Ανδρέας Πιμπίσιη   Στη Νέα Υόρκη για «δύο κράτη»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τον Σεπτέμβριο ο Ερσίν Τατάρ θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για μια νέα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα και για μια σειρά άλλων επαφών κατά τις οποίες θα προωθήσει την τουρκική πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες θέλει να εκμεταλλευθεί την ταυτόχρονη παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη και του Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη προκειμένου να πετύχει μια κοινή συνάντηση μαζί τους. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων διαμηνύει εκ νέου και πολύ πριν το ταξίδι στη Νέα Υόρκη πως για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναγνωριστεί η «ίση κυριαρχία» του κατοχικού καθεστώτος.

Σε περίπου πέντε εβδομάδες η Νέα Υόρκη θα βρεθεί στο επίκεντρο των διεργασιών για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί μεταξύ 22 και 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη φετινή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών όπου και θα συναντήσει τον ΓΓ ΟΗΕ. Την ίδια περίοδο, όχι για τις εργασίες της ΓΣ ΟΗΕ, θα είναι στη Νέα Υόρκη και ο Ερσίν Τατάρ για πραγματοποίηση σειράς επαφών. Ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκίνησε να εργάζεται για μια κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας στους Financial Times άφησε να φανεί πως η συνάντηση του με τον Νίκο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τατάρ δήλωσε πως τον Σεπτέμβριο θα συναντήσει τον Νίκο Αναστασιάδη ξανά στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί κοινό έδαφος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση των συνομιλιών το 2017. Υποστήριξε πως «δεν λέω ότι θα κλείσουμε την πόρτα. Είμαι εδώ για να διαπραγματευτώ μια δίκαιη διευθέτηση στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών».

Σπεύδει πάντως να θέσει συγκεκριμένους όρους προκειμένου να δεχθεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Διαμήνυσε πως, για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, προϋπόθεση είναι η αναγνώριση «ίσης κυριαρχίας» του ψευδοκράτους εκ των προτέρων. Ανέφερε πως «είναι η ώρα για τον κόσμο να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ότι έχουμε δύο διαφορετικά κράτη και οποιαδήποτε προσπάθεια για μεικτό γάμο, είναι καταδικασμένη να αποτύχει». Προχώρησε δε καταγράφοντας εκείνα τα στοιχεία που ο ίδιος θεωρεί ότι αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων: «Είναι Έλληνες, είναι Χριστιανοί. Εμείς είμαστε διαφορετική φυλή. Μιλάμε τουρκικά, η θρησκεία μας είναι το Ισλάμ και η μητέρα πατρίδα μας η Τουρκία».

Στο θέμα των Βαρωσίων ο Ερσίν Τατάρ είπε πως «οι ιδιοκτήτες των περιουσιών είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν ή να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση, αναφέρει ο Τατάρ», ο οποίος σχολιάζοντας την πρόθεση της Τουρκίας για ανέγερση νέου «προεδρικού» μεγάρου στα κατεχόμενα, ως έκφραση ότι υπάρχει «κράτος». Καταλήγοντας ανέφερε πως «η περαιτέρω ενσωμάτωση με την Τουρκία είναι φυσιολογική επειδή δεν είχαμε τη φιλία ή την δικαιοσύνη που αναμέναμε από τη διεθνή κοινότητα. Μόνο με τη στήριξη της Τουρκίας κάποια μέρα θα αναγνωριστούμε ως κράτος».

Στο μεταξύ, ο Ερσίν Τατάρ σε μήνυμά του για τις μάχες στα Κόκκινα τον Αύγουστο του 1964 (πηγή ΓΤΠ) ανέφερε πως η μόνη ρεαλιστική λύση στο νησί είναι η λύση στη βάση «δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών». Ο Τατάρ στο μήνυμα του, κατηγόρησε εκ νέου την ελληνοκυπριακή πλευρά για μαξιμαλιστικές θέσεις και αξιώσεις, υποστηρίζοντας ότι στόχος της μέχρι και σήμερα είναι η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, καταστώντας έτσι τους Τουρκοκύπριους μειονότητα στο νησί και παρέχοντας τους έτσι μόνο δικαιώματα μειονότητας.

«Παρά τις ιστορικές πραγματικότητες που υπάρχουν στο νησί, η Ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει ακόμη να έχει τις ίδιες θέσεις και απόψεις, και συνεχίζει να ενεργεί πίσω από άπιαστα όνειρα προκειμένου να κατάσχει το σύνολο της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η προτροπή μου προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να σταματήσει να κυνηγά αυτά τα ανεκπλήρωτα όνειρα», ανέφερε ο Τατάρ.

Αδύνατη λύση ομοσπονδίας

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι ειδικότερα μετά το δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν και το Κράνς Μοντάνα έχει καταστεί σαφές ότι δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί λύση στην Κύπρο στη βάση της ομοσπονδίας, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά έχουν θέσει επί τάπητος στη Γενεύη τη θέση τους για λύση στη βάση δύο κυρίαρχων χωριστών κρατών, θέση η οποία στηρίζεται από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, όπως τη αποκάλεσε, και η οποία αποτελεί το μόνο ρεαλιστικό δρόμο για λύση. «Αυτή η μορφή της λύσης, αποτελεί τη μόνη οδό για λύση η οποία θα είναι προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου και της περιοχής. Προσδοκία και επιθυμία μου είναι όπως η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραιτηθεί από την επιθετική της στάση και συμπεριφορά και ταχθεί υπέρ του διαλόγου το συντομότερο. Αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία μονομερώς και άδικα έγινε μέλος της ΕΕ, θεωρεί ότι θα υποκύψουμε στις απειλές και εκβιασμούς της ΕΕ για να αποδεχθούμε τη μορφή της λύσης που θέλουν να μας επιβάλουν, τότε να ξέρει ότι αυτό είναι ένα άπιαστο όνειρο. Δεν έχουμε πλέον την υπομονή να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία για άλλα 50 χρόνια. Συνεχίζοντας το δρόμο που έχουμε χαράξει μαζί με την Τουρκία, δεν τίθεται θέμα να οπισθοχωρήσουμε από την πρόταση μας για λύση που να βασίζεται στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών στο νησί», υποστήριξε.

https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1264224/sti-nea-yorki-ga-dyo-krati

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα