Ανάκαμψη διαφορετικών ταχυτήτων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα οικονομικά δεδομένα από την Ευρώπη μάλλον θα αποτυπώσουν μία ασυνήθιστα μπερδεμένη εικόνα. Από τη μία πλευρά ορισμένα σημαντικά δεδομένα της πραγματικής επίδοσης της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο ίσως αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας με κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις, αλλά οι έρευνες, οι οποίες θα αφορούν τις τάσεις στο άμεσο μέλλον, πιθανώς να δείξουν μία σοβαρή αναδίπλωση λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων και των επιπτώσεων από τα νέα περιοριστικά μέτρα. Από την άλλη, ορισμένες κατηγορίες του κλάδου παροχής υπηρεσιών μπορεί και να συρρικνωθούν τους επόμενους μήνες, ενώ η μεταποίηση με τον εξαγωγικό προσανατολισμό της θα συνεχίσει πιθανώς να αναπτύσσεται χάρις στην ανάγκη να αποκατασταθούν τα αποθέματα. Θετικά, επίσης, θα λειτουργήσει για τη μεταποίηση και το γεγονός πως η ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι σταθερή.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μία πρόγευση αυτού του διττού μηνύματος μέσω των αναλυτών, που απάντησαν σε σχετική έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου ZEW και αναθεώρησαν σημαντικά προς τα κάτω τις εξαμηνιαίες προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη – πάντως, οι προβλέψεις κυμάνθηκαν σε θετικό έδαφος. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τα προ ενός έτους επίπεδά τους. Διατέθηκαν 3,1% περισσότερα αυτοκίνητα έναντι του Σεπτεμβρίου του 2019, ενώ τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 οι πωλήσεις είχαν μειωθεί 32%, σύμφωνα με την Ενωση Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών. Εν τω μεταξύ, η Κίνα παραμένει ο πυλώνας της ανάκαμψης μετά την πανδημία, διαθέτοντας μία σχετική δυναμική σε σύγκριση με τις άλλες οικονομίες. Βέβαια, το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ της ελαφρώς σμικρύνθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% και απείχε από το 5,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Συν τοις άλλοις, τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας χρήζουν πάντα προσεκτικής εξέτασης, αλλά δεν παύει να υπάρχουν και πιο αξιόπιστα. Αυτά αφορούν τις εξαγωγές της Δύσης προς την Κίνα, τα οποία δίνουν μία ευνοϊκή εικόνα.

Η Κίνα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία, η οποία κατόρθωσε ήδη να αναπτυχθεί με ρυθμό υψηλότερο από τον αντίστοιχο προ της πανδημίας. Υπάρχει, όμως, και κάτι αρνητικό, καθώς αναμένεται μία πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην Ευρωζώνη από τις -13,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο στις -15 (Bloomberg) ή -16 τον Οκτώβριο (Berenberg). Τέλος, όσο η πανδημία δεν τίθεται εκτός ελέγχου για μεγάλο διάστημα, οι προηγμένες οικονομίες μπορούν να προσβλέπουν πως η οικονομική δραστηριότητα για αρκετά χρόνια θα αναπτυχθεί με ρυθμό πέραν του μέσου όρου και σε συνθήκες χαμηλού πληθωρισμού, χάρις στα εξαιρετικά μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Βέβαια, ο θετικός αντίκτυπος αυτών των παρεμβάσεων για τις αγορές δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστον.

* Ο κ. Ηolger Schmieding είναι οικονομολόγος της επενδυτικής τραπέζης Βerenberg.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα