Αμερικανός αξιωματούχος: Δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της ευρωπαϊκής και της ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της ασφάλειας στην Ευρώπη και της ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό. Στην πραγματικότητα, μία από τις εντυπωσιακές πτυχές της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ήταν ότι όχι μόνο συναντήθηκαν οι τριάντα σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά επίσης, για πρώτη φορά, είχαμε τέσσερις ηγέτες από την Ασία και τον Ειρηνικό που συμμετείχαν στη σύνοδο.» [EPA-EFE/Brais Lorenzo]

Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ δεν αφορά τη μετατόπιση της προσοχής της συμμαχίας προς τον Ινδο-Ειρηνικό, αλλά αντίθετα υπάρχει ανάγκη να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί η αυξημένη στρατηγική επιρροή της Κίνας στην Ευρώπη, δήλωσε η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Karen Donfried, σε συνέντευξή της στη EURACTIV Σλοβακίας.

Η Karen Donfried είναι βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις στην κυβέρνηση Biden. Πριν από την τρέχουσα θέση της, διετέλεσε πρόεδρος του German Marshall Fund (GMF) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο ότι ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για εκτεταμένη παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της ασφάλειας στην Ευρώπη και της ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό. Στην πραγματικότητα, μία από τις εντυπωσιακές πτυχές της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ήταν ότι όχι μόνο συναντήθηκαν οι τριάντα σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά επίσης, για πρώτη φορά, είχαμε τέσσερις ηγέτες από την Ασία και τον Ειρηνικό που συμμετείχαν στη σύνοδο.

Το μήνυμα δεν αφορούσε τη μετάβαση του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό, αλλά το ότι η Κίνα έχει με πολλούς τρόπους έρθει στην Ευρώπη μέσω της «Μιας Ζώνης-Ενός Δρόμου» αγοράζοντας στρατηγικές υποδομές στην Ευρώπη, οπότε το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει μια ολιστική άποψη αυτής της κατάστασης. Και ήταν πολύ ωφέλιμο να έχουμε αυτούς τους τέσσερις ηγέτες εκεί και να μας βοηθήσουν στη συμμαχία να κατανοήσουμε καλύτερα την πρόκληση της Κίνας.

Όσον αφορά άλλα παραδοτέα, αναφέρατε την αύξηση των δυνάμεων, η οποία ήταν καθοριστικής σημασίας. Βλέπετε τις ΗΠΑ να αυξάνουν τις δυνάμεις τους, αλλά βλέπετε επίσης και άλλους συμμάχους να αυξάνουν τις δυνάμεις τους. Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των τελευταίων μηνών ήταν ο σχηματισμός των ομάδων μάχης στις χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας. Αυτό είναι πολύ θετικό.

Χαιρετίζουμε πραγματικά την προθυμία της Σλοβακίας να φιλοξενήσει τις δραστηριότητες επαγρύπνησης του ΝΑΤΟ, οι οποίες ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στο αλλαγμένο περιβάλλον ασφαλείας λόγω της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είδαμε επίσης τη συμμαχία να συμφωνεί να επεκτείνει την πρόσκληση στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, γεγονός που επίσης ενισχύει την ασφάλεια της συμμαχίας. Πολλές σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν σχετικά με το Στρατηγικό Σύμφωνο.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν φωνές στην Ευρώπη που ζητούσαν ισχυρότερη δέσμευση των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Πόσο ισχυρή και βιώσιμη είναι η πολιτική υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια αυξημένη παρουσία; Παίζει κάποιο ρόλο η προθυμία των ευρωπαίων συμμάχων να αυξήσουν τις αμυντικές τους ικανότητες;

Τους τελευταίους μήνες, αλλά ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στη Μαδρίτη, έχουμε δει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ενότητας και συνοχής στο ΝΑΤΟ. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό στη διάρκεια της ζωής μου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου άλλαξε τον υπολογισμό κάθε κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Η δέσμευση που βλέπουμε για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της βορειοανατολικής και νοτιοανατολικής πλευράς του είναι σταθερή. Αυτή η δέσμευση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διακομματική – δεν αμφιβάλλω γι’ αυτό.

Αναφέρατε επίσης τη δέσμευση για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες. Υπάρχουν πολλές χώρες που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, αλλά ας πούμε τη Γερμανία, με τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικό το γεγονός ότι λίγο μετά τις 24 Φεβρουαρίου είδαμε τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς να δεσμεύεται όχι μόνο για ένα ειδικό ταμείο για αμυντικές δαπάνες, αλλά να δεσμεύεται ότι η Γερμανία θα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όλοι οι σύμμαχοι δεσμεύτηκαν εκ νέου σε αυτή τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες. Έτσι, πιστεύω ότι υπάρχει βιωσιμότητα γύρω από αυτές τις αποφάσεις.

Παρά την αλληλεγγύη αυτή, υπάρχουν ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ με διαφορετικές θέσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως για παράδειγμα η Τουρκία ή, σε κάποιο βαθμό, η Ουγγαρία. Αυτό αποδυναμώνει την ενότητα του ΝΑΤΟ και ενδεχομένως την ικανότητά του να δράσει σε περίπτωση που κάποιο από τα μέλη δεχθεί στρατιωτική επίθεση;

Η προοπτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι θεωρούμε ότι όλοι οι σύμμαχοι μας δίνουν δύναμη. Η βάση του ΝΑΤΟ είναι ότι είμαστε κυρίαρχες, ανεξάρτητες χώρες. Όλοι έχουμε ελαφρώς διαφορετικές απόψεις. Αλλά η δύναμη του ΝΑΤΟ είναι ακριβώς αυτό που είδατε στη Μαδρίτη. Αυτές οι τριάντα χώρες έρχονται μαζί με την ανεξαρτησία και την κυριαρχία τους και όλες συμφωνούν σε ένα σύνολο πραγματικά σημαντικών αποφάσεων. Από τη στρατηγική αντίληψη μέχρι τη στάση των δυνάμεων, από την πρόσκληση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να συμμετάσχουν μέχρι την ύπαρξη της τετράδας Ασίας-Ειρηνικού εκεί. Νομίζω ότι υπάρχει δύναμη σε αυτή την ποικιλομορφία.

Ναι, μερικές φορές αποτελεί πρόκληση και μερικές φορές δεν συμφωνούν όλοι, αλλά τα καταφέρνουμε. Και το γεγονός ότι σεβόμαστε ο ένας τις απόψεις του άλλου και μπορούμε ακόμη να επιτύχουμε συναίνεση σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα είναι κάτι που μας κάνει ισχυρότερους.

Η Σλοβακία δεν είναι μία από τις χώρες που θα δουν αυξημένη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε κοινά σύνορα με τη Ρωσία ή έπαιξαν άλλοι παράγοντες;

Δεν θα σκεφτόμουν την ενισχυμένη παρουσία στην ανατολική πτέρυγα από ποιες χώρες και πού. Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για μια δέσμευση του ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Biden ήταν πολύ συγκεκριμένος λέγοντας ότι το άρθρο 5 ισχύει για κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ. Η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ σε όλες αυτές τις χώρες είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία. Μόνο για τη Σλοβακία: Η Σλοβακία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος, εταίρος και φίλος.

Είχα το προνόμιο να επισκεφθώ τη Σλοβακία με την Πρώτη Κυρία μας. Στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης ήταν οι Ουκρανοί πρόσφυγες. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του ανεκτίμητου ρόλου που διαδραματίζει η Σλοβακία καθώς όλοι προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ουκρανία. Ήταν πολύ συγκινητικό να βρίσκομαι στη Σλοβακία μαζί της, γιορτάζοντας το πώς οι Σλοβάκοι έχουν ανοίξει τις πόρτες τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Παρέχετε επίσης σημαντική βοήθεια για την ασφάλεια της Ουκρανίας, βοηθώντας με πολλούς τρόπους. Θέλω απλώς να ξεκαθαρίσω ότι η άποψη των ΗΠΑ είναι ότι χτυπάτε πάνω από το βάρος σας και δείχνετε τη δύναμη της συμμαχίας στους πολίτες σας και στις ΗΠΑ.

EurActiv.sk

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα