Ανοιχτή Επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Έτσι έχουν τα πράγματα με την ΑΟΖ, τους Τούρκους και τους Αμερικανούς.

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Hellas Journal

του Θόδωρου Καρυώτη

Aξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Σας στέλνω αυτή την επιστολή από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπου κατοικώ για σχεδόν μισό αιώνα. Υπήρξα μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Ελλάδας και παρακολουθώ, ανελλιπώς, το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την λήξη της Διάσκεψης τον Απρίλιο του 1982 στην Νέα Υόρκη μέχρι σήμερα. Έχω γράψει βιβλία και άρθρα για το θέμα της ΑΟΖ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν την κατέτασσαν στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής. Θεώρησα ότι εκείνη την περίοδο με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, τους μεγαλύτερους πολιτικούς της μεταπολίτευσης, η ΑΟΖ θα τύχαινε της προσοχής τους αλλά, δυστυχώς, διαψεύσθηκα. Από τότε πέρασαν αρκετοί Πρόεδροι της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργοί, αλλά κανείς δεν έδειξε το πρέπον ενδιαφέρον και δεν αξιολόγησε σωστά την αξία της ΑΟΖ για την πατρίδα μας.

Εύχομαι και ελπίζω ότι εσείς θα ασχοληθείτε με το σημαντικό αυτό εθνικό θέμα με περισσότερο ζήλο από τους προκατόχους σας.

Σήμερα 137 από τα 149 παράκτια κράτη του πλανήτη μας έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ  και κανένα όμορο κράτος δεν τους κήρυξε τον πόλεμο. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ βάσει της UNCLOS (United Nations Convention on the Law of the SEA) είναι μια μονομερής πράξη. Θα ήταν χρήσιμο να διαβάσετε την ανακήρυξη της ΑΟΖ των ΗΠΑ με προεδρικό διάταγμα το 1983, που φέρει την υπογραφή του Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Εύχομαι, σύντομα, να γράψετε ιστορία βάζοντας την υπογραφή σας στο Προεδρικό Διάταγμα που θα ανακηρύξει την ΑΟΖ της Ελλάδας.

Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος ανακήρυξε ΑΟΖ το 2004 διαθέτοντας μόνο τέσσερα τανκς και δύο ελικόπτερα και δεν φοβήθηκε την Τουρκία, η οποία απλώς ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αντίθετα και οι ΗΠΑ και η ΕΕ την αποδέχτηκαν αμέσως. Φυσικά, μια τέτοια ΑΟΖ δεν θα διαθέτει μόνο η ηπειρωτική χώρα, αλλά και όλα τα ελληνικά νησιά. Έτσι, η Ελλάδα θα αποκτήσει ΑΟΖ που θα έχει έκταση 147.300 τ.χ.μ., δηλαδή μια έκταση μεγαλύτερη από αυτή της ηπειρωτικής χώρας.

Τέλος, θα ήθελα να σας επισημάνω τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην ελληνοτουρκική διαφορά. Οι Αμερικανοί για πολλά χρόνια μας πιέζουν να μην ανακηρύξουμε ΑΟΖ προτρέποντας μας «Βρείτε τα πρώτα με την Τουρκία και μετά κάνετε ανακήρυξη ΑΟΖ» ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι πάντα μια μονομερής πράξη, όπως ακριβώς έπραξαν και οι ίδιοι το 1983.

Εμείς δυστυχώς όχι μόνο δεν έχουμε ανακηρύξει την Ελληνική ΑΟΖ, αλλά παρακολουθούμε άπρακτοι τις ανακηρύξεις και οριοθετήσεις των ΑΟΖ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την απαξίωση της Θάλασσας από ένα λαό που έγραψε μια τόσο λαμπρή ιστορία μέσα από τις θάλασσές του.

Η ΑΟΖ δεν αποτελεί θέμα μόνο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης στους τομείς της αλιείας, της εξερεύνησης των υδρογονανθράκων, της αιολικής ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Είμαι ενήμερος ότι η ιστορία σας στα ανώτατα δικαστικά έδρανα έχει δείξει έμπρακτα την ευαισθησία σας για πολλά από αυτά τα θέματα.

Σας εύχομαι καλή δύναμη αυτές τις πρώτες πολύ δύσκολες ημέρες,που η πατριδα μας  αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις εντός και εκτός των συνόρων της. Καθώς αναλαμβάνετε το ύψιστο αξίωμα της χώρας μας είμαι  σίγουρος πως ο ελληνικός λαός θα σας περιβάλει με την αμέριστη εμπιστοσύνη και στήριξη του.

Με σεβασμό και εκτίμηση,

Θεόδωρος Καρυώτης

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Hellas Journal

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλά κάνει ο Ελληνοαμερικανός κ. Καρυώτης να ενδιαφέρεται για την εφαρμογή του Δικαίου της Θαλάσσης ,που το ”σπούδασε” και το γνωρίζει καλά, είναι όμως περίεργη η εμμονική θέση του να ανακηρυχθεί -εδώ και τώρα, όπως ήταν το το σύνθημα του φίλου του Ανδρέα Παπανδρεόυ- η ΑΟΖ με την Τουρκία ,όταν γνωρίζει καλώς ότι από το 1994 ,που η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, επεεκύρωσε την Συμφωνία για το Δίκαιο της Θαλάσσης η εθνοσυνέλευση των Τούρκων απεφάσισε την αιτία πολέμου με την Ελλάδα το γνωστό” κάζους μπέλι” σε περίπτωση -άνευ κοινής Συμφωνίας- επεκτάσεως της υφαλοκρηπίδος και της ΑΟΖ μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ,κάτι που γνωρίζουν οι Αμερικαοί και γιαυτό μας προτρέπουν να τα βρούμε με τους Τούρκους και να μη τις ανακηρύξουμε μονομερώς .
    ΚΑΙ τέλος-τέλος δεν γνωρίζει ότι και η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν έχει τα συνταγματικά δικαιώματα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ,που είναι τα ίδια με των Προέδρων των ΗΠΑ και της Γαλλίας;;.
    Τι να μας κάνει η ”΄καψερή”,όταν από το 1986-έτσι το θέλησε το ΑνδρεοΠΑΑΣΟΚ –
    οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας κάνουν ότι τους υπαγορεύουν πρωθυπουργοί ,που έχουν τους 151 βουλευτές στην Βουλή;;;.
    Και εδώ που τα λέμε και ως γυναίκα δεν έχει και τα ”φρύδια” του Κων/νου Καραμανλή.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,639ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
17,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα