Αντιδράσεις για την παράλογη πρόθεση της κυβέρνησης: Κ. Ζέρβας: “Λειτουργούμε με γνώμονα το όφελος της πόλης – Θέλουμε οι φοιτητές να μείνουν στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τις εξελίξεις στο ΔΙΠΑΕ – Κ. Ζέρβας: “Λειτουργούμε με γνώμονα το όφελος της πόλης – Θέλουμε οι φοιτητές να μείνουν στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα”
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με ψήφισμα που εξέδωσε στη σημερινή (18/04) συνεδρίασή του.
«Εισηγήσεις και αποφάσεις για συγχωνεύσεις, μεταφορές σε άλλη πόλη και καταργήσεις τμημάτων του ΔΙΠΑΕ αγνοούν τη ζωή, το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό μέλλον χιλιάδων φοιτητών και δεκάδων εργαζόμενων. Οι προτεινόμενες αλλαγές χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τους όρους εκπαίδευσης, ενώ χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διακοπής των σπουδών τους, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες», επισημαίνεται στο ψήφισμα, με το οποίο «το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενώνει τη φωνή του με τους φοιτητές και ζητά:

  • Να μην προχωρήσει καμία συγχώνευση, μεταφορά ή κατάργηση Τμήματος του ΔΙΠΑΕ.
  • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση σπουδών των φοιτητών με όλους τους απαραίτητους όρους.
  • Να εξασφαλιστεί άμεσα η αύξηση της χρηματοδότησης για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και τη βελτίωση των υποδομών.
  • Να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, με πλήρη αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και την πρακτική άσκηση ενταγμένη σε αυτό».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
«Προφανώς η Θεσσαλονίκη, η μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη των Βαλκανίων -ίσως και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου- θέλει να φιλοξενεί πανεπιστημιακά ιδρύματα. Άλλωστε, αυτό ακριβώς αξιοποιεί η Θεσσαλονίκη, όταν μεγάλες εταιρείες την επιλέγουν ως έδρα τους, επειδή ακριβώς υπάρχει ένα τόσο πλούσιο ακαδημαϊκό περιβάλλον, μια τόσο μεγάλη δεξαμενή φωτεινών μυαλών», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι «θέλουμε οι φοιτητές να παραμείνουν στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης», επισημαίνοντας ότι όλο αυτό το διάστημα «δεν πειστήκαμε ποιες είναι οι πραγματικές στοχεύσεις της αλλαγής της έδρας».
«Λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον της πόλης. Θέλουμε οι φοιτητές που ξεκίνησαν την ακαδημαϊκή τους προσπάθεια να καταφέρουν να την ολοκληρώσουν. Θέλουμε να υπάρχει ηρεμία στον ακαδημαϊκό χώρο», σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δέλτα σχετικά με την εισήγηση μεταφοράς τμημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. από τη Σίνδο στις Σέρρες

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα δηλώνει ότι:

Η πρόταση  της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, για μεταφορά από τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος  στη Σίνδο  στο αντίστοιχο των  Σερρών, δύο  δυναμικών τμημάτων (Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων ), αλλά και την κατάργηση ενός (Μηχανικών Περιβάλλοντος ), απολύτως συμβατών με τις ανάγκες της περιοχής (ΒΙΠΕΘ, Άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση Καλοχωρίου, Προστατευόμενη Περιοχή Natura), όπου εκπαιδεύονται σχεδόν 6.000 φοιτητές και διδάσκουν 60 μέλη ΔΕΠ, είναι εκπαιδευτικά ανορθολογική και αναπτυξιακά λανθασμένη. Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική εισήγηση για την τοπική κοινωνία, η οποία, αν υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει -εκτός των άλλων-  μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Καλούμε την κυβέρνηση και τα υπεύθυνα όργανά της να αναθεωρήσουν αυτή την αρνητική απόφαση – επιλογή. Ειδάλλως θα πιστοποιήσουν επί του πρακτέου και χωρίς κανένα άλλοθι, ότι υπάρχει παντελής απουσία σχεδιασμού για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της δυτικής πλευράς της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα δε της περιοχής του Δήμου Δέλτα, που συγκεντρώνει μια σειρά πολλαπλών επιβαρυντικών λειτουργιών  (περιβαλλοντικά, υγειονομικά, κοινωνικά), ακόμα και εκεί που υπάρχει δυνατότητα θετικής εξέλιξης και ανάπτυξης, όπως του Διεθνούς Πανεπιστημίου (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), επιλέγεται η συνειδητή υποβάθμισή του, με απομείωση και συρρίκνωση διαχρονικών θετικών στοιχείων που υφίστανται μέχρι τώρα.

Η Διοίκηση του δήμου Δέλτα και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με τους κατοίκους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και φορείς της περιοχής και συνολικά της Θεσσαλονίκης, συμπαρατασσόμαστε και υποστηρίζουμε, τη στάση φοιτητών και καθηγητών που στέκονται αντίθετοι, σε αυτή την αρνητική προοπτική.

 Ενημερώνουμε κάθε θεσμικό αρμόδιο, ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, να μην υλοποιηθεί, η καταστροφική αυτή απόφαση, που δεν έχει κανένα ορθολογικό έρεισμα, εκπαιδευτικά, κοινωνικά ή αναπτυξιακά.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε αντίθετοι σε μια καθολικά λανθασμένη απόφαση-επιλογή, που υποβαθμίζει συνολικά την πόλη της Θεσσαλονίκης και του δήμου Δέλτα στο μέγιστο βαθμό.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα