ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Φωτογραφία: βομβαρδισμός κτιρίου στη Γάζα
Απο την πρώτη στιγμή της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ σχολιάσαμε αρνητικά τις βαναυσότητες που διέπραξε. Και επιμένουμε σε αυτήν την καταγγελία. Μεγάλο μέρος της διεθνούς συμπάθειας προς τους Παλαιστινίους έχει μεταστραφεί.
Απο την επομένη ημέρα της επίθεσης, βρισκόμαστε μπροστά σε μια δυναμική διαμόρφωσης νέας γεωπολιτικής ισορροπίας.
Καθοριστικός παράγοντας στην διαμόρφωση αυτή είναι το Ισραήλ, όχι οι Παλαιστίνιοι. Η Παλαιστινιακή Χαμάς, ό,τι ήταν δυνατόν να επιτύχει, το πέτυχε. Σταμάτησε τις Συμφωνίες του Αβραάμ, κάτι που ήταν ο αντικειμενικός πολιτικός στόχος της. Γιατί στρατιωτικό στόχο δεν είχε.
Το ερώτημα τώρα είναι: τι θα επικρατήσει ως επιλογή στην ισραηλινή ηγεσία; Ένα τυφλό χτύπημα και ισοπέδωση της Γάζας, ή επιχειρήσεις με κάποια αναλογικότητα που θα τονίζουν την ισχυρή παρουσία του Ισραήλ που δεν εξαλείφεται αλλά θα λαμβάνει υπόψη και την επόμενη ημέρα;
Τα κράτη δεν σκέφτονται όπως οι πολίτες. Και στόχος τους είναι το συμφέρον, όχι η ικανοποίηση του θυμικού.
Για τις γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή, μια τυφλή αντίδραση του Ισραήλ θα ήταν λάθος επιλογή. Με το κριτήριο του κρατικού δρώντα, όχι του θυμικού της κοινής γνώμης.
Θα δούμε πως σκέπτεται η ηγεσία του τις επόμενες ημέρες.
Σε ό,τι μας αφορά, ο μεγαλύτερος εν ζωή φιλέλληνας, φροντίζει για την παρουσία μας. Και την ασφάλειά μας. Να είναι καλά. Ο Θεός να ευλογεί τον Έρντογάν.
spot_img

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. “Ο Θεός να ευλογεί τον Έρντογάν”

  Ναι, είναι το αφεντικό μας, βλέπετε. Κάποτε και η Ελλάδα θα πληρώσει πολύ ακριβά τις ευχαριστίες τού Πάκη και την εν γένει αδιαφορία τού ελληνοφώνου κράτους, ν’ αφήσει να γεμίσει η χώρα με κάθε καρυδιάς καρύδι. Αυτός ήταν και ο λόγος που για πολλά χρόνια ήμασταν το μόνο κράτος τής ΕΕ, από το οποίο ζητούσαν visa οι ΗΠΑ για να επιτρέψουν την είσοδο.

  • Ο μεγαλύτερος εν ζωή φιλέλληνας δεν ειναι ο Κούλης;..Τι μάς ενδιαφέρει τι είναι ο Ερντογαν όταν έχουμε τέτοιον αρχηγο.

 2. Σε τί συνίσταται η αναλογικότητα της ισραηλινής απάντησης? Θα μετρήσουμε τους αποκεφαλισμούς, τους βιασμούς και τις αρπαγές ομήρων και θα ζητήσουμε τα ανάλογα?
  Η απάντηση του Ισραήλ, υποθέτω ότι θα είναι στρατιωτική. Λογικά, θα πρέπει να καταστραφούν όλα τα τούνελ της Χαμάς κάτω από την πόλη ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πέσουν όλα τα κτήρια. Αν δεν γίνει αυτό, το Ισραήλ δεν μπορεί να υπερασπιστεί την ύπαρξή του!
  Αν η Χαμάς δηλώσει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπάρχει, φαντάζομαι ότι τότε μπορούν να γίνουν συνομιλίες για να καθοριστούν τα σύνορα δύο γειτονικών κρατών. Αν όμως ο στόχος της είναι να αφανίσει το κράτος του Ισραήλ με τα όπλα και τους “μαχητές”που διαθέτει, θα πρέπει να δεχτεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσει από τα όπλα και τους μαχητές του αντιπάλου. Πώς να γίνει αλλιώς!

  • Πρώτον το ερωτηματικό στα ελληνικά είναι “;”, όχι “?”. Δεύτερον, τί εννοείτε με το “να πέσουν όλα τα κτήρια”; Πώς να πέσουν; Και γιατί να πέσουν; Και να ξεσπιτωθούν 2.000.000 άνθρωποι επειδή ο Νετανιάχου – το κ@θiκ| αυτό – θέλει να το παίξει ήρωας και γενναίος ηγέτης;

   *Παλαιστινιακό – Στην Παλαιστίνη πρέπει να ιδρυθούν δύο κράτη, ένα εβραϊκό (Ισραήλ) και ένα αραβικό (Παλαιστίνη). Το Ισραήλ θα έχει πρωτεύουσα τη Δυτική Ιερουσαλήμ και η Παλαιστίνη θα έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύνορα – με μερικές ενδεχομένως αναπροσαρμογές – θα είναι τα σύνορα του 1967. Ταυτόχρονα όλοι οι Εβραίοι έποικοι θα μεταφερθούν στο Ισραήλ, ενώ στους οικισμούς τους θα μεταφερθούν για κατοίκηση Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που κατοικούν σε Λίβανο, Συρία κ.α. Ταυτόχρονα, στο Ισραήλ κατοικούν 2.000.000 Παλαιστίνιοι. Όσοι θέλουν να εγκατασταθούν στο Παλαιστινιακό κράτος (στους οικισμούς των εποίκων ενδεχομένως) και όσοι θέλουν ας παραμείνουν ως αραβική μειονότητα στο κράτος του Ισραήλ, με σεβασμό κάθε δικαιώματος τους. Αντίστοιχα να γίνει το ίδιο για όσους Εβραίους θελήσουν να παραμείνουν στην Παλαιστινιακή πλευρά, ως πολίτες της.

 3. Καλός ο προβληματισμός του άρθρου του κ. Σαββίδη , αν το αναμενόμενο κτύπημα του Ισραήλ εναντίον των ”κατσαπλιάδων”της Χαμάς -έτσι έλεγαν και όλοι οι Έλληνες τους αντάρτες του ΚΚΕ στην 3ετία 1946-49-, που διέπραξαν θηριωδίες (και θρασύτατα μας τις δείχνουν κιόλας στο διαδίκτυο ) ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ .
  Και για να μην επεκταθούμε σε αναλύσεις και τον ορισμό της αναλογικότητας ας δεχθούμε την λογική άποψη του κ. Σαββίδη ότι ”τα κράτη δεν σκέφτονται ούτε αντιδρούν όπως οι πολίτες με το θυμικό τους” -αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις πολλές και από την ελληνική ιστορία (οι περιπτώσεις της Μήλου , της Ολύνθου, της Χίου και των Ψαρών είναι χαρακτηριστικές ) .
  Αυτή η -ελληνιστί-παράμετρος – ,νομίζω, ότι καθυστερεί και την εκδήλωση του κτυπήματος από το κράτος του Ισραήλ.
  Εκτιμώ πως δεν θα είναι του τύπου ”να τα κάνει γης Μαδιάμ” ΚΑΙ γιατί οι άμαχοι είναι εκατομμύρια ΚΑΙ γιατί παγκοσμίως θα δημιουργηθεί έκρηξη συμπάθειας υπέρ των πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας -πάντα οι περισσότεροι εύκολα καθοδηγούνται να είναι με το μέρος των θυμάτων και στην καθημερινότητα ακόμη (οράτε την περίπτωση του κ. Μπέου που χαστούκισε τον 26ρονο ,αλλά τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο αποκρύπτουν ότι ο νεαρός τον εξύβρισε χυδαία) ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ, λόγο για τον οποίον οι 27 ΥΠΕΞ της Ε.Ε ανέτρεψαν σήμερα την απόφαση της Επιτροπής να διακοπεί η χρηματοδότηση των Παλαιστινίων της Γάζας .
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ -ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ,(Η ΤΟΥΡΚΙΑ)-ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΞΑΡΤΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ
  ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .
  ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΙΜΟΝΩΣ ΝΑ ΑΝΑΣΥΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ , ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΤΟ 1923 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΓΕΩΠΟΛΤΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΝΤ ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΗΤΤΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ,ΠΑΡ’ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΑΦΙΑ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ .
  ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ”ΚΕΡΒΕΡΟΣ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ” ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ”ΒΓΑΖΕΙ ΓΛΩΣΣΑ” ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΜΥΝΟΜΑΣΤΕ -100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ- ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΛΟΥΔΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ. ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΣΧΕΔΟΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΕΧΑΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ.
  Υ.Γ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ -ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ”ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ”. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ -ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ 1,5 ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΟΠΩΣ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1916-19 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1971-74.

  • Στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, όχι ένας. Δεν υπάρχουν “Κύπριοι” με την εθνική έννοια, δεν υπάρχει “Κυπριακό” έθνος. Ο όρος “Κύπριος” είναι τοπικός/γεωγραφικός, όχι εθνικός/εθνοτικός. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μεγάλα έθνη, Έλληνες και Τούρκοι, και κάποιες μικρές μειονότητες. Εθνοθρησκευτικές ή εθνικές μειονότητες όπως οι Αρμένιοι και οι Μαρωνίτες, θρησκευτικές μειονότητες όπως π.χ. οι Λατίνοι κ.α. Υπάρχει επίσης και μία ιδιαίτερη εθνοπολιτισμική ομάδα, οι Ρομά (κάποιοι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι και κάποιοι χριστιανοί, ενταγμένοι στην τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα αντίστοιχα). Γιατί θα πρέπει ντε και καλά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν μαζί; Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν ως μειονότητα σε ένα κράτος κατά βάση Ελληνοκυπρίων.

   Υ.Γ. Οι δολοφινίες μωρών και αθώων ανθρώπων είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΕΣ και δεν μπορούν να θεωρούνται ούτε Τζιχάντ ούτε αντίσταση.

   • Επειδή δεν προκύπτει από την ιστορία και την γεωγραφία μπορείτε να μας ενημερώσετε πως ονομάζονταν οι κάτοικοι της Κύπρου προ του 1954, που ανήκουν σε πολλές κοινότητες με συμβίωση αιώνων ;;;
    Πάντως δεν ονομάζονταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι , Μαρωνίτες κλπ .
    Τους χώρισε το 1954 η Βρετανία , που νομιμοποίησε και την Τουρκία για τον ισόβιο διχασμό στο νησί , -το χρυσοπράσινο φύλλο της Ανατολικής Μεσογείου-.
    Και σε άλλα κράτη υπάρχουν πολυάριθμες μειονότητες ,αλλά δεν διεκδικούν χωριστές εθνότητες και κράτη.
    ΑΠΛΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΚΟΕΜΑΘΕ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΟΜΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ, ΓΙΑ ”ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΠΟΔΙ” ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ,ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΎΕΙ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΑΓΡΥΠΝΕΙ , ΑΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
    Υ.Γ Έτσι ακριβώς θα έπρεπε να συμπεριφέρεται και στους μουσουλμάνους της Θράκης , ”που τρων και πίνουν” από την Ε.Ε και διακινούνται ελεύθερα ταξιδεύουν ελεύθερα οι ίδιοι ,τα κεφάλαια τους και τα προϊόντα τους,- δικαιώματα που στερούνται οι μουσουλμάνοι της Κύπρου- , οι οποίοι δε ουδέποτε ερωτήθηκαν αν θα προτιμούσαν να ήταν και αυτοί Ευρωπαίο ,όπως οι συντοπίτες τους Ορθόδοξοι ,Καθολικοί ,Μαρωνίτες και λοιποί τυχεροί .
    ΚΟΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ , ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1954, ΘΡΑΚΙΩΤΗ -ΜΑΛΛΟΝ-,ΑΛΗ ΑΛ ΓΙΟΥΝΑΝΙ;.
    ΠΟΣΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ”ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ” -ΣΑΣ- ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ;;;.
    Σκέφτομαι πως όταν φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί, θα γίνει -να μου το θυμηθειτε-ό,τι έγινε στο Βερολίνο όταν έπεσε το τείχος του 30χρονου Σοβιετικού αίσχους.

 4. Πόλεμος στο Ισρήλ: Live update οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

  H σελίδα ανανεώνεται αυτόματα

  Νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν να κάμει κανείς σχόλια και προβλέψεις. Υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις και ανατροπές. Πιστεύω ότι κάπως θα το σώσουν το κράτος των οι Ισραηλινοί, αλλά δεν ξέρω πώς. Οι έχοντες τα γένια θα βρούνε και τα κτένια.

  Κύριε Σαββίδη,

  “Η Παλαιστινιακή Χαμάς, ό,τι ήταν δυνατόν να επιτύχει, το πέτυχε. Σταμάτησε τις Συμφωνίες του Αβραάμ, κάτι που ήταν ο αντικειμενικός πολιτικός στόχος της. Γιατί στρατιωτικό στόχο δεν είχε”.

  Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ισχύει αυτό. Έχομε σφοδρή συνέχιση τής επιθέσεως, τής οποίας η συνέχεια και οι τελικοί στόχοι θα εξαρτηθούν από την επιτυχία της. Προς το παρόν, το Ισραήλ δεν αντιδρά σθεναρά, ή όσο σθεναρά θα περίμενε κανείς.

 5. Η ηθικολογία στην πολιτική και ειδικά όταν έχει να κάμει με ένα θέμα οι ρίζες του οποίου χάνονται στην ιστορία, δεν έχει παρά μόνο έναν στόχο: την αιτιολόγηση της πρόφασης.

  Όσο απασχολεί τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλίτες, το ζήτημα του Αιγαίου, άλλο τόσο θα έπρεπε να μας απασχολεί και εμάς το δίκιο και το άδικο στις τρέχουσες εξελίξεις.

  Κατά την δική μου εκτίμηση, η προσέγγιση Ισραήλ με Σαουδική Αραβία (και έχει δίκιο ο Σαββίδης να εστιάζει σε αυτό το θέμα την προσοχή του) αποδυνάμωνε την τουρκία. Όσο περισσότερο θα δυσκολευτεί το Ισραήλ να ελέγξει την κατάσταση, τόσο δυνατότερος θα βγαίνει ο ερντογάν.

  Οι εξελίξεις μας αφορούν άμεσα στο σημείο, ότι όσο μεγαλύτερες θα είναι οι ανατροπές στην Μέση Ανατολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιρροή των στα δικά μας θέματα. Το ζητούμενο είναι, τί μπορεί να κάμει η ελληνική κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα