Αλλάζει η τακτική της Βουλγαρίας με τη Βόρεια Μακεδονία

14/1/21 | 0 | 0 | 124 εμφανίσεις

Σόφια.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία συμφώνησαν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους και συζήτησαν για σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών, διάνοιξη αυτοκινητοδρόμων, επενδύσεις βουλγαρικών εταιρειών στη Βόρεια Μακεδονία.

Συγχρόνως θα ανοίξουν παραρτήματα βουλγαρικών πανεπιστημίων στα Σκόπια, ενώ θα συζητήσουν για μια κοινή οδό στα θέματα ιστορίας στα σχολικά βιβλία.

Το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής των δύο χωρών.

Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα και του Ειδικού Κυβερνητικού Εκπροσώπου των Σκοπίων, Βλάντο Μπουκόφσκι.

Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης της Βουλγαρίας είναι η πρώτη εποικοδομητική κίνηση των βουλγαρικών αρχών, δεδομένου ότι άσκησαν βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

 Κύρια Αιτήματα της Βουλγαρίας

Ζητείται από τα Σκόπια να παραιτηθούν από όλες τις αξιώσεις στην ιστορία πριν από το 1944, την οποία η Σόφια αποκαλεί βουλγαρική ιστορία, καθώς επίσης να παύσει να ισχυρίζεται ότι σλαβομακεδονική μειονότητα ζει στη Βουλγαρία, η οποία ερμηνεύεται ως εδαφική αξίωση.

Vesti-online.com

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/1/21 | (0 σχόλια)
    του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ Μπορεί να περιμένει κανείς κάτι από την συνάντηση, τη Δευτέρα, των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τις διερευνητικές; Όχι. Τότε, γιατί γίνεται; Για να σωθούν τα προσχήματα εκατέρωθεν. Ό,τι και να λέγεται το παιχνίδι είναι γεωπολιτικό. ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας