Ανυποχώρητο το ΔΝΤ για το Ελληνικό Πρόγραμμα: Χρέος και μεταρρυθμίσεις για να συμμετέχουν

21/2/17 | 0 | 0 | 515 εμφανίσεις

 Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, χθες στις Βρυξέλλες, δεν προκύπτει καμία ένδειξη χρηματοδοτικής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα, τουλάχιστον με τα δεδομένα της χθεσινής μέρας, δήλωσαν στην ιστοσελίδα μας MIGNATIOU.COM ενημερωμένες πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Στο Ταμείο δεν είναι ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο της χθεσινής συμφωνίας και τελικά φαίνεται πως αποφάσισαν να κάνουν ένα μικρό βήμα πίσω για να καταστεί εφικτή η επανέναρξη της αξιολόγησης και να σπάσει το αδιέξοδο.

Στην Ουάσιγκτον καλωσορίζουν την πρόοδο που έχει πετύχει η ελληνική κυβέρνηση σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, πρόοδος που εξασφαλίζει και την επιστροφή της αποστολής του ΔΝΤ, υπό την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες για την συνέχιση των συζητήσεων.

Δεν εξασφαλίζει όμως την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Και αυτό διότι, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του οργανισμού, πρέπει να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος και σε άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν στο Eurogroup, “δεν ήταν “κακός”, όπως άλλες φορές”, εν τούτοις έδειξε ξεκάθαρα τις διαθέσεις του. Ζήτησε “καθαρές λύσεις” και σεβασμό των θέσεων του ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους.

Επί της ουσίας, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν κάνουν βήμα πίσω στις δύο προυποθέσεις που έχουν θέσει: Πρώτον: Απαιτούν μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας και, Δεύτερον: Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους.

Αυτό που ουσιαστικά έγινε στο Γιούρογκροπ ικανοποιεί την μια απαίτηση του Ταμείου περί μεταρρυθμίσεων, όχι όμως και την απαίτηση περί ελάφρυνσης χρέους και εν προκειμένω γίνεται λόγος για μεσοπρόθεσμα μετρα ελάφρυνσης, για τα οποία δεν αποφασίστηκε τίποτα.

Όπως τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας, θα γίνει μία συζήτηση για το θέμα αύριο Τρίτη, (σήμερα) χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται να συμβεί στην συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

Οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία, και δημόσια, οτι για να καταστεί εφικτή η παρουσίαση πρότασης χρηματοδοτικής συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού, αυτή η πρόταση θα πρέπει να περιγράφει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες.

Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι με την απόφαση του Eurogroup «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους παραμένουν ασαφή». Ασαφή τα είχε περιγράψει το ΔΝΤ και στην πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους στην οποία είχε αναφέρει χαρακτηριστικά οτι δεν είναι επαρκώς προσδιορισμένα ούτε εξιδεικευμένα στην συμφωνία του Μαίου, συνεπώς δεν μπορεί να καταστεί εφικτός ο υπολογισμός της επίπτωσης που θα έχουν στην δυναμική του χρέους.

Με την λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, εκτιμάται οτι επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από τα όσα συμφωνήθηκαν και να στείλει το μήνυμα οτι δεν πρόκειται να κάνει καμία εξαίρεση για την Ελλάδα, ούτε να κάνει καμία ειδική συμφωνία, όπως άλλωστε είχε πει πρόσφατα και η Κριστίν Λαγκάρντ. Πάντα με τα σημερινά δεδομένα, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι ανυποχώρητοι στις θέσεις τους και εάν δεν επιβάλει τις απόψεις του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος δεν θα λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

Πηγή: Ανυποχώρητο το ΔΝΤ για το Ελληνικό Πρόγραμμα: Χρέος και μεταρρυθμίσεις για να συμμετέχουν http://mignatiou.com/2017/02/anipochorito-to-dnt-gia-to-elliniko-programma-chreos-ke-metarrithmisis-gia-na-simmetechoun/

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων

  30/9/20 | (0 σχόλια)
    Το Άρδην Θεσσαλονίκης διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 στις 19.30 με θέμα: “Νεο-οθωμανισμός – Ελλάδα – Ευρώπη” Θα μιλήσουν οι: Μάνος Καραγιάννης, αν. καθ. διεθνούς ασφάλειας King’s College – Πα.Μακ. Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας – επικεφαλής ...

  30/9/20 | (0 σχόλια)
  Του Ανδρέα Καψαμπέλη Πολλά ερωτήματα, που συνδέονται με τη συγκυρία της έναρξης των διερευνητικών επαφών και του διαλόγου με την Τουρκία, κρίσιμη παράμετρος του οποίου τείνει να αναδειχθεί το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, δημιουργούν οι αλλαγές ...

  30/9/20 | (0 σχόλια)
  Γιώργος Χαρβαλιάς Διερωτώμαι πραγματικά αν περνάει, έστω και ξώφαλτσα, από το μυαλό αυτών που μας κυβερνούν ότι ο πόλεμος που φαίνεται να ξεσπά μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είναι και δικός μας πόλεμος. Αν η Αρμενία αντέξει τώρα την πίεση της επίθεσης ...

  30/9/20 | (2 σχόλια)
                      Από τον Μανώλη Κοττάκη Η ελληνική εξωτερική πολιτική ευρίσκεται μπροστά σε μεγάλες , ιστορικής σημασίας, αναθεωρήσεις όσον αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις συμμαχίες της πατρίδας μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου, των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Και όσο είναι ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας