Ανάλυση: Γιατί ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

25/4/21 | 4 | 0 | 336 εμφανίσεις

Η σχέση της Τουρκίας με την Αμερική, τη σημαντικότερη χώρα του κόσμου, τη μεγαλύτερη δημοκρατία και οικονομία, τη χώρα με την ισχυρότερη γεωπολιτική επιρροή και με την οποία τα υπόλοιπα κράτη έχουν πολλούς λόγους να την θέλουν στενή τους σύμμαχο, διαταράχθηκε με την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Με την κίνηση αυτή η Αμερική διεμήνυσε ότι δεν αποδίδει στην Τουρκία τη σημασία που είχε για δεκαετίες στα μάτια προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.

Η συμμαχία θα συνεχιστεί, αλλά το περιβάλλον θα είναι διαφορετικό. Γιατί συνέβη όμως τώρα αυτό; Κυρίως για τρεις λόγους.

Πρώτον, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πολύ στενή σχέση με την αρμενική κοινότητα της Αμερικής (κάτι που ισχύει και με την ελληνική) και υπάρχουν κάποιοι ηγέτες οι οποίοι τηρούν τις υποσχέσεις που δίνουν στους ψηφοφόρους.

Δεύτερον, η συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν έχει εκνευρίσει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Με την αντιδυτική ρητορική, τις επιθέσεις στο Ισραήλ, την ιδιαίτερη σχέση του με τον Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος έχει καταφέρει κάτι όχι εύκολο, να έχει απέναντί του και τα δύο κόμματα των ΗΠΑ.

Η «φιλία» του με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν σε προσωπικό επίπεδο και δεν αντανακλούσε το πως τον βλέπει το ρεπουμπλικανικό κόμμα στην πλειοψηφία του.

Στο πλαίσιο της έντονης δυσφορίας που αναπτύσσεται στην Ουάσινγκτον για τη συμπεριφορά του Ερντογάν, κυρίως σε ό,τι αφορά την προμήθεια των S-400, αλλά και κινήσεις του σε άλλα μέτωπα που βρίσκουν αντίθετες τις ΗΠΑ, όπως στη Συρία, αλλά και σε μικρότερο βαθμό στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, οι άνθρωποι επιρροής στα κέντρα εξουσίας, που διάκεινται φιλικά προς την Άγκυρα, λιγοστεύουν συνεχώς.

Ο τρίτος λόγος που ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, και υπο μια έννοια ο σημαντικότερος, είναι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μπάιντεν ανήκει στη σπάνια ισως κατηγορία πολιτικών που πιστεύουν σε αρχές και αξίες, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι και ρεαλιστής όπως έχει φανεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι για να είναι μια χώρα πραγματικά φίλη και σύμμαχος της Αμερικής – και όχι μια με την οποία κάποια στιγμή αναγκάζεσαι να συνεργαστείς για συγκεκριμένους λόγους – πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και στη διεθνή συμπεριφορά της να ακολουθεί κανόνες, κάτι που είναι πλέον σαφές ότι δεν ισχύει με τον απρόβλεπτο Τούρκο πρόεδρο που οραματίζεται μια «μεγάλη» Τουρκία που θα εκτείνεται μέχρι τα σύνορα της καρδιάς του.

“Καθημερινή”

Category: Διπλωματία, Το σχόλιο της ημέρας

( 4 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  τρυποκάρυδος says:

  Είναι η αναγνώριση των γεγονότων του 1915, σε βάρος των Αρμενίων, ως γενοκτονία, θετική για τα ελληνικά και δυτικά συμφέροντα;

  Ας διαφοροποιηθώ από το συλλογικό αφήγημα.

  Οι ΗΠΑ μετά την απομάκρυνση του Σάχη, έχασαν το Ιράν. Με την παρέμβαση του προέδρου Μπους του νεότερου, έχασαν το Ιράκ. Με την πολιτική του προέδρου Ομπάμα, μετέτρεψαν τη Συρία, σε μία τεράστια ρωσική στρατιωτική βάση, ενώ διέλυσαν και τη Λιβύη, αυξάνοντας εκεί τον αντιαμερικανισμό. Μετά τον ψυχρό πόλεμο ό,τι κέρδισαν οι ΗΠΑ, σε επίπεδο ανατολικής Ευρώπης, το έχασαν στο επίπεδο της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, προς τη Ρωσία.

  Η προεδρία Μπάιντεν, ξεκίνησε με μια ηθικολογία, σχετική με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ είναι δέσμια των γεωπολιτικών αντιλήψεων Μπρεζίνσκι. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, κατήγγειλε τη Σαουδική Αραβία, για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, την Τουρκία για τους S-400 και τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ τον πρόεδρο Πούτιν το χαρακτήρισε δολοφόνο! Προφανώς ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πρόσκοπος…

  Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα (αντιπροεδρία Μπάιντεν), οι ΗΠΑ εξόπλισαν τους τζιχαντιστές, σε συνεργασία με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, που καταγγέλλουν τώρα, το αποτέλεσμα, εξακόσιες χιλιάδες νεκροί. Ανείπωτη η τραγωδία επίσης και στη Λιβύη. Στο Βιετνάμ, πάνω από 2 εκατομμύρια νεκροί, 10 εκατομμύρια πρόσφυγες, 900.000 ορφανά. Στο Ιράκ, οι νεκροί ήταν πάνω από 1 εκατομμύριο. «America is back» δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν (μετά το διάλειμμα της προεδρίας Τραμπ), για να βομβαρδίσει τη Συρία με 18 νεκρούς και να καταγγείλει τη Σαουδική Αραβία λίγες ημέρες μετά, για τη δολοφονία ενός ανθρώπου, του Κασόγκι.

 2. 2
  τρυποκάρυδος says:

  Ο πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει, πως οι στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις θα φέρουν πίσω στη Δύση, την Τουρκία. Αναγνωρίζει ως στρατηγικό ανταγωνιστή την Κίνα. Ταυτόχρονα, δέσμιος των γεωπολιτικών αντιλήψεων Μπρεζίνσκι, επιτίθεται στη Ρωσία, ανοίγοντας το Ουκρανικό. Επιτίθεται στον οίκο των Σαούντ, που ελέγχουν το βενζινάδικο του πλανήτη. Σχολιάζοντας πεζοδρομιακά (ζητώ συγνώμη γι’ αυτό), ο πρόεδρος Μπάιντεν, πρέπει να κατουρήσει και λίγο, αλλιώς θα δημιουργήσει μια αντισυσπείρωση, σε βάρος των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα. Ο σοφός ηγέτης αποφεύγει την αντιπαράθεση, μας λέει ο Σουν Τσου, δεν επιτίθεται σε όλους ταυτόχρονα.

  Το κέντρο βάρους της παγκόσμιας εξουσίας στην αρχαιότητα, ήταν στην Ασία (περσική αυτοκρατορία). Η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχε ως γεωπολιτικό αποτέλεσμα, τη μεταφορά του κέντρου βάρους της παγκόσμιας εξουσίας, στην ευρωπαϊκή ήπειρο (από τη ρωμαϊκή, έως τη βρετανική αυτοκρατορία). Η πολιτική Χίτλερ, ανέτρεψε το γεωπολιτικό προϊόν της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου και το κέντρο βάρους εξουσίας, μετακόμισε στην αμερικανική ήπειρο. Σήμερα η Ασία, διεκδικεί το κέντρο βάρους της παγκόσμιας εξουσίας πίσω.

  Το 1972 ο Ρίτσαρντ Νίξον, συναντήθηκε με το Μάο Τσετούνγκ στην Κίνα. Ο Νίξον, στους δημοσιογράφους δεν ηθικολόγησε, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, για τα εκατομμύρια νεκρούς από τον κουμμουνισμό και το Μάο. O σκοπός του ταξιδιού του, είχε ως στοχοθεσία, να απομακρύνει το Πεκίνο από τη Μόσχα και να θέσει τις βάσεις, για το τέλος του ψυχρού πολέμου. Διαίρει και βασίλευε, μας υπενθυμίζει ο Μακιαβελισμός. Δεν επιτίθεσαι σε όλους ταυτόχρονα, δημιουργώντας μία αντισυσπείρωση εναντίον σου, γιατί επιταχύνεις τη μετατροπή του κόσμου από δυτικοκεντρικό σε σινοκεντρικό. Δεν είναι επιτακτική ανάγκη, η δημιουργία ενός νέου δακτυλίου του Σπάικμαν, γύρω από την Κίνα, που να τους περιλαμβάνει όλους, Ευρωπαίους, Ρώσους, Άραβες, Ινδούς, Ιάπωνες, Αυστραλούς κτλ. ;

 3. 3
  τρυποκάρυδος says:

  Ο κόσμος πρέπει να μετατραπεί από αριστοτελοκεντρικός σε κομφουκιοκεντρικό; Επειδή είμαι ντεμοντέ, γιατί να μην περιστρέφεται ο κόσμος, γύρω από το λευκό άντρα; Εάν τα ηνία τα πάρει ο κίτρινος άντρας, θα είναι καλύτερα για τη Δύση; Τα προηγούμενα χρόνια, κάναμε εξαγωγή της βιομηχανίας μας στην Κίνα και μας έκανε εξαγωγή της φτώχειας της.

  Επιστρέφω στην Τουρκία, η πίεση που της ασκείται, με βεβαιότητα θα την επιστρέψει στην Δύση ή μπορεί να αποτελέσει τμήμα της αντιδυτικής συσπείρωσης; Είναι ώρα να δούμε το δέντρο ή το δάσος; Οι πολιτικοί πρέπει να ασχολούνται με την ιστορία, το παρελθόν ή να τα αφήσουν αυτά στους ιστορικούς και να ασχοληθούν με το μέλλον; Εάν η Τουρκία βρει το μέλλον της στην Ανατολή και ρωσοποιήσει ή κινεζοποιήσει τους εξοπλισμούς της, τι θα σημάνει αυτό, για τη δυνατότητα παρέμβασης της Δύσης, σε ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας, όταν τους πηγαίους κωδικούς των όπλων, θα τους έχει η Μόσχα ή το Πεκίνο;

  Το πολιτικό σύστημα, που δεν είναι ντεμοντέ, συντάχθηκε με τον πρόεδρο Μπάιντεν, όταν λίγα χρόνια πίσω, κατέθετε στεφάνια στο μαυσωλείο το Κεμάλ Ατατούρκ. Το πολιτικό σύστημα, σαν το εκκρεμές, πάει από το ένα άκρο στο άλλο, από το μνημόνιο στο αντιμνημόνιο, από την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών στην αναγνώριση της ιστορικής της διάσταση. Ταυτόχρονα οι Έλληνες πολιτικοί, δεν μπαίνουν στον κόπο, στο πλαίσιο της κοινωνικής λογοδοσίας, να μας εξηγήσουν τη γεωπολιτική τους σκέψη, αρκούνται στις δύο γραμμές των tweet!

 4. 4
  Μαρία Μαγγιώρου says:

  Στο άσχετο μικρό μου μυαλουδάκι, η στάση του Μπάιντεν έναντι της Τουρκίας σχετίζεται με την απροκάλυπτη κήρυξη ψυχρού πολέμου. Οπότε, η Γενοκτονία, οι S-400 και ο “εκνευρισμός” δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα που απλώς προστίθενται.
  Ο Ερντογάν θα προκαλείται για να πάρει σαφή θέση με το ένα ή το άλλο στρατόπεδο.
  Θέλω να πιστεύω ότι πίσω από τον μη διπλωματικό τρόπο του Μπάιντεν απέναντι στον Πούτιν βρίσκονται οι Αξίες. Παρόμοια περίπτωση έχει αποδειχτεί ο Μακρόν.
  Μακάρι να είναι έτσι και να κουνηθεί το εκκρεμές της ιστορίας προς τα μπρος!

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας