Ανακαλεί το τελεσίγραφο η Μόσχα: Δεν ζητά «άμεση πληρωμή» σε ρούβλια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενη μια μεταβατική περίοδο.

Η Ρωσία τονίζει ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να ικανοποιήσει τις βασικές απαιτήσεις της Μόσχας

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας στις συνομιλίες με την Ουκρανία δήλωσε την Τετάρτη ότι το Κίεβο εμφανίζεται πρύθυμο να ικανοποιήσει τις βασικές απαιτήσεις της Μόσχας, αλλά και ότι η θέση της Ρωσίας για σχετικά με το Ντονμπάς και την Κριμαία παρέμεινε αμετάβλητη.

Αισιόδοξος ο Ουκρανός διαπραγματευτής μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντολιακ δήλωσε την Τετάρτη πως αισθάνεται αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία στις οποίες η Μόσχα δήλωσε ότι θα περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κίεβο και σε άλλη μια πόλη στη βόρεια Ουκρανία.

«Είμαι αισιόδοξος από τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο Ποντόλιακ σε διαδικτυακή ενημέρωση μετά τις συνομιλίες της Τρίτης στην Τουρκία.

Συζητήσεις Ουκρανίας και Τουρκίας για στρατιωτική – τεχνική συνεργασία

Η ουκρανική αντιπροσωπεία, η οποία συμμετείχε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, θα παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη για να συνομιλήσει με την τουρκική κυβέρνηση αναφορικά με μία «στρατιωτική – τεχνική» συνεργασία, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Ντέιβιντ Αραχαμία.

Η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Στο παρελθόν η Άγκυρα είχε συνεργαστεί στενά με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και της άμυνας, ενώ έχει πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 στο Κίεβο, γεγονός που εξόργισε τη Μόσχα.

«Ναι» Δανίας σε πιθανή υποψηφιότητα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Κοπεγχάγη θα υποστήριζε πλήρως την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εάν το Ελσίνκι υποβάλει αίτηση, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

Εσθονία προς ΝΑΤΟ: Ενίσχυση άμυνας στη Βαλτική – «Για να έχουμε ειρήνη πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο»

Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες αμυντικές του ικανότητες στην περιοχή της Βαλτικής, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας.

«Για να έχουμε ειρήνη πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας στη στρατιωτική βάση Τάπα της Εσθονίας.

Ουκρανία: Συνομιλίες με Ρουμανία για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μέσω της Κωνστάντζα

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρουμανία για τις εξαγωγές των γεωργικών της προϊόντων μέσω του λιμανιού της Κωνστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η ρωσική εισβολή έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια, ανέφερε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.

Η Ουκρανία, η οποία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών και φυτικών ελαίων στον κόσμο, έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες της σε τρόφιμα για δύο χρόνια, αλλά θα χάσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα από τις εξαγωγές της εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ανέφερε το υπουργείο.

Ρωσικό χτύπημα στο κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη

Στόχος ρωσικής επίθεσης έγινε το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανίδας αξιωματούχου.

 

Κινέζος ΥΠΕΞ: Ακλόνητη η σινορωσική συνεργασία – Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι:

  • Οι σινορωσικοί δεσμοί άντεξαν και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Κίνα και Ρωσία είναι αποφασισμένες να αναπτύξουν και άλλο τις σχέσεις τους, προκειμένου να περάσουν σε ένα νέο υψηλότερο επίπεδο, υπό την καθοδήγηση των ηγετών των δύο χωρών.
  • Το Πεκίνο στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου Ουκρανία και Ρωσία να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.
  • Η Κίνα θέλει να δει την ένταση στην Ουκρανία να αποκλιμακώνεται το συντομότερο.
  • Το Πεκίνο στηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση λόγω του Ουκρανικού.

Λαβρόφ: Ρωσία και Ιράν θα κάνουν μαζί βήματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως Μόσχα και Τεχεράνη πρόκειται να συνεργαστούν κάνοντας πρακτικά βήματα προς την κατεύθυνση της παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων.

Συλλήψεις 60 «νεοναζί» ανακοίνωσε η Μόσχα

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχουν συλλάβει 60 υποστηρικτές της «ουκρανικής νεοναζιστικής ομάδας MKU» και έχουν κατάσχει όπλα σε 23 περιοχές σε όλη τη Ρωσία.

 

H FSB υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει συσταθεί από Ουκρανούς και υπό την επίβλεψη των ουκραικών μυστικών υπηρεσιών.

Η συντομογραφία «MKU», σύμφωνα με την κρατική ρωσική τηλεόραση, σημαίνει
«Maniacs. Cult of Murder» Κρεμλίνο: Δεν διαπραγματευόμαστε για την Κριμαία – Είναι κομμάτι της Ρωσίας

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την θέση της ουκρανικής πλευράς ότι το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο πολυετών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε πως η Κριμαία αποτελεί πια, από το 2014, κομμάτι της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, το καθεστώς της δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Φυσικό αέριο: Όχι άμεσα, αλλά σταδιακά η πληρωμή σε ρούβλια, λέει η Μόσχα

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια. 

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Επίκειται επικοινωνία Πούτιν – Ντράγκι

«Τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν σε πολλά μέτωπα

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σήμερα βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο και στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, παρά μια δέσμευση της Μόσχας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εκεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις από τη βόρεια Ουκρανία σε ανατολικές περιοχές για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί.

Kρεμλίνο: Θετικό ότι λάβαμε γραπτές προτάσεις, αλλά δεν υπάρχει πρόοδος

Παρότι καλωσορίζει το γεγονός ότι το Κίεβο κατέθεσε γραπτά τα αιτήματά του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια απτή ένδειξη προόδου.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία «δεν έχει δει κάτι πραγματικά υποσχόμενο» που θα μπορούσε να αποτελέσει σαφές σημάδια προόδου, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά ακόμη για μεγάλο διάστημα.

«Η Ρωσία μάς άκουσε για πρώτη φορά»

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS 

 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σίγουρα προχώρησαν δηλώνει ο Ιχόρ Ζόφκα, δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος στο γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος δηλώνει ότι στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία αντί να δίνει τελεσίγραφα και να μιλά για τις κόκκινες γραμμές, άκουσε ν την ουκρανική πλευρά.

Πρόσθεσε όμως, μιλώντας στο BBC Radio 4, ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να εκχωρήσει «ούτε ίντσα από τα εδάφη της», ερωτηθείς για τις ανατολικές περιοχές.

Τέλος υποστήριξε και αυτός ότι οι Ρωσία δεν έχει αποσύρει τα στρατεύματά της ούτε από το Κίεβο ούτε από το Τσερνίχιβ παρότι έχει πει ότι θα αποκλιμακώσει τις επιχειρήσεις της σε αυτές τις δύο περιοχές

OHE: Τρεις ειδικοί θα ηγηθούν της έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου

Ο ΟΗΕ όρισε σήμερα τρεις ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα οι οποίοι θα ηγηθούν της έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανεξάρτητη ομάδα, υπό τον Νορβηγό Έρικ Μόζε, έχει εντολή «να ερευνήσει όλες τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τα σχετικά εγκλήματα στο πλαίσιο της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε στις 4 Μαρτίου να συστήσει επιτροπή έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα της χώρας αυτής αλλά και συμμάχων της, όπως η ΕΕ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο

Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου που ενώνει το Χάρκιβ με το Τσουγκούιφ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των δημοσιογράφων του AFP.

«Ο αυτοκινητόδρομος ήταν στόχος των πυρών των ρωσικών δυνάμεων που σκότωσαν εκεί αμάχους. Τις απωθήσαμε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων προς βορράν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής του 92ου τάγματος του ουκρανικού στρατού.

Καθημερινή

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα