Ανοικτή σύγκρουση Τουρκίας και Ε.Ε. για την κυπριακή ΑΟΖ: Αήθης επίθεση στην Μογκερίνι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

From left to right: Ms Federica MOGHERINI, High Representative of the EU for Foreign Affairs and Security Policy; Mr Mevlüt CAVUSOGLU, Turkish Minister for Foreign Affairs. Copyright: European Union

MAY 4, 2019

Το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών, απορρίπτει με θράσος τις δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνη για τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ καλεί τους πρωταγωνιστές εκτός ανατολικής Μεσογείου να σταματήσουν να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα αναφέρει ότι η Άγκυρα δεν δέχεται συμβουλές για το θέμα των υδρογονανθράκων από αυτούς που δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση του Κυπριακού.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι απορρίπτει τη σημερινή δήλωση της Φεντερίκα Μοργκερίνι σχετικά με τις δραστηριότητες έρευνας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει και προηγουμένως, θα προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα ως χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτή, τόσο και τα δικαιώματα της ‘τδβκ’. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν δίστασε να κάνει τα απαραίτητα βήματα και δεν θα διστάσει ούτε από δω και τώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι «είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία δεν διστάζει με ανευθυνότητα να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου, που αγνοεί τα βασικά δικαιώματα των Τ/Κ επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, που απορρίπτει όλες τις προτάσεις συνεργασίας και που παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονομερείς δραστηριότητες». «Μία λογική προσέγγιση που θα απέτρεπε την μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή θα ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές εκτός ανατολικής Μεσογείου που θα απέτρεπε την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή να αποδεκτούν το γεγονός ότι η Τουρκία και η ‘τδβκ’ δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στην ε/κ διοίκηση. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση αυτού του ζητήματος εδώ και χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα σήμερα να μας δίνουν συμβουλές», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Φεντερίκα Μογκερίνι: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ

Νωρίτερα, όπως έγραψε και το Hellas Journal, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι είχε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στη ΑΟΖ. Η κυρία Μογκερίνι, μέσω γραπτής δήλωσης νωρίτερα σήμερα, προειδοποίησε με αντίδραση της Ένωσης “σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο”, σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Συγκεκριμένα η Ύπατη Εκπρόσωπος αναφέρει στη δήλωσή της ότι: “εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου”. Η Ύπατη Εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι “το Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”. Ξεκαθαρίζει ότι “σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο”.

Πηγή: Ανοικτή σύγκρουση Τουρκίας και Ε.Ε. για την κυπριακή ΑΟΖ: Αήθης επίθεση στην Μογκερίνι https://hellasjournal.com/2019/05/anoikti-sygkroysi-toyrkias-kai-e-e-gia-tin-kypriaki-aoz-aithis-epithesi-stin-mogkerini/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μεχρι στιγμης δεν ακουσαμε την κα Μογκερινι να απαντα στο Τουρκικο ΥΠΕΞ οτι δεν εχει νομιμα δικαιωματα -οπως γραφει η ανακοινωση του -βασει του Διεθνους Δικαιου και των Διεθνων Συνθηκων στην ΑΟΖ της Κυπριακης Δημοκρατιας και αρα η Τουρκια ειναι επιτιθεμενο κρατος και ως τετοιο θα αντιμετωπισθει.
    Φυσικα ουτε το ΝΑΤΟ και οι δυσαρεστημενες απο τον κ.Ερντογαν ΗΠΑ εψελλισαν κατι γιαυτο.
    Δεν παραλειπουμε και την -σημερινη ισχυρη και σταθεροποιητικη δυναμη της Μεσης Ανατολης- Ελλαδα να εκδωσει νοταμ και να αποσυρει αν χρειασθει και τον πρεσβευτη της στην Αγκυρα , γιατι η γεωτρηση θα γινει στο σημειο επαφης των ΑΟΖ της Ελλαδος Κυπρου και Αιγυπτου, που μαυτον τον τροπο εξουδετερωνεται και ακυρωνεται ενα νομιμο δικαιωμα μας .
    Ας μη το αποκλεισουμε ομως τελειως ,γιατι μπορει να ισχυσει η προφητεια του σημερινου ΥΠΕΘΑ ,ναυαρχου κ. Αποστολακη ,για ενδεχομενο να συμβει θερμο επεισοδιο προεκλογικως , για να ”βρυχηθει το νυσταγμενο μεχρι σημερα λεονταρακι” μας , για να μας θυμισει το πατριωτικο ΑνδρεοΠασοκ με το ”βυθισατε το Χορα”.
    Ολα τα ρεστρο θα τα δουμε -ζωη ν’αχουμε- απο τωρα μεχρι τον προσεχη Σεπτεμβριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα