Ανάλυση CT: Αποκρυπτογραφώντας το roller coaster του Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ό Ερντογάν για Κυπριακό – Προβληματίζει η στάση του, αλλά δεν χάθηκε η ελπίδα – Πως βρέθηκε από το παράθυρο ευκαιρίας για επανέναρξη, να μιλάει ξανά για κυριαρχική ισότητα και αναγνώριση του ψευδοκράτους

Στο μυαλό του Ερντογάν επιχειρει να μπει η Λευκωσία, στον απόηχο της πολυσυζητημένης επίσκεψης του στα κατεχόμενα. Η Κυβέρνηση αναζητά απαντήσεις σε σχέση με το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τη μπερδεμένη στάση του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος εμφανίζεται πότε διαλλακτικός και πότε αδιάλλακτος.

Αυτό το κλίμα ενισχύθηκε μετά τις συζητήσεις που είχε ο Ερντογάν για το Κυπριακό στο Βίλνιους. Με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Γερμανό Καγκελάριο, τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό και σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε η Λευκωσία είχε διαπιστωθεί μια μικρή αλλαγή στη στάση της Άγκυρας. 

Αυτό θεωρήθηκε ως ένα πρώτο βήμα για εξελίξεις στο Κυπριακό σε δύο φάσεις. Η πρώτη στη Νέα Υόρκη με τις επαφές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Για αυτή τη φάση η ελληνοκυπριακή πλευρά διατηρεί ακόμη προσδοκίες πως μπορεί να προκύψει συμφωνια για το διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, σε μια ενδεχόμενη (για την ώρα) τριμερή συνάντηση των ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στη δεύτερη φάση που είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Αν προηγηθεί ο διορισμός απεσταλμένου του ΟΗΕ, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για το διορισμό ευρωπαίου απεσταλμένου και διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό. Ανάμεσα στα δύο ορόσημα έχει προγραμματιστεί μια άτυπη Σύνοδος Κορυφής στη Γρανάδα, με την ευκαιρία της ισπανικής προεδρίας.

Μέχρι να επεξεργαστεί όλες αυτές τις πληροφορίες η Κυβέρνηση, προέκυψε η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα που ανέτρεψε τα δεδομένα. Ο Ερντογάν μίλησε ως συνήθως για την ανάγκη αναγνώρισης του ψευδοκράτους και έθεσε ως προαπαιτούμενο για επανέναρξη των συνομιλιών την εξασφάλιση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνώς στάτους. Απέρριψε κατηγορηματικά την ομοσπονδιακή λύση και επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση υποχώρησης.

Ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του για την ουσία του Κυπριακού μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και επέλεξε να μιλήσει χωρίς κανέναν αστερίσκο, κλείνοντας το παράθυρο που άνοιξε στις συζητήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Τούρκος Πρόεδρος μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους τρίπλες και για αυτό η συμπεριφορά του δεν εξέπληξε ιδιαίτερα. Μπορεί για κάποιους να ήταν μια ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα, για κάποιους άλλους όμως η ελπίδα παραμένει ζωντανή. Αυτή η ελπίδα πηγάζει από την προσδοκία πως όταν έρθει η ώρα για συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, πίσω από κλειστές πόρτες, ίσως ο Ερντογάν εκλογικευτεί και αλλάξει στάση.

cyprustimes.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ΕΕ δεν είναι ο κατάλληλος οργανισμός για την επίλυση του Κυπριακού διότι δεν διαθέτει τη βούληση και τη δύναμη.
    Ο ΠτΔ κινείται σε λάθος πορεία και θα το διαπιστώσει προσεχώς.
    Το ίδιο και ο ΟΗΕ πενήντα χρόνια στο ίδιο σημείο. Οι ειδικοί απεσταλμένοι είναι αποτυχημένοι διπλωμάτες που ψάχνουν mission σε βάθος χρόνου με 20.000 δολλάρια τον μήνα.
    Η μόνη προοπτική λύσης θα έρθει από το ΝΑΤΟ με υποβολή αίτησης ένταξης και όταν η Τουρκία βάζει θέματα ένταξης η Κύπρος να βάζει θέματα στην αίτηση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
    Οι ΗΠΑ καλοβλέπουν επίλυση του Κυπριακού μέσω ΝΑΤΟ γιατί θα δέσουν την ΝΑ Μεσόγειο έχοντας NATO partner και το Ισραήλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα