Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος VOX, Σαντιάγο Αμπασκάλ, κατηγόρησε έμμεσα τους ριζοσπάστες μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υποκινούν και καθοδηγούν τις πρόσφατες ταραχές και λεηλασίες στη Γαλλία.
Οι γαλλικές αρχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή στο Παρίσι, αν και η έκτη νύχτα των ταραχών ήταν συγκριτικά πολύ πιο ήρεμη. Η κυβέρνηση κάλεσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν δράση κατά της ρητορικής μίσους, καθώς οι νέοι χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές πλατφόρμες για να συντονίσουν τις επιθέσεις τους.
Η EURACTIV μεταδίδει επί τόπου από το προάστιο της Ναντέρ, όπου ο 17χρονος Nahel σκοτώθηκε από Γάλλο αστυνομικό.
«Υπάρχει μια Ευρώπη που απειλείται από όχλους αντιευρωπαίων που σπάνε αστυνομικά τμήματα, καίνε βιβλιοθήκες και μαχαιρώνουν για να κλέψουν ένα κινητό τηλέφωνο, που δεν είναι πρόθυμοι να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής μας και στους νόμους μας και που νομίζουν ότι εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να προσαρμοστούν», δήλωσε ο Αμπασκάλ το Σάββατο, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στους «μουσουλμάνους», ανέφερε η El País.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την Παρασκευή τις «απαράδεκτες» προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο πρόσφατος θάνατος του 17χρονου στα χέρια της αστυνομίας ως αφορμή για να εξαπλωθούν ταραχές σε ολόκληρη τη χώρα.
Η φτώχεια δεν αποτελεί δικαιολογία
Ο Αμπασκάλ απέρριψε την άποψη ότι η φτώχεια και η περιθωριοποίηση, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, είναι η βασική αιτία των ταραχών στη Γαλλία.
Η φτώχεια και η περιθωριοποίηση «δεν οδήγησαν ποτέ τους Ευρωπαίους [κατά τεκμήριο χριστιανικής θρησκείας] να μαχαιρώνουν μωρά στη νότια Γαλλία, να κόβουν τους λαιμούς δασκάλων στα περίχωρα του Παρισιού, να εισβάλλουν σε συναυλίες με όπλα όπως στο Bataclan (Νοέμβριος 2015), να εισβάλλουν σε μια ενορία με μαχαίρια όπως συνέβη στην Αλγκεσίρας [Ιανουάριος 2023] ή να πατάνε πεζούς με φορτηγάκια όπως εδώ στη Βαρκελώνη [Αύγουστος 2017]», δήλωσε ο Αμπασκάλ – στενός φίλος του Ούγγρου Όρμπαν, της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Μελόνι και της Γαλλίδας Ακροδεξιάς Λεπέν.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται την αθρόα μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες», είπε σε ομιλία του στη Βαρκελώνη, ανέφερε ο VOX στο Twitter.
Το VOX αποτελεί σήμερα την τρίτη πολιτική δύναμη της Ισπανίας, που κυβερνά μαζί με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP/EPP) στην Καστίλλη και Λεόν, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ευρώπης. Μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου, έχει επίσης συνάψει αρκετές συμφωνίες με το PP για να κυβερνήσουν μαζί σε πολλά ισπανικά δημοτικά συμβούλια και περιφέρειες.
Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη του PP στις ισπανικές βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23 Ιουλίου. Ωστόσο, εάν το δεξιό κόμμα δεν λάβει καθαρή πλειοψηφία, θα πρέπει να βασιστεί στην υποστήριξη του VOX για να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση στη Μαδρίτη.
Ωστόσο, ο Αμπασκάλ κατέστησε πολλές φορές σαφές ότι το κόμμα του φιλοδοξεί να αναλάβει χαρτοφυλάκια-κλειδιά σε μια μελλοντική κυβέρνηση PP-VOX και όχι απλώς να χρησιμεύσει ως κοινοβουλευτική στήριξη στον κεντροδεξιό πολιτικό σχηματισμό.
Ο Μακρόν συναντά τους πληγέντες δημάρχους
Στη Γαλλία, η έκτη νύχτα ταραχών μετά τη δολοφονία του 17χρονου νεαρού ήταν πολύ πιο ήρεμη. Κανένα σημαντικό περιστατικό δεν είχε αναφερθεί ως στη 1:30 τα ξημερώματα, εκτός από τις 78 συλλήψεις στις οποίες είχε προχωρήσει η αστυνομία σε όλη τη χώρα.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε έκτακτη συνάντηση με την πρωθυπουργό και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων την Κυριακή.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μακρόν ζήτησε από τους υπουργούς του «να συνεχίσουν να κάνουν τα πάντα για να αποκαταστήσουν την τάξη και να διασφαλίσουν την επιστροφή στην ηρεμία».
Την Τρίτη, ο Μακρόν αναμένεται να υποδεχθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων περισσότερους από 220 δημάρχους δήμων που επλήγησαν από τις ταραχές, ενώ τη Δευτέρα ο ίδιος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ και την Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης.
Η γαλλική κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από την επίθεση με αυτοκίνητο το βράδυ του Σαββάτου στην κατοικία του δημάρχου του L’Haÿ-les-Roses, στα νότια του Παρισιού.
Οι αρχές δήλωσαν ότι έγινε προσπάθεια να καεί το σπίτι του τοπικού αξιωματούχου με φλεγόμενο αυτοκίνητο, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά η σύζυγος του δημάρχου.
Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει να περάσει καμία βία» και ότι θα επιβληθεί «η μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα» στις κυρώσεις.
«Δεν θα αφήσουμε τίποτα να περάσει έτσι […] Θα σταθούμε στο πλευρό των δημάρχων», δήλωσε η Μπορν.
Μια ωρολογιακή βόμβα στη Ναντέρ
Η EURACTIV βρέθηκε στη Ναντέρ, το προάστιο του Παρισιού όπου σκοτώθηκε ο 17χρονος Nahel.
Η χαοτική κατάσταση της πόλης έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη, με καμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένα ΑΤΜ και τράπεζες και κατεστραμμένα εστιατόρια.
Ο τοπικός πληθυσμός ήταν απρόθυμος να μιλήσει στους δημοσιογράφους, ενώ σε κάθε τοίχο της πόλης μπορούσε κανείς να δει γκράφιτι που καλούσαν σε «εκδίκηση» και «δικαιοσύνη».
«Υπάρχει πολλή αστυνομική βία και αυτό επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή μας ζωή», δήλωσε στη EURACTIV ένας νεαρός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι οι ταραχές θυμίζουν το χάος του 2005.
Ένας άλλος νεαρός εξήγησε ότι ορισμένοι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τους μετανάστες τρίτης ή τέταρτης γενιάς ως άτομα «τρίτης κατηγορίας».
Σε όλη την πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνονται εργασίες αποκατάστασης, περιμένοντας ένα νέο χάος μετά τα μεσάνυχτα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούνται να μετριάσουν το περιεχόμενο μίσους
Αρκετοί νεαροί στα προάστια δήλωσαν στη EURACTIV ότι όλα συντονίζονται μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και οργανώνονται συναντήσεις μετά τα μεσάνυχτα για να εξαπολύσουν επιθέσεις.
«Η τοποθεσία αποφασίζεται επί τόπου αρκετά γρήγορα», δήλωσε ένας άλλος νεαρός.
Για το λόγο αυτό, οι γαλλικές αρχές κάλεσαν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να προετοιμαστούν για να περιορίσουν και να κατεβάσουν το «διαδικτυακό περιεχόμενο μίσους».
Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ζαν-Νοέλ Μπαρό συναντήθηκαν την Παρασκευή (30 Ιουνίου) με εκπροσώπους πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Snapchat, Twitter και TikTok, για να τους υπενθυμίσουν την «ευθύνη» τους να κατεβάσουν βίαιο περιεχόμενο το συντομότερο δυνατό.
«Συχνά, το [βίαιο] περιεχόμενο δεν διαγράφεται ή διαγράφεται πολύ αργά», δήλωσαν και οι δύο υπουργοί, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι ευθύνη των πλατφορμών να επισημαίνουν το περιεχόμενο μίσους και να συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές.
Οι υπουργοί δήλωσαν ότι τα μηνύματα και τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «συμβάλλουν στην τροφοδότηση του μίσους και των εντάσεων» σε ολόκληρη τη χώρα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως το Snapchat και το TikTok, «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο» ως εστίες για την «οργάνωση βίαιων συγκεντρώσεων», προειδοποίησε ο Μακρόν την Παρασκευή.
Οι ιστορίες του Snapchat και του Instagram «χρησιμοποιούνται για την οργάνωση ταραχών και στη συνέχεια το μήνυμα μεταδίδεται γρήγορα» σε ολόκληρο τον ιστό, δήλωσε το Σαββατοκύριακο η ειδικός στην ψηφιακή εκπαίδευση Γιασμίν Μπουόνο στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό France 3.
Πράγματι, τα trends με τη μεγαλύτερη διάρκεια την περασμένη εβδομάδα στο Twitter της Γαλλίας ήταν τα εξής: #guerrecivile (=εμφύλιος πόλεμος), #etatdurgence (=κατάσταση έκτακτης ανάγκης) και #émeutes (=ταραχές).
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεγάλες ταραχές, όπως αυτή του 2005 που ήταν η τελευταία πριν την ύπαρξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ταραχές βασίζονται πλέον στη μεγάλη χρήση των γραπτών μηνυμάτων και της ανταλλαγής βίντεο, αλλάζοντας τόσο τη φύση των συγκρούσεων όσο και την ηλικία των ταραχοποιών, οι οποίοι είναι πλέον νεότεροι από ποτέ.
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας παραμορφωτικός καθρέφτης της πραγματικότητας», δήλωσε η ειδικός σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης Λεϊλά Μορς στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για μια κοινωνική και δημοκρατική κρίση», διαφοροποιώντας έτσι τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η εταιρία Meta επίσης επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τις γαλλικές αρχές και είχε συγκροτήσει ειδική ομάδα παρακολούθησης.
Οι πλατφόρμες αναμένεται να ενισχύσουν τις ικανότητές τους όσον αφορά τον περιορισμό και τη διαγραφή περιεχομένου στο πλαίσιο ενός νέου νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) σε επίπεδο ΕΕ, ο οποίος θα τεθεί πλήρως σε ισχύ στη Γαλλία στις 25 Αυγούστου.
Από Fernando Heller and Sarantis Michalopoulos and Théo Bourgery-Gonse | EurActiv.com and EURACTIV.fr and euroefe.es