Ανώτατος αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Η συμμαχία βρίσκεται σε απόλυτο κίνδυνο -Λόγω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία σύμφωνα με αξιωματούχους – Φωτογραφίες: AP
23/03/2022  19:29
Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ αποκάλεσε τον Πούτιν «απερίσκεπτο» και είπε ότι αυτός και ο στενός κύκλος του «δεν ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη ζωή».

Ο πόλεμος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει θέσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη της «σε απόλυτο κίνδυνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SHAPE) την Τετάρτη, ένα μήνα μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

«Από την πλευρά της Ρωσίας, συνειδητοποιούμε ότι ο Πούτιν και το στενό του περιβάλλον, είναι απολύτως απερίσκεπτοι άνθρωποι. Δεν τους ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Λένε δημόσια ψέματα για να αποκρύψουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις. Ο Πούτιν έχει αλλάξει τελείως τον λόγο του προς τη Δύση και έχει ένα βαθύ μίσος για τις κοινωνίες μας, για τις αξίες μας, επομένως εκτιμούμε πραγματικά ότι είναι επικίνδυνος και ότι η συμμαχία βρίσκεται σε απόλυτο κίνδυνο», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το CNN.

Το SHAPE είναι το αρχηγείο των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Δύο αξιωματούχοι του SHAPE ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για τη στρατιωτική στάση του ΝΑΤΟ και για το πώς ανταποκρίνεται η συμμαχία στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε πριν από το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους ηγέτες των συμμάχων χωρών του ΝΑΤΟ καθώς συνεχίζεται η κρίση στην Ουκρανία.

Πώς αλλάζει η στρατιωτική θέση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη
Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει μια «νέα πραγματικότητα» για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, δήλωσε άλλος αξιωματούχος του SHAPE, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα την Τετάρτη.

«Μόλις ακούσατε τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα να λέει ότι πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα και γι’αυτό πρέπει να επαναφέρουμε την άμυνά μας και την αποτρεπτική μας στάση. Πρόκειται για μια μόνιμη και βαθιά αλλαγή στο ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας και ο Γενικός Γραμματέας είπε αυτό ακριβώς», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος του SHAPE.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πώς το ΝΑΤΟ θα αλλάξει μόνιμα τη στρατιωτική του θέση σε όλη την Ευρώπη λόγω των ενεργειών του Πούτιν, αλλά μίλησαν για το πώς η στάση έχει αλλάξει μέχρι στιγμής για να ενισχύσει την ανατολική πλευρά, όπου οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ συνορεύουν με την Ουκρανία και να διασφαλίσουν ότι είναι προετοιμασμένες για οποιοδήποτε σενάριο που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Τέσσερις νέες ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη
Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες εν όψει της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για συνομιλίες με άλλους ηγέτες της στρατιωτικής συμμαχίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν στην ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και ειδικότερα στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας είπε ότι αυτό ισοδυναμεί με μια μεγάλη, μακροπρόθεσμη αύξηση της παρουσίας της στρατιωτικής συμμαχίας στην περιοχή, διπλασιάζοντας τον υπάρχοντα αριθμό των ομάδων μάχης.

«Περιμένω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν τη στάση του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς, με σημαντικές αυξήσεις στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας στη γη, τον αέρα και τη θάλασσα» είπε, και πρόσθεσε πως «με τις νέες ομάδες μάχης και τις υπάρχουσες δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, το ΝΑΤΟ θα έχει οκτώ πολυεθνικές ομάδες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας».

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε αέρα, γη και θάλασσα στην Ευρώπη
Επειδή η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, «40.000 στρατιώτες στις συμμαχικές χώρες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς εργάζονται τώρα για τη συλλογική ασφάλεια και άμυνα» όλων των χωρών του ΝΑΤΟ, όχι μόνο για τη δική τους έθνη. Υπάρχουν οκτώ ομάδες μάχης, μία σε κάθε χώρα της ανατολικής πλευράς, που αποτελούν μέρος αυτής της ενεργοποίησης της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος του SHAPE.

Πρόκειται για «δεκαπλάσια αύξηση» στην ξηρά σε σχέση ό,τι υπήρχε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Στον αέρα, υπάρχουν επιπλέον 100 αεροπλάνα. «Πάντα κάνουμε αυτό που αποκαλείται αεροπορική αστυνόμευση», είπε ο αξιωματούχος, αλλά μετά την έναρξη της εισβολής υπάρχουν οκτώ αεροσκάφη που πετούν για να δώσουν στη συμμαχία «αεροπορική παρουσία 24/7 στην ανατολική πλευρά».

Στα ύδατα γύρω από τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ, η συμμαχία έχει «25 πλοία ανά πάσα στιγμή που περιπολούν στα ύδατα παρέχοντας αποτροπή 360 μοιρών», είπε ο αξιωματούχος. «Επίσης, υπάρχουν κανονικά περίπου επιπλέον 150 πλοία από χώρες του ΝΑΤΟ που περιπολούν στις θάλασσες και μπορούν να πηγαίνουν προς πάσα κατεύθυνση υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιες θα είναι οι μόνιμες αλλαγές στη στάση της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ λόγω της εισβολής του Πούτιν, ο αξιωματούχος είπε ότι η τρέχουσα στάση δύναμης «τουλάχιστον» είναι ένα καλό «σημείο εκκίνησης» για το πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα μακροπρόθεσμα. «Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην συμβεί», κατέληξε ο αξιωματούχος.

iefimerida.gr

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,740ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα