Nέα στοιχεία για τις τουρκικές θηριωδίες στη Σμύρνη και ντοκουμέντα, από Αμερικανούς και Βρετανούς, που αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η Σμύρνη κάηκε από τους Τούρκους, που ήθελαν να εξαφανίσουν καθετί χριστιανικό από την πρωτεύουσα της Ιωνίας παρουσιάστηκαν στην Μελβούρνη για πρώτη φορά.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο Επισκέπτης Καθηγητής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών, Καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου, αποδέκτης του 2023 Christos Mantzios Visiting Scholar Award στο πλαίσιο μιας σειράς Σεμιναρίων με θέμα τον ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Μικρασιατική Εκστρατεία, όπως αυτός εκδηλώνεται μέσα από τα Αμερικανικά Αρχεία.

Το σεμινάριο που έγινε την Δευτέρα στην αίθουσα Lyceum του Ημερήσιου Κολλεγίου Alphington Grammar, συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών, το Παράρτημα Ωκεανίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η Κοινότητα Μελβούρνης Βικτώριας. Ο Δρ. Χατζηδημητρίου, τον Ιούλιο του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Λαβύρινθος» το βιβλίο του «Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ».

Σύμφωνα με το βιβλίο αυτό αλλά και από τα στοιχεία που παρουσίασε στην ομιλία του στην Μελβούρνη αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η Σμύρνη κάηκε από τους Τούρκους, που ήθελαν να εξαφανίσουν καθετί χριστιανικό από την πρωτεύουσα της Ιωνίας.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο Κων/νος Χατζηδημητρίου είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν βέβαια και ήδη γνωστές αναφορές, όπως του Αμερικανού Γενικού Πρόξενου στη Σμύρνη Χόρτον, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του παραθέτει νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά από έρευνα του συγγραφέα στα Εθνικά Αρχεία των Η.Π.Α.

Το 1922 Πρόεδρος των Η.Π.Α. ήταν ο Warren G. Harding. Υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση για το ότι η κυβέρνησή του ήταν αναμεμειγμένη σε ένα πολύκροτο σκάνδαλο, το λεγόμενο Teapot Dame. Το σκάνδαλο αυτό ταλάνιζε για δύο χρόνια (1921-1923) την κυβέρνηση Harding. Ο Υπουργός Εσωτερικών Albert Bacon Fall είχε εκμισθώσει αποθέματα πετρελαίου του Ναυτικού στο Teapot Dome του Γουαϊόμινγκ, καθώς και σε δύο περιοχές της Καλιφόρνιας σε ιδιωτικές πετρελαϊκές εταιρείες σε χαμηλές τιμές, χωρίς να φροντίσει να λάβει ανταγωνιστικές προσφορές. Ακολούθησε έρευνα του γερουσιαστή Thomas I. Walsh. Ο Fall παραδέχτηκε ότι δωροδοκήθηκε από πετρελαϊκές εταιρείες και έγινε ο πρώτος Αμερικανός υπουργός που φυλακίστηκε!

Τις στενές σχέσεις της κυβέρνησης των Η.Π.Α. με τη βιομηχανία πετρελαίου, έρχεται να αποδείξει το γεγονός ότι αν και το 1922 κάηκε ακόμα και το Προξενείο των Η.Π.Α. στη Σμύρνη που βρισκόταν στην προκυμαία της πόλης, οι εγκαταστάσεις της αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου Standard Oil που βρίσκονταν στην ίδια περιοχή, δεν έπαθαν απολύτως τίποτα. Τουλάχιστον δύο θαρραλέοι Αμερικανοί, ο Τζορτζ Χόρτον και ο Έντουαρντ Χέιλ Μπίρσταντ προσπάθησαν να προσελκύσουν την προσοχή στο γεγονός ότι η κυβέρνηση των Η.Π.Α. δίνει μεγαλύτερη σημασία στο πολιτικό και οικονομικό κέρδος, ενώ οι δικές τους προσπάθειες εμποδίζονταν να υπονομεύονταν. Ο Κ. Χατζηδημητρίου μίλησε για «Smyrnagate» (κατά το «Watergate») και ανέφερε ότι οι Η.Π.Α. δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα ότι το 1922 έγινε γενοκτονία σε βάρος των Χριστιανών στη Σμύρνη, παρά τις τοπικές πολιτειακές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. το 1922 μόνο μετά τις πιέσεις ορισμένων Αμερικανών αποφάσισε να εγκαταλείψει την επίσημη ουδετερότητά της και να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τους πόρους του Ναυτικού της ώστε να σωθούν πολλοί αθώοι στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία. Το 2020 δημοσιεύθηκε ένας εκτενής πίνακας των εγγράφων του Αμερικανικού Ναυτικού, που παρουσιάζει το μέγεθος της προσπάθειας αυτής και μαζί νέες και άγνωστες λεπτομέρειες για τις τουρκικές φρικαλεότητες στη Μικρά Ασία.

Μερικά ντοκουμέντα για τα εγκλήματα των Τούρκων στη Σμύρνη

Στο ζήτημα των σφαγών στη Σμύρνη υπάρχουν κάποιοι ιστορικοί, όχι μόνο Τούρκοι, που υποστηρίζουν ότι τα θύματα μεταξύ των αμάχων ήταν μόνο μερικές χιλιάδες και ότι όλοι οι φόνοι έγιναν από απείθαρχους ατάκτους ή ανυπάκουους πολίτες που ήθελαν να εκδικηθούν τις θηριωδίες που είχαν διαπράξει οι Έλληνες…

Όσο για τη μεγάλη πυρκαγιά, εκτός από τις θεωρίες ότι ο Ελληνικός Στρατός ή και Αρμένιοι εθνικιστές ήταν οι εμπρηστές, υπάρχει η άποψη ότι η φωτιά ξεκίνησε από ατύχημα ενώ Τούρκοι στρατιώτες μάχονταν εναντίον Αρμένιων πολιτών. Άλλοι ισχυρίζονται ότι οι πηγές παρουσιάζουν τόσο μεγάλη σύγχυση ώστε να μην είναι δυνατός ο καταλογισμός ευθύνης σε κάποια πλευρά.

Ας δούμε όμως την πραγματικότητα όπως προκύπτει μέσα τις αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1922 ο αιδεσιμότατος Σ. Χάρλοου, καθηγητής ιστορίας στο Αμερικανικό Κολέγιο Σμύρνης που μόλις είχε φτάσει στη Νέα Υόρκη ανέφερε σε συνέντευξή του στους «New York Times»:

«Οι Τούρκοι απολαμβάνουν τόσο πολύ τις σφαγές τους, ώστε φτάνουν στο σημείο ακόμα και να τραβάνε επίσημες φωτογραφίες των βασανιστηρίων και των σφαγών. Είχα στα χέρια μου πολλές τέτοιες επίσημες φωτογραφίες, τις οποίες παρέδωσα σε κάποιον Αμερικανό πρόξενο για να τις στείλει στην Ουάσινγκτον. Αυτές απεικονίζουν τον Τούρκο κυβερνήτη μιας επαρχίας, έναν Τούρκο στρατηγό, ανώτερους κληρικούς και άλλους αξιωματούχους, ντυμένους με τα καλά τους, να χαμογελούν κοιτώντας τον δήμιο να βασανίζει τα θύματα μπροστά στα μάτια τους».

Ο Oran Raber ήταν καθηγητής βοτανολογίας, ο οποίος τον μοιραίο Σεπτέμβριο του 1922 βρισκόταν στη Σμύρνη.

Στο έργο του «New Light» γράφει: «Αντί να προσπαθήσουν να σβήσουν τη φωτιά, οι Τούρκοι ευρισκόμενοι σε απόλυτο παροξυσμό την ενίσχυαν και την κατηύθυναν με πετρέλαιο. Ο Κεμάλ δεν είχε πια τον έλεγχο των στρατευμάτων του και από εκείνη τη στιγμή μέχρι το βράδυ της Παρασκευής(15/9) η πόλη βρισκόταν στο έλεος εκείνων που είχαν τη μεγαλύτερη δύναμη και τη μικρότερη πειθαρχία… Από αυτά που είδα και από τα στοιχεία που συγκέντρωσα τόσο από Τούρκους όσο και από Έλληνες, ένα συμπέρασμα βγαίνει μόνο: η πυρκαγιά της Σμύρνης ήταν έργο των Τούρκων».

Ο Τζορτζ Χόρτον συνοψίζει τα κυριότερα γεγονότα σχετικά με την πυρκαγιά της Σμύρνης:

α) Οι δρόμοι που οδηγούσαν προς την αρμενική συνοικία φρουρούνταν από σκοπιές Τούρκων στρατιωτών και δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να μπει, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι σφαγές.

β) Ένοπλοι Τούρκοι, ανάμεσά τους και πολλοί στρατιώτες, έμπαιναν στην αρμενική συνοικία λεηλατώντας, σφάζοντας και καταστρέφοντας.

γ) Αυτοί τοποθέτησαν μικρές βόμβες κάτω από τα λιθόστρωτα στο ευρωπαϊκό τμήμα της πόλης, τον λεγόμενο Φραγκομαχαλά. Αυτές άρχισαν να εκρήγνυνται, καθώς Τούρκοι στρατιώτες είχαν ραντίσει γύρω γύρω με πετρέλαιο που είχε αρχίσει να αναφλέγεται. Μια τέτοια βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά στην Αμερικανική Σχολή Θηλέων και άλλη μία κοντά στο προξενείο των Η.Π.Α.

δ) Η αρμενική συνοικία πυρπολήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1922. Οι τελευταίοι Έλληνες στρατιώτες πέρασαν από τη Σμύρνη στις 8 Σεπτεμβρίου. Οπότε οι Τούρκοι κατείχαν την πόλη για πέντε ημέρες. Αυτή ακριβώς η φωτιά έβγαλε τους Χριστιανούς στους δρόμους προκαλώντας τα δεινά που ακολούθησαν.

ε) Η φωτιά άναψε στην άκρη της αρμενικής συνοικίας, τη στιγμή που ένας δυνατός άνεμος άρχισε να φυσά προς την χριστιανική πλευρά και μακριά από την τουρκική. Η τουρκική συνοικία παρέμεινε αλώβητη από την πυρκαγιά και στη διάρκεια των μαρτυρίων των Χριστιανών, οι Μωαμεθανοί χόρευαν, τραγουδούσαν, γλεντούσαν και πανηγύριζαν στην ολόφωτη συνοικία τους.

στ) Τούρκοι στρατιώτες κατηύθυναν τη φωτιά προς τις «καλοφτιαγμένες», κατά τον Χόρτον, ελληνική και ευρωπαϊκή συνοικίες της Σμύρνης ποτίζοντας τα στενά δρομάκια με πετρέλαιο ή άλλες εύφλεκτες ύλες. Έχυσαν μάλιστα πετρέλαιο μπροστά στο αμερικανικό προξενείο, με σκοπό να μεταδοθεί η φωτιά και σ’ αυτό! Ο Κλίφτον Ντέιβις, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανακούφισης του Ερυθρού Σταυρού της Κωνσταντινούπολης που ήταν στην είσοδο του κτιρίου, είπε ότι η οσμή του εύφλεκτου υλικού ήταν σαν μείγμα πετρελαίου και βενζίνης.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου παρέθεσε δύο αποκαλυπτικά τηλεγραφήματα, που εντόπισε στα εθνικά αρχεία των Η.Π.Α. και επιβεβαιώνουν όλα αυτά.

Το σεμινάριο πλαισίωσε ο ιστορικός και στέλεχος του ΑΙΜΣ, κ. Σταύρος Σταυρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα Βρετανικά και Αυστραλιανά Αρχεία για την προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μικρασιατικό.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου θα πραγματοποιήσει μια σειρά διαλέξεων σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ που θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου, στο Lyceum Theatre του Alphington Grammar , στις 6.30μ.μ., ο διακεκριμένος ερευνητής και πανεπιστημιακός θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Ποιος κατέστρεψε τον Χριστιανισμό από τη Μικρά Ασία; [Who Destructed Christianity in Asia Minor?]» φωτίζοντας πτυχές της καταστροφής των Ελλήνων Ορθοδόξων Ποντίων και Μικρασιατών Ελλήνων.

Ο Δρ Χατζηδημητρίου θα συνεχίσει από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου τις διαλέξεις του στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας. Τα σεμινάρια και οι διαλέξεις στο Σίδνεϊ διοργανώνονται με τη σύμπραξη του Πολιτιστικού Τμήματος «Κωστής Παλαμάς» της ΑΧΕΠΑ και του National President of AHEPA κ. Γεωργίου Λιανού, της Ελληνικής Κοινότητας και του Sydney Greek Festival, υπό την εποπτεία της κ. Καρτέρη.

neoskosmos.com