Οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του Ισραήλ διέκοψαν τις εισαγωγές από την Τουρκία λόγω της δήλωσης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.
Σύμφωνα με την Independent Türkçe, που επικαλείται ισραηλινά δημοσιεύματα, η απόφαση για μποϊκοτάρισμα προϊόντων που προέρχονται από την Τουρκία εφαρμόστηκε από τις μεγαλύτερες αλυσίδες παντοπωλείων της χώρας Shufersal, Rami Levy και Yochananof.
Επιπλέον, οι μικρότεροι εισαγωγείς σταμάτησαν τις εισαγωγές επειδή οι άνθρωποι που επιθεωρούσαν εβραϊκά τρόφιμα στην Τουρκία εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Οι ντομάτες ήταν αντικείμενο διαμάχης
Θεωρείται ότι η δημόσια πίεση έπαιξε σημαντικό ρόλο στο μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Για παράδειγμα, η Rami Levy, ένα από τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας, κατηγορήθηκε ότι πούλησε ντομάτες από την Τουρκία αντί για ισραηλινές. Η εταιρεία αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Η Ισραηλινή Ομοσπονδία Αγροτών έστειλε επιστολή στις αλυσίδες αγορών σχετικά με το θέμα, ζητώντας να τοποθετηθούν ετικέτες στα τοπικά προϊόντα στις αγορές και για αλληλεγγύη στους αγρότες που επλήγησαν από τον πόλεμο.
Μετά τη συζήτηση για την ντομάτα, πολλές αλυσίδες αγορών ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν την εισαγωγή ντομάτας από την Τουρκία, ενώ το Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε στην ανακοίνωση ότι 6 πλοία που μεταφέρουν φρούτα και λαχανικά από την Τουρκία θα φτάσουν στη χώρα αυτή την εβδομάδα.
Οι ντομάτες εγχώριας παραγωγής καλύπτουν μόνο το ήμισυ της ζήτησης
Το πλήρες μποϊκοτάζ των ντοματών που αγοράζονται από την Τουρκία αναμένεται να δημιουργήσει έλλειψη εφοδιασμού στη χώρα. Γιατί οι ντομάτες εγχώριας παραγωγής καλύπτουν μόνο το ήμισυ της ζήτησης.
Αν και αναφέρεται ότι η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι οι πιο πιθανές εναλλακτικές για τους Ισραηλινούς αγοραστές ντομάτας, πιστεύεται ότι αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει αύξηση των τιμών της τομάτας.
Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών βρισκόταν σε διαδικασία αύξησης
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει γίνει μια από τις χώρες από τις οποίες το Ισραήλ εισάγει τις περισσότερες εισαγωγές, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Γερμανία.
Τα στοιχεία των εισαγωγών από την Τουρκία, η οποία σημειώνει διψήφια αύξηση κάθε χρόνο από το 2019, έφθασαν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί με πρόσφατες αμοιβαίες συμφωνίες και συναντήσεις.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η συνάντηση που συγκέντρωσε Ισραηλινούς εξαγωγείς και Τούρκους επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων και της Συνέλευσης Τούρκων Εξαγωγέων, ήταν μία από αυτές.
Ο Uriel Lynn, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων, δήλωσε: «Υπήρχαν 90 εξαγωγείς από το Ισραήλ στην αντιπροσωπεία και τους καλωσόρισαν με τον πιο υπέροχο τρόπο. Υπήρχε η επιθυμία για συνεργασία. Πιστεύαμε ότι αυτό ήταν το καλύτερο βήμα για να πάρουμε».
Δηλώνοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα πλήρες σοκ, ο Lynn είπε: «Είμαστε όλοι ρεαλιστές. Είναι σαφές ότι πολλοί εισαγωγείς θα είναι προσεκτικοί όσον αφορά την αγορά αγαθών από την Τουρκία. Και δεν είναι σαφές εάν θα θέλουν να μας πουλήσουν. Δεν ξέρουμε πώς θα επηρεάσουν τα πράγματα οι επιθέσεις του Ερντογάν. Επομένως, αυτό είναι το εμπόριο «Είναι δύσκολο να μετρήσουμε πόσο από αυτό θα σταματήσει. Αυτή είναι μια πικρή απογοήτευση για εμάς», είπε.
Επηρεάζει ο πόλεμος το εμπόριο μεταξύ των μερών;
Ένας άλλος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να δώσει το όνομά του, υποστήριξε ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών δεν θα επηρεαστεί πολύ από αυτό που συνέβη.
Μιλώντας στην ισραηλινή Haaretz, ο αξιωματούχος είπε:
Αν κοιτάξετε τα μακροπρόθεσμα στοιχεία του εμπορίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, θα δείτε ότι ο συνολικός όγκος αυξάνεται συνεχώς. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για αυτό. Είναι μια καλή, φθηνή οικονομία κοντά μας. Οι αριθμοί έχουν αυξηθεί παρά τις πολλές προκλήσεις και τις επιχειρήσεις στη Γάζα τα τελευταία 10 χρόνια. Για πολλές περιόδους υπήρξαν διαφωνίες στις σχέσεις των δύο χωρών. Με βάση αυτή την εμπειρία, προβλέπουμε ότι ο όγκος των συναλλαγών που βλέπουμε σήμερα θα παραμείνει λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ περιλαμβάνουν είδη όπως σίδηρο, σιτάρι, αυτοκίνητα, ηλεκτρικά είδη οικιακής χρήσης, επεξεργασμένα τρόφιμα και πλαστικό εξοπλισμό.
Αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο Ισραήλ αποφασίζουν να μποϊκοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα