Γράφει ο

Στρατηγός ε.α

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ

Επίτιμος Α/ΓΕΣ

Κάθε ιστορική εποχή, διαμορφώνει τα δικά της κοινωνικά πρότυπα με βάση το ιδεώδες που επικρατεί τότε. Τα πρότυπα είναι  διαχρονικές αξίες, ιδανικοί σκοποί και τρόποι ζωής που διαπαιδαγωγούν τους νέους, τους παραδειγματίζουν θετικά και τους παρακινούν στη δράση όχι μόνο για να πετύχουν την ατομική τους καταξίωση, αλλά και για να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας μας.

 Ως έθνος ή κοινωνία μπορούμε να αντλούμε πρότυπα από την ένδοξη ιστορία μας, από την κοινωνική , οικονομική, πολιτική ζωή του τόπου . Μπορούμε να βρούμε πρότυπα στις τοπικές κοινωνίες μας , όπου απλοί άνθρωποι με την δουλειά τους, με τον ιδρώτα τους , με το μεράκι τους κατόρθωσαν να διακριθούν , να ξεχωρίσουν στις τοπικές κοινωνίες  ,αλλά και πρότυπα αισθητικά, καλλιτεχνικά, πολιτιστικά, αθλητικά, επιστημονικά, θρησκευτικά , στρατιωτικά κλπ.

Οι νέοι έχουν περισσότερη ανάγκη από τα πρότυπα , γιατί διαμορφώνουν τον κώδικα αξιών τους, τις πνευματικές τους αναζητήσεις, τα κοινωνικά τους ενδιαφέροντα, με μια λέξη δηλαδή την προσωπικότητά τους.  Η κοινωνία παράλληλα μπορεί να προσδοκά από τους νέους της ότι θα είναι οι συνεχιστές της παράδοσης, θα αναλάβουν συλλογικές ευθύνες και ρόλους στη ζωή και θα επιτελούν με προθυμία τα καθήκοντά τους. Έτσι θα σπουδάσουν, θα καλλιεργηθούν, θα εργαστούν, θα οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης με τους συνανθρώπους τους, θα υπερβούν τα εμπόδια που θα βρουν στον δρόμο τους και θα διακριθούν στον στίβο της ζωής για το δημιουργικό τους έργο. 

Τον κύριο ρόλο στη ζωή μας, απ’ όταν είμαστε παιδιά, τον έχει κατ αρχήν η οικογένεια και συμπληρωματικά το σχολείο , αλλά και η Πολιτεία . Ευθύνη λοιπόν τόσο των γονέων, όσο και των δασκάλων ή καθηγητών στο σχολείο η της Πολιτείας δεν είναι να υποδεικνύουν κάθε φορά και κάποιο άλλο πρότυπο, αλλά να είναι πρότυπα οι ίδιοι, γιατί ο καλύτερος τρόπος για να διδάξεις και να διαπαιδαγωγήσεις σωστά τους νέους είναι το παράδειγμα δηλαδή το ηθικό πρότυπο που αντιπροσωπεύεις. Διαφορετικά καλύτερα ειναι να αφήσουν τους νέους να κάνουν οι ίδιοι επιλογή προτύπων. Η ωριμότητα της σκέψης δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων…

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες ενα φαύλο και αλαζονικό πολιτικό σύστημα στη χώρα μας , εκμαύλισε το πνεύμα και την ψυχή ενός ολοκλήρου λαού και δημιούργησε τοξικά , αρνητικά πρότυπα στην κοινωνία μας . Αλλοίωσε τα χαρακτηριστικά και τη νοοτροπία των Ελλήνων , όπου η μίζα, η απάτη , η φοροκλοπή, η ρεμούλα, έγιναν συνώνυμα της «κανονικότητας» . Έγινε ο χειρότερος σύμβουλος , εμπνευστής  και καθοδηγητής  στην διαμόρφωση μιας αμοραλιστικής κοινωνίας. Δημιούργησε πρότυπα , που δεν προσπάθησαν , δεν μόχθησαν να αναδειχθούν από την κοινωνία μας , άτομα που βγήκαν από τους κομματικούς σωλήνες , άτομα που εξήλθαν απλώς από τις πολιτικές «παρέες» και σήμερα κυβερνούν την χώρα με τα αποτελέσματα που γεύεται ο λαός μας σε όλα τα επίπεδα , με τους νέους μας να ξενιτεύονται μαζικά .

Η κατάπτωση των κοινωνικών αξιών και τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται στα κοινωνικά ήθη οδήγησαν σήμερα την κοινωνία μας αργά αλλά σταθερά σε παρακμή και αποσύνθεση. Στην αμοραλιστική εποχή μας, το μόνο που σκέπτεται το «ξεπερασμένο » πολιτικό σύστημα  είναι το «ιδεώδες» , της διατήρησης της καρέκλας της εξουσίας ,του ευδαιμονισμού, της καλοπέρασης ,που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία μας και παρασύρει τον πολίτη στον εύκολο πλουτισμό, στην κατάκτηση υψηλών θέσεων και αξιωμάτων και στην απόκτηση δύναμης και φήμης έναντι οιουδήποτε ηθικού κόστους. Ιδέες, αξίες και αρχές θυσιάζονται όλες στο βωμό του χρήματος, της δόξας και της εξουσίας. Όσοι εξακολουθούν ακόμα να πιστεύουν σε πρότυπα αρετής και ήθους χαρακτηρίζονται ρομαντικοί, αφελείς και αναχρονιστικοί .

Τα περισσότερα αρνητικά πρότυπα της εποχής μας απορρέουν από τον καταναλωτικό τρόπο ζωής, ο οποίος επιφέρει την απαξίωση των ηθικών αρχών και των κοινωνικών κανόνων. Τα αρνητικά πρότυπα αποδομούν τους θεσμούς και τις αξίες της κοινωνίας, απειλούν τη συνοχή της, τη συνεργασία και αλληλεγγύη των μελών της ή καταλύουν την έννομη τάξη και ειρήνη , όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Χώρα μας. Έτσι πληθαίνουν τα φαινόμενα ανομίας, παραβατικότητας και ανεξέλεγκτης βίας από άτομα ή ομάδες, που δεν κατανοούν την ανάγκη να αποδεχτούν τα θεμιτά πρότυπα και τις συλλογικές αξίες που πρεσβεύει η κοινωνία της εποχής τους. 

Είναι απογοητευτικό σήμερα , το γεγονός ότι δεν υπάρχουν υγιή πρότυπα για τη νεολαία. Πιο συγκεκριμένα, υγιές πρότυπο, είναι ένα άτομο που επιδιώκει την προσωπική και πνευματική του εξέλιξη, χωρίς να στηρίζεται στη λογική της «ήσσονος προσπάθειας», χωρίς να έχει ως αυτοσκοπό της ζωής του το κέρδος, τη διασημότητα, την αναγνωρισιμότητα και τη θεοποίηση. Υγιές πρότυπο είναι αυτό που μορφώνεται, μελετά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, αξιοποιεί τα ταλέντα του και την έμφυτη κλίση του σε κάποιον τομέα και προσπαθεί να μαθαίνει εφ’ όρου ζωής από τις εμπειρίες του, καθώς και να προοδεύει συνεχώς.

Υγιές πρότυπο είναι αυτό που στηρίζει τη ζωή του στις σωστές ηθικές αξίες και αρχές, προσαρμοζόμενο ταυτόχρονα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές και προσωπικές συνθήκες που δημιουργούνται στη ζωή του.

Οι ταγοί της χώρας δεν έκαναν ποτέ την αυτοκριτική τους , δεν αναρωτήθηκαν για τι είδος προτύπου εξέπεμψαν οι ίδιοι στους νέους μας; Τι πρότυπα δημιούργησαν στην κοινωνία μας; Τι πρότυπα ακόμη και σημερα προβάλουν στην κοινωνία μας, στους νέους μας ; Οι κατέχοντες κυβερνητικές θέσεις μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για την κοινωνία μας για τον λαό μας ;

Δυστυχώς προτάσσουν ακόμη και σήμερα , που η χώρα διέρχεται μια επίπονη και μακροχρόνια κρίση, πρότυπα ,που είναι τοξικά για τους νέους μας και γενικότερα για την κοινωνία μας .

Προβάλλουν ανθρώπους χωρίς εθνικά ιδανικά , χωρίς κοινωνική καταξίωση και αποδοχή . Δυστυχώς  τα ΜΜΕ με την προβολή κίβδηλων προτύπων καταφέρνουν να μας μαζικοποιήσουν, ώστε να γίνουμε αθύρματα της εκάστοτε εξουσίας.

Μπορεί όμως μια κοινωνία να πάει μπροστά με τέτοια κοινωνικά πρότυπα; Μπορεί να στηρίζει την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών της σε τέτοιες κοινωνικές αξίες και ηθικές αρχές; Μπορεί να υποστηρίξει το βαρύ καθήκον της υπεράσπισης του Εθνους; Η απάντηση, βέβαια, είναι όχι. Επομένως, είναι απαραίτητος στις μέρες μας ένας επαναπροσδιορισμός των αξιών και των στόχων μας, καθώς και η προσπάθεια της σωστής ανακατεύθυνσης της νεολαίας προς την επιμόρφωσή της.  Οι νέοι μας είναι οι μελλοντικοί πολίτες της χώρας μας που θα επεμβαίνουν στα κοινά, θα έχουν γνώμη, θα εργάζονται, θα δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες και θα διαμορφώνουν την ελληνική κοινωνία. Αν δεν έχουν τις στοιχειώδεις βάσεις και δομές για την καλλιέργεια του πνεύματός τους και την απόκτηση οξυμένης κρίσης και αντίληψης, τότε δεν μπορούμε όχι μόνο να πιστεύουμε, αλλά ούτε και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο ποιοτικά μέλλον.

Οι Αξιοι, οι άριστοι,  είναι αυτοί που θα δώσουν αξιοπρέπεια και πρόοδο σε αυτόν τον λαό . Υπάρχουν στην κοινωνία μας οι άριστοι , οι έντιμοι, οι δημιουργικοί άνθρωποι, είναι δίπλα μας , που δεν ενδιαφέρονται για το χρήμα , για τα ακίνητα, για το πως θα μεγαλώσουν το «πόθεν  έσχες» και την εφήμερη δόξα , αλλά ενδιαφέρονται μόνο για την προκοπή του τόπου, την ευημερία του λαού και την εθνική επιβίωση της Πατρίδος και την κοινωνική δικαιοσύνη . Οι άξιοι είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν μια καλύτερη Ελλάδα .

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ , ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ. ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟ , ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ . 

https://www.militaire.gr/anaziteitai-igetis-ziazias-ethnika-themata/