Αμφισβήτηση Οικουμενικότητας από Ντεβλέτ Μπαχτσελί: «Δεν έχει άλλη υπόσταση από το να είναι θρησκευτικός λειτουργός»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Μαρία ΖαχαράκηΗ θερμή υποδοχή που επιφυλάχθηκε κατά την άφιξη του στην Τραπεζούντα -προκειμένου να χοροστατήσει στη λειτουργία στη Μονή Σουμελά– και κυρίως το γεγονός ότι του χάρισαν στο αεροδρόμιο φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας Trabzonspor όπου και αναγράφονταν η λέξη «Οικουμενικός», προκάλεσαν την αντίδραση του επικεφαλής του κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν σε άρθρο του σχετικά με τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές εξελίξεις, έγραψε πως «οι προκλήσεις που στήνονται τις τελευταίες ημέρες η μια μετά την άλλη και οι οποίες στοχεύουν στην εθνική μας ενότητα και στο πνεύμα αλληλεγγύης, δεν θα καταφέρουν να μας εκτρέψουν από το δρόμο μας. Μια από τις προκλήσεις αυτές ήταν το γεγονός ότι δώρισαν στον Ρωμιό Πατριάρχη Φαναρίου Βαρθολομαίο -που μετέβη για ένατη φορά στην Τραπεζούντα για να πραγματοποιήσει λειτουργία στη Μονή Σουμελά- φανέλα της Trabzonspor, όπου αναγράφονταν ο τίτλος οικουμενικός. Πέρα από σκανδαλώδης, αυτή η θλιβερή σκευωρία αποτελεί πρόκληση που εμπεριέχει υψηλούς τόνους υποκίνησης, καταστροφής και παρενόχλησης. Είναι φανερό πως το όνειδος αυτό, που αποτελεί προσβολή προς τους αξιότιμους πολίτες μας, οι οποίοι αγαπούν την Trabzonspor μας και αυτόν το σύλλογο, δεν θα γίνει αποδεκτή από καμία συνείδηση.

Δεν υπάρχει οικουμενικός θεσμός και (αντίστοιχη) περιγραφή θέσης εργασίας στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης ορίζεται πως ο Ρωμιός Πατριάρχης Φαναρίου δεν θα παρεμβαίνει στις πολιτικές και διοικητικές υποθέσεις, θα παρέχει πνευματικές υπηρεσίες στους ελληνορθόδοξους πολίτες της χώρας μας και δεν θα έχει άλλη υπόσταση από το να είναι θρησκευτικός λειτουργός που υπάγεται στο Επαρχείο του Φατίχ (εκεί όπου υπάγεται διοικητικά το κτήριο του Οικ. Πατριαρχείου)», αναφέρει ο Ντεβλέτ Μπαχτελί, μιλώντας μάλιστα για σκευωρία που στήνεται κατά της Τουρκίας.

Σκευωρία κατά της Τουρκίας

«H πρόκληση των εθνικών και ηθικών ευαισθησιών της Τουρκίας, μέσω παγίδευσης από όλες τις πλευρές, αποκαλύπτει μια σκευωρία που προωθείται βήμα-βήμα.

Στόχος, είναι να προκληθεί χάος, να δημιουργηθεί περιβάλλον κρίσης».

Μετά τον Μπαχτσελί και το Επαρχείο του Φατίχ προέβη σε δήλωση, σημειώνοντας πως «το Πατριαρχείο δεν έχει διοικητικά οικουμενικό τίτλο» με αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Στη δήλωση Μπαχτσελί κάνουν αναφορά και τα τοπικά Μέσα της Τραπεζούντας:

-Ιστοσελίδα 61Medya «Αντίδραση από τον Μπαχτσελί στη φανέλα της Trabzonspor που δόθηκε στον Βαρθολομαίο»

-Ιστοσελίδα Haber61 «Αντίδραση από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο δώρο της φανέλας της Trabzonspor στον Βαρθολομαίο: Ντροπή»

Αντίδραση και από τον σκληροπυρηνικό ιεροδιδάσκαλο Τζουμπελί Αχμέτ. Δήλωσε πως οι μουσουλμάνοι δεν αισθάνονται άνετα με την υποδοχή στον Πατριάρχη και κυρίως με τη φράση “Οικουμενικός”.

Έντονη ήταν η αντίδρασή του και για τον επιχειρηματία Εφκάν Μπασκάν που υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας, ενώ σημείωσε πως ήταν απαράδεκτη η αναγραφή “Οικουμενικός” στη φανέλα που δόθηκε στον Πατριάρχη.

https://www.ethnos.gr/World/article/220392/amfisbhthshoikoymenikothtasapontebletmpaxtselidenexeiallhypostashapotonaeinaithrhskeytikosleitoyrgos

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα