Στην επόμενη μέρα της πενταμερούς εστιάζει η Άγκυρα – Σχεδιάζουν ναυάγιο και ψάχνουν τρόπο να αποποιηθούν των ευθυνών τους – Στόχος να ανοίξει συζήτηση για αναγνώριση του ψευδοκράτος
Με το βλέμμα στο Plan B πορεύεται προς την πενταμερή η τουρκική πλευρά, που τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιου λόγου δεν αφήνει κανένα περιθώριο μετακίνησης από την αξίωση για δύο κράτη. Δύο εβδομάδες πριν από την κάθοδο της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο στην Κύπρο, τόσο η Άγκυρα όσο και το ψευδοκράτος χαράζουν γραμμές γύρω από το πλαίσιο της απαίτησης για κυριαρχική ισότητα.
Ο Ερσίν Τατάρ παραμένει αδιάλλακτος, δίνοντας την εντύπωση ότι η βασική έννοια του είναι να μην προκύψουν εξελίξεις στο Κυπριακό. Προφανώς αυτή είναι η οδηγία που έχει από την Άγκυρα, που ενόψει πενταμερούς υιοθέτησε μια ελαφρώς πιο διαλλακτική στάση. Χωρίς όμως να εγκαταλείπεται το πλαίσιο των δύο κρατών.
Ουσιαστικά η τουρκική πλευρά επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, ζητώντας… ευγενικά από τους Ελληνοκύπριους να σκεφτούν τη λύση των δύο κρατών. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κατά το πρόσφατο ταξίδι του στα κατεχόμενα. Ο Χακάν Φιντάν απέφυγε τις επιθέσεις κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς και επιχείρησε να περιγράψει μια κατάσταση win-win που πιστεύει ότι προκύπτει από την τουρκική πρόταση.
Για άλλη μια φορά το τουρκικό δίδυμο δημιουργεί σκηνικό «καλού μπάτσου / κακού μπάτσου», θέλωντας να κερδίσει χρόνο. Τουλάχιστον μέχρι την πενταμερή, στην οποία ο Γενικός Γραμματέας θα ζητήσει ένα ακόμη ξεκαθάρισμα προθέσεων. Χωρίς να αποκλείεται να παρουσιάσει τη διαδικαστική φόρμουλα που επεξεργάστηκε μέσα στο καλοκαίρι για επανέναρξη των συνομιλιών κλιμακωτά με πρώτο σημείο τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και το διαμοιρασμό της εξουσίας.
Η εν λόγω διαδικασία αναφέρεται σε συζητήσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και με βάση την παρουσίαση που έκανε ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά. Άρα προϋποθέτει την εγκατάλειψη των αξιώσεων για δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα, κάτι που η τουρκική πλευρά δεν προτίθεται να πράξει. Όπως δεν προτίθεται να αναλάβει τις ευθύνες της σε περίπτωση νέου ναυαγίου.
Η Άγκυρα δεν θέλει να «σκάσει στα χέρια της η βόμβα» των ευθυνών, καθώς η επιδίωξη της είναι φτάσουμε με συνοπτικές διαδικασίες στην επόμενη μέρα και να συζητάμε για αναγνώριση του παράνομου μορφώματος ως φυσική εξέλιξη. Στη βάση του αφηγήματος περί άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση με διαμοιρασμό του πλούτου και της εξουσίας.
Μόνη ρεαλιστική λύση η ένταξη στο ΝΑΤΟ και ασφάλεια του ΝΑΤΟ.