Αντώνης Μανιτάκης: η διάψευση της αριστερής ελπίδας.

7/3/21 | 1 | 0 | 471 εμφανίσεις

Ο Αντώνης Μανιτάκης ρωτήθηκε στην εκπομπή για πολλά. Απο τα δικαιώματά μας στις περιόδους κρίσης, τη λειτουργία του μεταπολιτευτικού Συντάγματος μέχρι την αριστερά και τις ελπίδες που δημιούργησε. Στις τάσεις αυτής της αριστεράς περιπλανήθηκε και ο ίδιος πολλά χρόνια. Εξακολουθεί να την πιστεύει; Στήριξε και τα μνημόνια ο κ. Μανιτάκης. Υπήρξε, μάλιστα, και υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Μπορούσε να έχει σχέση η αριστερά με τα μνημόνια; Τι λέει σήμερα; Τι λέει για τον Κουφοντίνα και τις καταλήψεις;

Category: Εκδηλώσεις, Φάκελος Καλοκαίρι

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Οι μάστιγες… : Ανιχνεύσεις | March 7, 2021
 1. 1
  Μαρία Μαγγιώρου says:

  Την αριστερή ελπίδα την πήρε ένας άνεμος σαν αυτόν που πήρε και τη σημαία από τα Ίμια…

  Αέρας και στα σωθικά του Α. Μανιτάκη, ο οποίος φύσαγε και ξεφύσαγε σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης: Αυτός, ένας τυπικός «προοδευτικός διανοούμενος» να βρίσκεται συνεχώς χωρίς Άμυνες, χωρίς το σωσίβιο που εξασφαλίζουν οι προσκυνητές των καθηγητάδων?

  Απέναντί του είχε έναν αληθινό διανοούμενο, που θα πει με ενεργές τις διανοητικές αρετές της Σοφίας και της Φρόνησης.
  Το κύρος του ΑΜ σώθηκε λόγω της ειλικρίνειάς του σχετικά με τα κομματικά πράγματα. Ειδάλλως, η σωκρατική μέθοδος του Π. Σαββίδη άφηνε συνεχώς να διαφαίνονται οι αντιφάσεις της αριστερής σκέψης = της «φωταδιστικής» (= της «ορθολογικότητας» των γερμανών Βαρβάρων).
  Χαρακτηριστική ήταν η υπερβολική επίδειξη ευαισθησίας απέναντι στην έκφραση «πιστεύω σε κάτι» με την έννοια του υποστηρίζω. Ταυτόχρονα, εκδήλωνε την πίστη του στον Διαφωτισμό με ανατολίτικη θρησκοληψία. ‘Ετσι, δήλωνε από τη μια μεριά ότι η εποχή του «ελληνικού Διαφωτισμού» στην Ελλάδα και η ελληνική Νεωτερικότητα του 19ου αιώνα είναι πολύ μακρινές για να εκφέρει την άποψή του. Από την άλλη, η δυτική σκέψη και πράξη της ίδιας εποχής επιβάλλεται σαν ένα διαρκές παρόν, όπως το απαιτεί το δυτικό νόημα του Μοντέρνου.

  Από τη συζήτηση χάρηκα ιδιαιτέρως το σθεναρό ύφος του ΠΣ, ο οποίος στεκόταν σαν βράχος απέναντι στα απανωτά «έχετε λάθος» του ΑΜ. Αντίθετα με τη συνήθη στάση απέναντι στους καθηγητές ΑΕΙ, ο ΠΣ σημείωνε απλά ότι ο ΑΜ εκφράζει απλώς προσωπικές απόψεις (δεν πρόκειται για διατυπώσεις μιας αυθεντίας) και προχώραγε παρακάτω.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  12/5/21 | (3 σχόλια)
  Διαβάστε προσεκτικά το παραπάνω κείμενο. Η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει την διδασκαλία Μακεδονικής Γλώσσας και καταχωρεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου πολιτισμού την σχετική αίτηση. Η επωνυμία της Κίνησης: Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας "ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ"! Υπο μία έννοια, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας