Ανάλυση BBC: Ποιος προκάλεσε την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας, τα κρίσιμα στοιχεία που παραμένουν άγνωστα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους / Φωτογραφία: AP
18/10/2023  20:19
Εκατέρωθεν κατηγορίες εξαπολύουν Ισραήλ και Χαμάς μετά τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ελεγχόμενες από τη Χαμάς παλαιστινιακές αρχές κατηγόρησαν αμέσως το Ισραήλ για σκόπιμη αεροπορική επιδρομή. Το Ισραήλ αμέσως αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, δείχνοντας προς την Ισλαμική Τζιχάντ.

Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ είπε ότι μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων έδειξε ότι μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από ενόπλους στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο τη στιγμή που χτυπήθηκε.

«Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα», ανέφερε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, που είναι σύμμαχος της Χαμάς, αρνήθηκε ότι κάποια από τις ρουκέτες της εμπλέκεται στην έκρηξη, λέγοντας ότι δεν είχε καμία δραστηριότητα μέσα ή γύρω από την πόλη της Γάζας εκείνη τη στιγμή.

Ο ηγέτης της Χαμάς, από την άλλη, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον έδωσε στο Ισραήλ «κάλυψη για την επιθετικότητά του».

Το BBC σχολιάζει ότι, εν μέσω διαφορετικών ισχυρισμών, η αναζήτηση της αλήθειας είναι πιο δύσκολη από ποτέ.

Το BBC Verify επιχείρησε να ξεδιαλύνει τι είναι και τι δεν είναι γνωστό, εξετάζοντας βίντεο, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία, όπως μαρτυρίες, ενώ ένας ρεπόρτερ του βρετανικού μέσου βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης, όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση.

Όπως σημειώνει, η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και επισημαίνει πως παράλληλα με τη σύγκρουση εξελίσσεται και ένας πόλεμος πληροφοριών, καθώς οι δύο πλευρές δίνουν διαφορετικές εκδοχές.

Η έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα
Η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας έγινε περίπου στις 19:00 τοπική ώρα. Ένα βίντεο 20 δευτερολέπτων, που κυκλοφόρησε στα social media, φέρεται να δείχνει την έκρηξη. Αυτό ήταν και το πρώτο οπτικό στοιχείο που προέκυψε από το περιστατικό.

Σε αυτό ακούγεται, όπως αναφέρει το BBC, ο σφυριχτός ήχος ενός εισερχόμενου βλήματος και ακολουθεί έκρηξη και τεράστια φωτιά.

Ζωντανά πλάνα από το Al-Jazeera που προβλήθηκαν στις 18:59 τοπική ώρα έδειχναν ένα έντονο φως να υψώνεται στον ουρανό πάνω από τη Γάζα. Ορισμένοι σχολιαστές ανέφεραν ότι πρόκειται για ρουκέτα που φαίνεται να εκρήγνυται ή να διαλύεται. Από τα πλάνα, φαίνεται μια λάμψη μακριά, ακολουθούμενη από μια πολύ μεγαλύτερη έκρηξη πιο κοντά στην κάμερα, που το BBC προσδιόρισε γεωγραφικά.

Άλλα πλάνα που εμφανίστηκαν σε κανάλια κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν αυτό που φαίνεται να είναι η ίδια έκρηξη από διαφορετικές γωνίες και αποστάσεις.

Το BBC μίλησε με ειδικούς προκειμένου να διαπιστώσει αν τα διαθέσιμα στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της αιτίας της έκρηξης. Προς το παρόν, τα ευρήματα δεν είναι σαφή.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι δεν συνάδουν με αυτό που θα περίμενε κανείς από μια τυπική ισραηλινή επιδρομή.

Ο J Andres Gannon, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στις ΗΠΑ, λέει ότι η έκρηξη φαίνεται να είναι μικρή, κάτι που σημαίνει ότι η θερμότητα που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση μπορεί να προκλήθηκε από υπολείμματα καυσίμων πυραύλων και όχι από έκρηξη πολεμικής κεφαλής.

Ο Justin Bronk, ανώτερος ερευνητής στο Royal United Services Institute (Rusi) στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνεί. Αν και είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι σε τόσο πρώιμο στάδιο, λέει, τα στοιχεία δείχνουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ένα αποτυχημένο τμήμα πυραύλου που χτύπησε στο πάρκινγκ και προκάλεσε πυρκαγιά καυσίμου.

Ο Gannon αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί από το υλικό αν το βλήμα πέτυχε τον προβλεπόμενο στόχο του.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες με τους οποίους ήρθε σε επαφή το BBC Verify εμφανίστηκαν απρόθυμοι να εκφράσουν την άποψή τους.

Στοιχεία από το σημείο της έκρηξης
Το BBC κατάφερε να ταιριάξει τις λεπτομέρειες των κτιρίων και τη διάταξη του χώρου του νοσοκομείου Αλ Αχλί, βάσει διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων, προκειμένου να διαπιστώσει ότι το νοσοκομείο ήταν ο τόπος της έκρηξης.

Με βάση αυτά, φαίνεται ότι η έκρηξη έγινε σε μια αυλή, μέρος του χώρου του νοσοκομείου. Οι εικόνες εδάφους, μετά την έκρηξη, δεν δείχνουν σημαντικές ζημιές στα γύρω κτίρια του νοσοκομείου. Σε αυτές φαίνονται καμένα αυτοκίνητα και καμένα σημεία.

Ο Canon Richard Sewell, πρύτανης του St George’s College στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε στο BBC ότι περίπου 1.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκονταν στην αυλή του νοσοκομείου όταν χτυπήθηκε, ενώ περίπου 600 ασθενείς και προσωπικό βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

Τι είδε ο ρεπόρτερ του BBC, Rushdi Abualouf
Στο νοσοκομείο Αλ Αχλί βρέθηκε, το πρωί, ο ρεπόρτερ του BBC, Rushdi Abualouf. Εκεί, μάρτυρες έκαναν λόγο για σκηνές καταστροφής και ανέφεραν ότι σοροί συλλέγονταν ακόμη. Ένας άνδρας τού είπε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονταν στο νοσοκομείο όταν έγινε η έκρηξη.

Το BBC Verify τονίζει ότι αναλύει εικόνες και πλάνα από τα θύματα, αναζητώντας στοιχεία από τα τραύματα, που ενδεχομένως μπορούν να «πουν» κάτι για την έκρηξη.

Τι δεν είναι γνωστό ακόμη
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα από τα κρίσιμα στοιχεία είναι η φύση του κρατήρα που άφησε πίσω της η έκρηξη.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) λένε ότι η απουσία ενός μεγάλου κρατήρα ή ζημιών από την έκρηξη σε παρακείμενα κτίρια αποδεικνύει ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από τα όπλα τους.

Το BBC σημειώνει ότι φαίνεται ένας μικρός κρατήρας στην εικόνα που ακολουθεί.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που λείπουν είναι τα θραύσματα πυραύλων. Τα βλήματα συχνά αναγνωρίζονται από τα συντρίμμια του κελύφους τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί η προέλευση του βλήματος. Αλλά σε αυτή την περίπτωση το BBC Verify δεν είδε αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα ηχητικό που υποστηρίζει ότι αποτελεί υποκλαπείσα συνομιλία μεταξύ δύο μαχητών της Χαμάς που αναγνωρίζουν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από βλήμα που εκτοξεύτηκε από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ).

Όπως σχολιάζει, δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση αυτής της καταγραφής.

Σε ανακοίνωσή της, η Ισλαμική Τζιχάντ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και κατηγόρησε το Ισραήλ για την έκρηξη.

Πηγή: Reuters & BBC/iefimerida.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Nέα τραγωδία στη Γάζα: Μετά το νοσοκομείο, το Ισραήλ βομβάρδισε το τέμενος Nuseirat – Αναφορές για εκατόμβες νεκρών

    Προσέξτε την ανακολουθία: Στον τίτλο, η εφημερίδα προεξοφλεί ότι το Ισραήλ βομβάρδισε το νοσοκομείο. Παρακάτω, όμως, στο κείμενο παρουσιάζει και τις αντίθετες απόψεις. Ευνόητο ότι -κι αυτό το γνωρίζουν- η πρώτη εντύπωση είναι αυτή τού τίτλου. Ίσως και η τελευταία, διότι πολλοί βλέπουν τον τίτλο, αλλά ασφαλώς σχετικά λίγοι διαβάζουν όλο το κείμενο.

  2. Μερικές αξιοπρόσεκτες παρατηρήσεις:

    “Προχθές ένας πύραυλος σκόρπισε τον θάνατο σ’ ένα νοσοκομείο στο κέντρο της Γάζας, μια εκατόμβη άμαχου και ανυπεράσπιστου πληθυσμού. Cui bono; Είχε λόγο ο ισραηλινός στρατός να το κάνει τη στιγμή που ανέβαλε τη χερσαία επέμβασή του επειδή η Χαμάς εμπόδιζε τους άμαχους να εγκαταλείψουν τη Βόρειο Γάζα; Και τη στιγμή που ο Μπάιντεν ταξίδευε για το Τελ Αβίβ; Εκτός κι αν υποθέσουμε ότι την Τσαχάλ την διοικούν παρανοϊκοί σαν τον διοικητή της αεροπορικής βάσης στο Dr. Strangelove του Κιούμπρικ. Αντιθέτως η Χαμάς ωφελήθηκε από την απάνθρωπη εκατόμβη. Υπονόμευσε, προς το παρόν τουλάχιστον, οποιαδήποτε δυνατότητα διαπραγμάτευσης του Ισραήλ με τα αραβικά καθεστώτα, ξεσήκωσε τους πληθυσμούς από τη Δυτική Οχθη ως τη δομή της Σάμου και κατάφερε να κλείσει έξι ευρωπαϊκά αεροδρόμια στη Γαλλία και το Βέλγιο. Κοινώς να χτυπήσει την Ευρώπη στο μαλακό της υπογάστριο, τον ανθρωπισμό της. Οι υπηρεσίες του Ισραήλ κατέθεσαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν ευθύνονται για την εκατόμβη. Η Χαμάς αρκείται να αξιοποιεί το θολό τοπίο ενός πολέμου όπου, είν’ η αλήθεια, δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος κρύβεται πίσω από τις σκιές”

    (Από άρθρο τού Τάκη Θεοδωρόπουλου στην Καθημερινή).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα