Αμερικανός αναλυτής: «Υπέστησαν ζημιά οι δεσμοί ΗΠΑ – Τουρκίας, δεν υπάρχει στρατηγική σύμπλευση»

3/5/21 | 0 | 0 | 208 εμφανίσεις

Οι ταραγμένες σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με την Τουρκία απασχολούν ιδιαιτέρως τους διεθνείς αναλυτές κυρίως ως προς το πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μαξ Χόφμαν, Διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο μίλησε στον ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει πλέον η Ουάσινγκτον στην υποχώρηση της Τουρκίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στις μονομερείς ενέργειες στην περιοχή σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Ο Χόφμαν, αποτιμώντας τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας Μπάιντεν ως προς το θέμα με την Τουρκία, σημείωσε: «Ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί μια “υγιής απόσταση” από τον πρόεδρο Ερντογάν. Η αίσθηση στην ομάδα του Μπάιντεν ήταν ότι, επί ημερών Τραμπ, η σχέση είχε γίνει υπερβολικά προσωπική και χαοτική σε προεδρικό επίπεδο. Και νομίζω πως βλέπετε και με τις αναφορές για τη δημοκρατική υποχώρηση της Τουρκίας, την ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων μια διάθεση να τεθεί η σχέση ΗΠΑ-Τουρκία στις σωστές διαστάσεις. Και να ξεκαθαριστεί ότι, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουμε συμφέροντα που τέμνονται, αλλά έχουμε και μια σειρά ανησυχιών και θα τις εκφράσουμε πολύ ανοιχτά».

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ερντογάν τον Ιούνιο, ο αναλυτής εκτίμησε: «η συνάντηση που αναφέρετε είναι στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και νομίζω ότι αυτό επελέγη σκόπιμα για να σταλεί το μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ βλέπουν αυτή τη σχέση σχεδόν αποκλειστικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Όλοι οι υπόλοιποι δεσμοί που συνέδεαν τις ΗΠΑ με την Τουρκία έχουν υποστεί ζημιά από τη δεκαετή δημοκρατική υποχώρηση και τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου προέβησαν σε ενέργειες κλιμάκωσης της έντασης. Δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει στρατηγική σύμπλευση ΗΠΑ-Τουρκίας. Παραδοσιακά, ο βασικός στόχος ήταν η συνεργασία για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, αλλά η απόφαση του Ερντογάν για τους S-400, αλλά και η ευαλωτότητα της Τουρκίας στις ρωσικές ενέργειες στη Συρία, σημαίνει ότι η Τουρκία εμφανίζεται συμβιβασμένη στα μάτια των ΗΠΑ».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/7/21 | (0 σχόλια)
    Οι Αττίλες, με τον προχθεσινό, είναι τέσσερις. 1ος 20 Ιουλίου 1974 2ος 14 Αυγούστου 1974 3ος 14 Νοεμβρίου 1983 (Ανακήρυξη ψευδοκράτους) 4ος 20 Ιουλίου 2021 Η Τουρκία προχωρά και εμείς μετράμε. Συνήθης τακτική από τότε που, ουσιαστικά, παραδοθήκαμε. Το καθεστώς της Αμμοχώστου είναι διαφορετικό ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο