Ανιχνεύσεις: Αφιέρωμα στον Κορνήλιο Καστοριάδη (Ιαν. 2008)

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Η εκπομπή “Ανιχνεύσεις” της ΕΤ3 είχε τον Ιανουάριο του 2008 αφιέρωμα στον Κορνήλιο Καστοριάδη με καλεσμένους τον Κλεάνθη Γρίβα, τον π. Νικόλαο Λουδοβίκο, το Θεοφάνη Τάση και τον Κώστα Σπαντιδάκη.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παναγίτσα μου τι άκουσαν ξανά τα αφτιά μου.
  Ευτυχώς που ο πατέρας Νικόλαος έσωσε την κατάσταση. Όχι τόσο επειδή ξέρει από ψυχολογία αλλά επειδή ξέρει από οντολογία, από το Γίγνεσθαι του Όντος.

  Όταν είσαι κολλημένος με την αριστερή ιδεολογία δεν βλέπεις καν αυτά που διαβάζεις. Ο Καστοριάδης δεν ήταν «πολιτικός φιλόσοφος» σαν τον Μάρξ, θεωρούσε ότι δεν υπάρχουν ούτε «θεωρίες» ούτε πολιτικές «λύσεις».

  Ειπώθηκαν πολλές μπούρδες αντί να απαντηθεί ότι η σημασία του σήμερα, το «δια ταύτα» του έργου του, είναι ένα, ρητό και σαφέστατο:
  Η ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ.
  Πώς; Με αυτό που αποκαλούσε τρίπτυχο της ελληνικής Σοφίας: την Κοσμολογία-Οντολογία-Ψυχολογία.
  Το οποίο ο Καστοριάδης αναγνώριζε και στον Πλάτωνα…

  Ολόκληρη διατριβή και να μην σημειωθεί η ουσιώδης συμβολή του ΚΚ; ότι η Ύπαρξη δεν είναι Είναι-Ουσία αλλά ΣΤΙΒΑΔΕΣ;

  Δεν ειπώθηκε πως η Απροϋπόθετη Δημιουργία βρίσκεται σε άλλο επίπεδο ύπαρξης από το Είναι της απλώς έμβιας ζωής. Ίσως γιατί αυτά ακούγονται κάπως «μεταφυσικά» στα αριστερά αφτιά.

  Δεν απάντησαν καν στο ερώτημα του τι υπάρχει πριν διαμορφώσει η κοινωνία το άτομο. Σαν να μην φώτισε ο Καστοριάδης τα διαφορετικά επίπεδα της ψυχής.

  Ας μη σχολιάσω την άρνηση συνομιλητή περί διαφορών εντός χριστιανισμού.
  Αμ η Άνοδος της Ασημαντότητας; Σίγουρα η έμφαση δεν είναι στο τι γίνεται στα εργοστάσια αλλά το τι συμβαίνει σήμερα στη ψυχή μας με την αποδόμηση των συλλογικών ταυτοτήτων. Ότι δηλαδή αποδιαρθρώνεται, «μοιάζει με κουρελού».

  Στα περί καπιταλισμού δεν είπαν ότι η ύψιστη «αξία» της Δύσης δεν είναι η οικονομία αλλά η Ιδιωτική Σφαίρα = ο ατομικισμός

  Ευτυχώς που ο πατέρας Νικόλαος μίλησε για τη συγγένεια του Καστοριάδη με τον Αριστοτέλη, για ο εσχατολογικό γίγνεσθαι και την οντολογική ελευθερία, για την προθετικότητα και τον διάλογο. Δεν τον άφηναν όμως οι άλλοι να αναπτύξει τη σκέψη του.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,699ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
19,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα