Αμερικανός Γερουσιαστής: ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται για σπάνιες γαίες, χρήματα και σιτοβολώνες

- Advertisement -

Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Gleeful Graham λέει ότι ο Τραμπ μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία για να «εμπλουτιστούμε» με ορυκτά σπάνιων γαιών.

Analysis | QiOSK

Φωτογραφία: ο Γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Gleeful Graham

Όχι, σωστά ακούσατε. Την περασμένη εβδομάδα σε μια εμφάνισή του στο Fox News, ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Lindsey Graham είπε ξεκάθαρα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «σχετικά με τα χρήματα».

Συγκεκριμένα, ο Γκράχαμ είπε στον παρουσιαστή του Fox News, Σον Χάνιτι, ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να κερδίσουν οικονομικά από τον τεράστιο γεωργικό τομέα της Ουκρανίας και «αξίας δύο έως επτά τρισεκατομμυρίων δολαρίων» ορυκτών σπάνιων γαιών εξίσου σε μια πιθανή συμφωνία εν καιρώ πολέμου με το κατεστραμμένο από τον πόλεμο, αν και με πλούσιους πόρους, έθνος.

«Αυτός ο πόλεμος είναι για χρήματα. Οι άνθρωποι δεν μιλούν πολύ για αυτό. Αλλά ξέρετε, η πλουσιότερη χώρα σε όλη την Ευρώπη σε ορυκτά σπάνιων γαιών είναι η Ουκρανία. Ορυκτά αξίας δύο έως επτά τρισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι ορυκτά σπάνιων γαιών, πολύ σχετικά με τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Graham. «Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει μια συμφωνία μαζί μας, όχι με τους Ρώσους. Επομένως, είναι προς το συμφέρον μας να βεβαιωθούμε ότι η Ρωσία δεν θα καταλάβει τη θέση αυτή».

«[Η Ουκρανία] είναι ο σιτοβολώνας… του αναπτυσσόμενου κόσμου», συλλογίστηκε ο Graham. «Το πενήντα τοις εκατό όλων των τροφίμων που πηγαίνουν στην Αφρική προέρχονται από την Ουκρανία».

Ο Γκράχαμ τόνισε επίσης ότι η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ είναι σε μοναδική θέση να εξαργυρώσει τέτοιους πόρους. «Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να κάνει μια συμφωνία για να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω, για να εμπλουτισθούμε με ορυκτά σπάνιων γαιών. Μια καλή συμφωνία για την Ουκρανία και εμάς», είπε ο Γκράχαμ. «Και θα φέρει την ειρήνη».

Ο Τραμπ έχει προτείνει επανειλημμένα ότι θέλει να φέρει όλες τις πλευρές στο τραπέζι για να συζητήσουν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο Γκράχαμ βρισκόταν σταθερά στην άλλη πλευρά της συζήτησης, όπου ήθελε η Ουκρανία να συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε κόστος.

Ωστόσο, ο Graham επιμένει ότι η Ουκρανία θα επωφεληθεί από την πιθανή «συμφωνία» που περιγράφει. Οι δικές του προηγούμενες ακραίες δηλώσεις (ιέρακας) ότι «με αμερικανικά όπλα και χρήματα, η Ουκρανία θα πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», υποδηλώνει ότι τα συμφέροντα των Ουκρανών και η ουσιαστική ειρήνη κατατάσσονται χαμηλά στις προτεραιότητές του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Graham προτείνει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας. «[Οι Ουκρανοί] κάθονται σε ορυκτά αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων που θα μπορούσαν να είναι καλά για την οικονομία μας», είπε ο Γκράχαμ σε ένα βίντεο από τον Σεπτέμβριο, όπου στεκόταν δίπλα στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εν τω μεταξύ, τα θύματα πολέμου συνεχίζουν να αυξάνονται, με τη Wall Street Journal να αναφέρει τον Σεπτέμβριο ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας από την έναρξή του. Για γεράκια όπως ο Γκράχαμ, τέτοιοι θάνατοι φαίνεται να είναι ένα αποδεκτό τίμημα σε μια προφανή προσφορά για τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας.

*Η Stavroula Pabst είναι ρεπόρτερ του Responsible Statecraft.
Οι απόψεις που εκφράζονται από τους συγγραφείς για το Responsible Statecraft δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του Quincy Institute ή των συνεργατών του.

responsiblestatecraft.org

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το γεγονός ότι οι πόλεμοι διεξάγονται για συμφέροντα δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν. Σίγουρα ο Τράμπ είναι περισσότερο ειλικρινής σε αυτό.
    Εάν στα πλαίσια της ειρήνευσης οι Ουκρανία υποχρεωθούν να δεχθούν την απώλεια εδαφών (Κριμαία, ανατολική Ουκρανία) και παράλληλα να αποδεχθούν την μή ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν βλέπω σε τί ακριβώς χρειάζονται οι ΗΠΑ και ο Τράμπ. Αυτό μπορεί να γίνει και τώρα, με άμεση διαπραγμάτευση με τους Ρώσους.

    • Η Κριμαία δεν είναι “απώλεια εδάφους” για την Ουκρανία. Μετά από 60 χρόνια (1954-1914), που την κατείχε ελέω Κρούστσεφ, η Κριμαία επέστρεψε στην χώρα, στην οποία ανήκε από την εποχή τής Μ. Αικατερίνης. Μην ξεχνάς ότι έγινε και δημοψήφισμα γι αυτό, το οποίο μπορεί ο καθένας αβάσιμα να βαπτίζει άκυρο, όμως πρέπει να ήταν εγκυρότατο, αφού η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Ρώσσοι και ζήτησαν αμέσως μετά την διάλυση τής ΕΣΣΔ την επαναφορά των στην Ρωσσία. Δεν νομίζω ότι οι Ρώσσοι το διαπραγματεύονται καν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα