Ανάλυση: Το σκληρό παζάρι για τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Η Ε.Ε. εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών».

Ετσι αναφέρει το σημείο 17 των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (μία από επτά παραγράφους που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο). Η αναφορά σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ προστέθηκε κατόπιν ελληνικής πρότασης. Η Αθήνα τη θεωρεί έμμεση υιοθέτηση της ελληνικής θέσης ότι η υπό διαπραγμάτευση διαφορά με την Τουρκία είναι μόνο μία: αυτή που συνδέεται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κρίσιμες προσθήκες

Οι άλλες δύο κρίσιμες προσθήκες αφορούν το σημείο 21. Οπως σημειώνεται εκεί, «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται, «θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη Σύνοδό του» τον Δεκέμβριο. Τόσο η προθεσμία του Δεκεμβρίου όσο και η αναφορά στα συγκεκριμένα άρθρα ήταν απούσες από το αρχικό προσχέδιο.

Κατά τα άλλα, στο σημείο 16 γίνεται αναφορά στην «επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη» και στην «αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της Ε.Ε. και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.» ως «απόλυτη προϋπόθεση» για την «ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Η αναφορά στην «απόλυτη προϋπόθεση» προστέθηκε κι αυτή κατόπιν σχετικής ελληνικής πρότασης.

Στο σημείο 18, σημειώνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες πρέπει να τερματιστούν». «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης «και καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο» για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών τους. Η «έντονη καταδίκη» δεν υπήρχε στο αρχικό προσχέδιο, που καλούσε απλώς για τερματισμό των «παραβιάσεων» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας.

Τέλος, απαλείφθηκε από τα συμπεράσματα η αναφορά στην ανάγκη οι νέες συνομιλίες για το Κυπριακό να περιλαμβάνουν και το ζήτημα του διαμοιρασμού των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα