Αναφορά στις “Συνεπισκοπήσεις” του Κ. Αργυρόπουλου

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Παντελή Γιαννακόπουλου.

Οι “Συνεπισκοπήσεις” του φίλου Κ. Αργυρόπουλου που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος 94 της εφημερίδας “σύνδεσμος ’68”, είναι ένα στιβαρό κείμενο: τραχύ στην  απολύτως ελληνική συλλογιστική του και τρυφερό στη νοηματική απόληξη των λέξεων-(λόγων) του που συνηγόρησαν στη γραφή του. Είναι ακόμη, ένα αφοβικό, ακριβολογικής διατύπωσης και κεκαλυμένης δυναμικής κείμενο.

Γράφει ο ικανός (και πολυτάλαντος συνάδελφος): «Επειδή η διατύπωση μιας γνώμης γίνεται ασμένως αποδεκτή από ένα ποσοστό ανθρώπων, οι οποίοι ασπάζονται κοινές ή συγκλίνουσες πεποιθήσεις» με τον … γνωμοδοτούντα και επειδή ένα άλλο σοβαρό ποσοστό πιστεύει ότι δεν είναι ορθή (η …διατύπωση πάντα) «…αφού δεν φροντίζω να έχω προς πάντας συναινετική συμπεριφορά, θεωρείστε με ως άτομο αντιπαθές». ΟΚ, τι μπορούμε να πράξουμε; Ζούμε σε μία κοινωνία όπου «το παράλογο δεν λογίζεται ως παράλογο», όπου δεν διακρίνω να επιτελούνται αλλαγές προς το καλύτερο πάνω στα ήθη της, στα πιστεύω και στα «…συλλογικά οράματά της, εξαιρέσει της τεχνολογίας, που όμως δεν μπορούμε να υπερηφανευόμεθα, ότι συμβάλλει στους τομείς παιδεία, ευαγωγία, πολιτισμός, ανθρωπισμός∙ είμαι απαισιόδοξος για το μέλλον αυτού του λαού» στον οποίο ανήκω κι’ εγώ.

Παλαιά δακτυλοδεικτούμενοι ήσαν οι μακράν αρχών και αρετών. Η αρχαία ελληνική αντίληψη για την ἄτη (καταστροφή-όλεθρο) αποτυπώνεται στους στίχους του Σοφοκλή (Αντιγ στ. 620-623) «τὸ κακὸν δοκεῖν ποτ᾽ ἐσθλὸν τῷδ᾽ ἔμμεν’ ὅτῳ φρένας θεὸς ἄγει πρὸς ἄταν» (=το κακό φαίνεται για καλό σε αυτόν του οποίου το μυαλό ο θεός οδηγεί προς την άτη). «Σήμερα δακτυλοδεικτούμενοι είναι οι νομοταγείς, οι πνευματικά εξέχοντες, οι δικαιόφρονες, οι εθνικόφρονες, οι έντιμοι, οι ενάρετοι και γενικά οι “φυσιολογικοί“. Δυστυχώς, με δόλιες παραινέσεις εξαναγκάζεται ο λαός να ζητωκραυγάζει την υπεροχή της ασυμμετρίας της μετανεωτερικής πραγματικότητος, να δέχεται με ευχαρίστηση συστάσεις από τους αοράτους διαμορφωτές της νεοοικοδομούμενης κουλτούρας και να συμπεριφέρεται αθλίως και αγενώς, εκφράζοντας -διαβοήτῳ τῳ τρόπῳ το επηρμένο ζώον που κρύπτεται επιμελώς εντός του (μας), υποστηρίζει ο εξαίρετος συνάδελφος.

Κατά τον Αργυρόπουλο, η ασημαντότητα σήμερα βιώνει τις καλύτερες μέρες της! Κάποιοι ανοήτως επιμένουν να φανεί σαν λογικό το παράλογο, μας παροτρύνουν να απελευθερωθούμε από όλες μας τις αναστολές, μας πιέζουν να δοθεί ένα τέλος στο σύνολο των ιδιαίτερων γλωσσικών στοιχείων που συνθέτουν τον προσωπικό τρόπο έκφρασής μας. «Προφανώς για να διευκολυνθεί η ποδηγέτηση των άβουλων και αναποφασίστων, για να επιτευχθεί η ευθυγράμμιση του συνόλου με τις ντιρεκτίβες των επιτηδείων της πολιτικής και οικονομικής elite. Οι οδηγίες τους προς εμάς τον “κυρίαρχο λαό” είναι να αποστασιοποιηθούμε από την ελεύθερη βούληση, την αξιοπρέπεια και την αναζήτηση -έστω- της

 σχετικής αληθείας».

Και συνεχίζει ακάθεκτος ο Κ.Α.: «Επιδίωξη π.χ. μερίδας των πολιτευτών είναι η ουδετεροποίηση των αντανακλαστικών όσων -διεισδυτικῇ τῇ μεθόδῳ- μπορούν να εξαρτηθούν, από κάτι άλλο εκτός από την νοσούσα πολιτική σκέψη. Γι’ αυτό και μας επαινούν, μας εξυμνούν, μας ανεβάζουν ψηλά!». Τελικώς δοκιμάζουν την αφέλειά μας… Έπεα πτερόεντα οι λόγοι τους. «Οι συστημικοί πολιτικάντηδες» εν πλήρει δράση. Δυστυχώς κανείς από δαύτους «δεν κατέχει τους κωδικούς του σχεδίου της εθνοσωτηρίας μας. Την αλήθεια για την υπεύθυνη αντίδρασή μας θα πρέπει να την αναζητήσουμε οπουδήποτε αλλού εκτός από τα media».

Η αλήθεια αποκαλύπτεται μέσα από τις σελίδες των ιερών κειμένων και από την μελέτη των σοφών, των κλασσικών, της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας. Πρόκειται για την εσωτερική που ταυτίζεται με την πνευματική αλήθεια.

                                                                                                                 

Π. Γιαννακόπουλος

 

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα