Ανοικτοί σε αλλαγές ευρωπαϊκών συνθηκών Εμμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ

16/5/17 | 0 | 0 | 514 εμφανίσεις

Η Καγκελάριος της Γερμανίας έστειλε μήνυμα ότι η Ευρώπη μπορεί να πάει μπροστά μόνο με μία ισχυρή Γαλλία, στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης που είχε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Είμαι δεσμευμένη σε αυτό» είπε η Μέρκελ σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, διαβεβαιώνοντας ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν πολύ στενά καθώς και ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και θα πάει μπροστά μόνο με μία ισχυρή Γαλλία. Οι δύο πλευρές, κατά τη Μέρκελ, θα αναπτύξουν έναν οδικό χάρτη για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και για να κάνουν την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις. Η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι από γερμανικής σκοπιάς οι Συνθήκες της Ε.Ε. μπορούν να αλλάξουν και είναι έτοιμη για αυτό το βήμα, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα «να εργαστούμε πάνω στους τομείς που θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε».

Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε από την πλευρά του την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε περισσότερη προστασία που έχουν ανάγκη οι λαοί της Ευρώπης. Έκανε επίσης λόγο για σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα φέρει εις πέρας τους επόμενους μήνες, ενώ υποστήριξε πως ο γαλλο-γερμανικός άξονας πρέπει να υιοθετήσει μια πιο πραγματιστική στάση. Εξέφρασε επιπλέον την επιθυμία του η Ε.Ε. να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο προστατευτική καθώς και πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να φτιάξουν έναν οδικό χάρτη για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη ότι οι αλλαγές στις Συνθήκες δεν αποτελούν πλέον ταμπού για τη Γαλλία. Εκτίμησε ότι η Ε.Ε. δεν υπερασπίζεται κατάλληλα τους εργαζόμενούς της και ζήτησε η Ε.Ε. να μην είναι αφελής σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο και να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της. Στις κοινές δηλώσεις από τη γερμανική πρωτεύουσα ο Μακρόν υπογράμμισε ότι ποτέ δεν υπερασπίστηκε την ιδέα των ευρωομολόγων ή της αμοιβαιότητας του υπάρχοντος χρέους στην Ευρωζώνη. Οι ιδέες του Μακρόν πάντως αντιμετωπίζονται κατ’ αρχήν με σκεπτικισμό, όπως έχει διαφανεί από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

koutipandoras.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/1/21 | (0 σχόλια)
    του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ Μπορεί να περιμένει κανείς κάτι από την συνάντηση, τη Δευτέρα, των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τις διερευνητικές; Όχι. Τότε, γιατί γίνεται; Για να σωθούν τα προσχήματα εκατέρωθεν. Ό,τι και να λέγεται το παιχνίδι είναι γεωπολιτικό. ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας