Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών: «Είχα μια δύσκολη αλλά ειλικρινή συζήτηση με τον Κινέζο ομόλογό μου»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Παρά τις εντάσεις, «κατορθώσαμε να έχουμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση κατά τη διάρκεια αυτών των πολύωρων συναντήσεων σε μια περιεκτική ατζέντα», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Στην έναρξη χθες αυτής της πρώτης συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο ανάμεσα στην ομάδα του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με κορυφαία στελέχη της κινεζικής διπλωματίας, οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες.

Έπειτα κατηγόρησαν η μία την άλλη για «παραβίαση πρωτοκόλλου

» και για ξεκίνημα των «προκλήσεων». Ο Μπλίνκεν κατηγόρησε την Κίνα ότι «απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα», με τον Γιανγκ Τζιετσί, το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο διπλωματικό πεδίο να καταδικάζει την «αμερικανική ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις».

«Γνωρίζαμε από την αρχή των συναντήσεων ότι υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία διαφωνούμε ριζικά», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος και πάλι στην καταστολή της μειονότητας των Ουιγούρων από την Κίνα, την δεινή κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, στο Θιβέτ και την Ταϊβάν καθώς και στις κυβερνοεπιθέσεις για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όταν θέσαμε αυτά τα ζητήματα με σαφή και άμεσο τρόπο, δεχθήκαμε μια αμυντική αντίδραση», είπε.

Εντούτοις, «σε ό,τι αφορά το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν και το κλίμα, τα συμφέροντά μας αλληλεπικαλύπτονται», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Και «για την οικονομία, το εμπόριο, την τεχνολογία, τονίσαμε στους ομολόγους μας ότι συζητάμε για αυτά τα ζητήματα» και «ότι θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με τρόπο που θα προστατεύονται πλήρως και θα προωθούνται τα συμφέροντα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα για κοινά συμφέροντα «μέσω κανονικών διπλωματικών διαύλων».

«Ήμασταν ξεκάθαροι μπαίνοντας σε αυτές τις συναντήσεις, είμαστε ξεκάθαροι βγαίνοντας από αυτές», σημείωσε.

Ο Τζιετσί δήλωσε μετά τη λήξη των συναντήσεων ότι οι διήμερες συνομιλίες ήταν ειλικρινείς, εποικοδομητικές και επωφελείς, προσθέτοντας: «Ωστόσο σαφώς υπάρχουν ακόμα διαφορές», μετέδωσε το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

«Οι δύο πλευρές θα πρέπει να ακολουθήσουν την πολιτική της ”μη σύγκρουσης” για να καθοδηγήσουν την πορεία μας προς μια υγιή και σταθερή πορεία προς τα εμπρός», ανέφερε το δίκτυο. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι, ο οποίος συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες στο Άνκορατζ, δήλωσε πως το Πεκίνο κατέστησε σαφές στην αμερικανική πλευρά ότι η κυριαρχία είναι θέμα αρχής και δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα της Κίνας να την υπερασπιστεί.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/971778_amerikanos-ypoyrgos-exoterikon-eiha-mia-poly-eilikrini

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα