Ανάλυση Guardian: Ποιος νικά στον πόλεμο στην Ουκρανία -Ποιος έχει τις περισσότερες απώλειες

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Πόλεμος στην Ουκρανία / Φωτογραφία αρχείου: AP – Kostiantyn Liberov
23/02/2023  17:06
Η εικόνα στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία είναι διαφορετική από εκείνη που προβλεπόταν όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταζε την εισβολή πριν από σχεδόν έναν χρόνο, σημειώνει ο Guardian σε ανάλυσή του αναφορικά με το ποιος νικά στον πόλεμο και τι θα ακολουθήσει.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η εικόνα δείχνει τελείως αλλιώτικη σε σύγκριση με τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, όταν εκατοντάδες ρωσικά άρματα μάχης διέσχισαν τα σύνορα και αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Μόσχας επιχειρούσαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Χοστομέλ έξω από το Κίεβο για να το χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Είναι ήδη σε εξέλιξη η νέα ρωσική επίθεση;
Στην ανάλυση επισημαίνονται οι αντιφατικές εκτιμήσεις αξιωματούχων και ειδικών για την ικανότητα της Ρωσίας να εξαπολύσει νέα μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, όπως εκείνη πριν από έναν χρόνο δίνοντας συνέχεια στον πόλεμο. «Μολονότι ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη πριν από τα Χριστούγεννα ότι η Ρωσία σχεδιάζει νέα μεγάλη επίθεση φέτος, είναι ισχνές οι ενδείξεις προετοιμασίας για κάτι ανάλογο με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2022.

Και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε σε μεγάλο βαθμό τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία συγκεντρώνει μαχητικά αεροσκάφη. Και μολονότι η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των στρατιωτών της με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 300.000 στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν ενδείξεις εκατοντάδων τανκς σε μια περιοχή που παρακολουθούν κατασκοπευτικοί δορυφόροι», λέει η βρετανική εφημερίδα.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ επικαλέστηκε τις αυξημένες πολεμικές δραστηριότητες των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία ως απόδειξη ότι έχει ξεκινήσει η «νέα επίθεση», αλλά οι βομβαρδισμοί είναι λιγότερο έντονοι σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι γύρω από το Σεβεροντονέτσκ, όταν τα στρατεύματα του Πούτιν εκτόξευαν κάπου 60.000 οβίδες ημερησίως.

Αναλυτές όπως ο Φίλιπς Ο’Μπράιαν του Πανεπιστημίου του Σεντ Άντριους της Σκωτίας θεωρούν ότι λόγω του πολέμου έχουν μειωθεί οι δυνατότητες των δυνάμεων της Ρωσίας κι ότι πέφτουν έξω όσοι περιμένουν μια νέα επίθεση της κλίμακας της εισβολής. «Αυτό που συνέβη από τις 24 Φεβρουαρίου είναι ότι η Ουκρανία έγινε ισχυρότερη κι απέκτησε καλύτερα οπλικά συστήματα και ετοιμάζεται να αποκτήσει κι άλλα. Οι Ρώσοι εξασθενούν ολοένα και περισσότερο. Υπερτερούν μεν αριθμητικά, αλλά οι στρατιώτες τους έχουν χειρότερο εξοπλισμό, δεν έχουν την ίδια εκπαίδευση όπως στο παρελθόν και τα αποθέματα των πυρομαχικών τους μειώνονται», λέει. Και σημειώνει, όπως και άλλοι αναλυτές, ότι είναι ισχνές οι ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι σε καλύτερη κατάσταση για να υλοποιήσει συνδυαστικές πολεμικές επιχειρήσεις με συντονισμό κινήσεων μαχητικών αεροσκαφών, τεθωρακισμένων και άλλων μονάδων απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Περνά στην αντεπίθεση η Ουκρανία;
Αν και η Ουκρανία κατάφερε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο να ανακτήσει την πρωτοβουλία στον πόλεμο ανακτώντας εδάφη της στις περιοχές του Χαρκόβου και της Χερσώνας, η ένταση των επιχειρήσεών της έχει υποχωρήσεις, μολονότι οι δυνάμεις της συνεχίζουν την προσπάθεια να προελάσουν στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, απέναντι από την πόλη της Χερσώνας.

Η Ρωσία περίμενε εδώ και καιρό εντατικοποίηση των ουκρανικών επιθέσεων, ειδικά στη νότια περιοχή της Ζαπορίζια, καθώς το Κίεβο δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να ανακαταλάβει κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης και της Κριμαίας και σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί η πρόσφατη διπλωματική προσπάθεια του Βολόντιμιρ Ζελένσκι για την εξασφάλιση δυτικών οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς και πυρομαχικών.

Όπως σημειώνει ο Guardian, «είναι σαφές ότι η Ουκρανία συγκεντρώνει υλικό, περιλαμβανομένων και τεθωρακισμένων και εκπαιδεύει τις δυνάμεις της για τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει, την ώρα που ζητά από τη Δύση άρματα μάχης για να ηγηθούν αυτών των επιθέσεων, μολονότι έφερε σε πέρας με επιτυχία το καλοκαίρι και το φθινόπωρο της επιχειρήσεις της χωρίς αυτά τα τανκς. Ωστόσο, κάποιοι στη Δύση θεωρούν «μη ρεαλιστική την ταυτόχρονη υπεράσπιση του Μπαχμούτ» από την Ουκρανία «και μια νέα εαρινή αντεπίθεση για την ανακατάληψη των πιο κρίσιμων περιοχών, όπως τις θεωρούν οι ΗΠΑ».

Τελικά ποιος νικάει στον πόλεμο;
Ως προς το ποιος έχει το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή στον πόλεμο, ο Guardian εκτιμά ότι ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία βρίσκονται κοντά στην υλοποίηση των εκπεφρασμένων στόχων τους – την απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών στην περίπτωση του Κιέβου -.

Μολαταύτα, στη διάρκεια του πολέμου ως τώρα η Ρωσία αναγκάστηκε επανειλημμένα να αναθεωρήσει τις μαξιμαλιστικές της φιλοδοξίες, όπως η ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι και η επιβολή ενός καθεστώτος από «μαριονέτες», εστιάζοντας πλέον στην κατάληψη ολόκληρη του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Στον ένα χρόνο πολέμου οι δυναμεις της Μόσχας έχουν καταγράψει μεγάλες απώλειες, χάνοντας σχεδόν το 40% με 50% των αρμάτων μάχης που διέθεταν πριν την εισβολή, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση Πενταγώνου και του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS). Ενώ όσον αφορά στις ανθρώπινες απώλειες, την περασμένη εβδομάδα διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η Ρωσία χάνει κάπου 2.000 στρατιώτες για κάθε 100 μέτρα που καταλαμβάνει στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Γενικός Επιτελάρχης των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, είπε πρόσφατα – όπως θυμίζει ο Guardian – ότι η Ρωσία έχει ήδη ηττηθεί σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο, έστω κι αν καμία από τις δύο εμπόλεμες χώρες δεν πλησιάζει στην επίτευξη των εκπεφρασμένων στόχων τους για τον πόλεμο.

«Μπορεί να πει κανείς ότι η νυν πορεία των συγκρούσεων εξελίσσεται καλύτερα για την Ουκρανία απ’ ό,τι για τη Ρωσία κι η συνεχιζόμενη εισροή νέων δυτικών όπλων από τη Δύση θα διατηρήσει αυτή την πορεία. Μόνον που η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση για τα όπλα, περιλαμβανομένων των οβίδων, που αποκάλυψαν πιθανά ευάλωτα σημεία για το Κίεβο στα ανατολικά, όπου το πυροβολικό κυριαρχεί στις μάχες. Άγνωστό είναι ακόμη πόσα οπλικά συστήματα, ικανά να αλλάξουν την πορεία του πολέμου, όπως τα βαριά άρματα μάχης και πότε θα παραδοθούν στις δυνάμεις του Κιέβου για να πλησιάσει το τέλος της σύρραξης. Oπότε προς το παρόν ο πόλεμος συνεχίζεται», καταλήγει ο Guardian.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα