο ήδη, πριν γίνουν οι προσεχείς προεδρικές εκλογές της Γαλλίας τον Μάιο του 2022. Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από τη εφημερίδα LOpinion τη Δευτέρα 8-3-2021, ο Emmanuel Macron θα αναδεικνυόταν νικητής των επόμενων προεδρικών εκλογών το 2022 με 53% των ψήφων στο δεύτερο γύρο, εναντίον της προέδρου της «Εθνικής Συσπείρωσης» Marine Le Pen, που θα πιστωνόταν με το 47% των προθέσεων ψήφου. Ωστόσο, δείχνει η έρευνα, μια πλειοψηφία των ψηφοφόρων, από τους «Ανυπότακτους» μέχρι τους ψηφοφόρους της παραδοσιακής Δεξιάς, θα αρνιόταν να μεταφέρει τις ψήφους της στον δεύτερο γύρο υπέρ του απερχόμενου προέδρου για να παρεμποδίσει την «Εθνική Συσπείρωση», στο όνομα ενός «δημοκρατικού μετώπου» το οποίο πάντα μέχρι τώρα επικρατούσε, από τότε που εμφανίστηκε ο λεπενισμός στο γαλλικό πολιτικό στερέωμα.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.029 ατόμων του γαλλικού πληθυσμού, ρωτούσε τους συμμετέχοντες για την πρόθεση ψήφου τους στο δεύτερο γύρο, ανάλογα με εκείνη του πρώτου γύρου μεταξύ των υποψηφίων : του JeanLuc Mélenchon, που έχει ήδη καταθέσει την υποψηφιότητά του για λογαριασμό της «Ανυπότακτης Γαλλίας», της Anne Hidalgo για λογαριασμό των σοσιαλιστών, του Yannick Jadot για λογαριασμό των οικολόγων και του Xavier Bertrand για λογαριασμό της παραδοσιακής Δεξιάς.

Από την πλευρά των ψηφοφόρων του ανυπότακτου υποψηφίου JeanLuc Mélenchon, η άρνηση να πάρει θέση είναι πλειοψηφική : το 52% από αυτούς δηλώνουν την πρόθεσή τους να απόσχουν ή να ψηφίσουν λευκό σε περίπτωση μονομαχίας MacronLe Pen . Το υπόλοιπο 48% των ψηφοφόρων θα επιλέξει εξίσου μεταξύ των δύο υποψηφίων : 24% για τον υποψήφιο Μακρόν, το 24% για την υποψήφια Λεπέν. Ο αρχηγός της «Ανυπότακτης Γαλλίας» έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα δώσει γραμμή ψήφου σε αυτήν την περίπτωση. Εξάλλου το ίδιο είχε κάνει και στις εκλογές του 2017. Οι οικολόγοι  προτιμούν πλειοψηφικά μια μεταφορά της ψήφου τους στον Macron.

Το 50% των ψηφοφόρων της δημάρχου του Παρισιού Anne Hidalgo θα απείχαν ή θα ψήφιζαν λευκό στην περίπτωση του δεύτερου γύρου με MacronLe Pen, ενώ το 41% από αυτούς θα έδιναν την ψήφο τους στον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο το εκλογικό σώμα του υποτιθέμενου οικολόγου υποψηφίου Yannick Jadot θα μετέφερε πλειοψηφικά, το 51% από αυτούς, στον Μακρόν. Και το 5% από αυτούς θα ψήφιζαν τη Marine Le Pen.

Στην παραδοσιακή Δεξιά παράταξη των Ρεπουμπλικάνων, οι ψήφοι μοιράζονται. Μεταξύ των ψηφοφόρων του Xavier Bertrand, το 41% δεν θα έπαιρνε θέση σε περίπτωση μονομαχίας Macron-Le Pen στον δεύτερο γύρο. Από την άλλη πλευρά, το 38% θα συμφωνούσε να δώσει την ψήφο του στον Emmanuel Macron και το 21% στην Marine Le Pen.

Τέλος, η έρευνα εξέτασε επίσης την πιστότητα του εκλογικού σώματος των δύο υποψηφίων. Το 69% των υποστηρικτών του Μακρόν, που ρωτήθηκαν, δείχνουν ότι θα κάνουν την ίδια επιλογή και το 2022. Περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του JeanLuc Mélenchon ( το 55% θα τον ξαναψηφίσουν). Από τους ψηφοφόρους του πρώην υποψηφίου Benoît Hamon δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την Anne Hidalgo (29%). Και τον οικολόγο Yannick Jadot (29%).

Η Marine Le Pen διαθέτει μια πιο σταθερή εκλογική βάση : το 84% των ψηφοφόρων της του 2017 δηλώνουν την πρόθεσή τους να επιβεβαιώσουν την επιλογή τους και κατά τις επόμενες εκλογές, λέει η Harris Interactive. Ένα ποσοστό που ανεβαίνει στο 90%, εάν η υποψηφιότητα του Xavier Bertrand αντικατασταθεί από αυτήν της περιφερειάρχου της περιοχής Ile-de-France, της Valérie Pécresse.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μόνο η Marine Le Pen κι ο JeanLuc Mélenchon έχουν δηλώσει επισήμως ότι θα ξαναείναι υποψήφιοι πρόεδροι της Γαλλίας το 2022. Ο Emmanuel Macron δεν το έχει δηλώσει ακόμα. Άρα θεωρητικά θα μπορούσε και να μην είναι τελικά υποψήφιος, κάτι βέβαια που θεωρώ απίθανο. Οι υπόλοιποι που μνημονεύονται στην δημοσκόπηση δεν είναι υποψήφιοι με δήλωσή τους. Απλά προαλείφονται. Δεν τους όρισαν τα κόμματά τους ως υποψηφίους ή δεν δήλωσαν ότι θα κατέβουν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Καλή γαλλική προεκλογική προεδρική καμπάνια 2022.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες για προφανείς λόγους.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα