Αλεξέι Ναβάλνι: Με τσάι είχε δηλητηριαστεί και η δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μνήμες από το 2004 ξύπνησε η καταγγελία για δηλητηρίαση του επικριτή του Πούτιν – Σοκάρουν οι μαρτυρίες συνεπιβάτη του Ναβάλνι ότι «ούρλιαζε από τους πόνους»

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση με την δηλητηρίαση (;) του επικριτή του Βλαντιμίρ ΠούτινΑλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται χωρις τις αισθήσεις του σε νοσοκομείο.

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείο αρνούνται να επιτρέψουν στην σύζυγό του να τον δει με το αιτιολογικό, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η εκπρόσωπός του, ότι έχει μαζί της μόνο ένα διαβατήριο και άρα «δεν έχει κάμια νομική βάση το αίτημά της».

Εντωμεταξύ οργή έχει προκαλέσει στις τάξεις της ρωσικής αντιπολίτευσης η ευχή για «καλή ανάρρωση» που έδωσε στον Ναβάλνι ο εκπρόσωπος του Πούτιν κατηγορώντας το Κρεμλίνο για ειρωνικό ύφος απέναντι στον 44χρονο πολιτικό.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που διακινείται ο Ναβάλνι πιθανότατα δηλητηριάστηκε από τσάι που ήπιε σε καφετέρια του αεροδρομίου του Τομσκ.

Την εκδοχή αυτή υποστηρίζει φωτογραφία που ανήρτησε στο Instagram ένας συνταξιδιώτης του Ναβάλνι στην επίμαχη πτήση. Στη συνέχεια, στο story που ανέβασε, εξηγεί ότι ο Ναβάλνι πήγε στην τουαλέτα λίγη ώρα μετά την απογείωση και δεν γύρισε ποτέ πίσω στη θέση του. Άρχισε να αισθάνεται ποολύ άσχημα και το πλήρωμα προσπάθησε να τον βοηθήσει αλλά εκείνος κραύγαζε από τον πόνο, γράφει στο story του ο Λεμπέντεβ.

Алексей Навальный впал в кому

Στα κλιπ που πόσταρε ο Λεμπεντέβ, ένας άνδρας ακούγεται να βογκάει, και οι επιβάτες να κοιτάζουν αναστατωμένοι προς το μέρος που στέκεται το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο διευθυντής του Vienna Cafe στο αεροδρόμιο του Τομσκ όπου τραβήχτηκε η επίμαχη φωτογραφία, είπε ότι ο υπάλληλος που σέρβιρε τον Ναβάλνι δεν μπορεί να εντοπιστεί. Όπως εξήγησε, η καφετέρια έχει κλείσει και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε επικαλούμενο τους ιδιοκτήτες του καφέ ότι προσπαθούν μέσω του υλικού από τις κάμερες παρακολούθησης να διευκρινίσουν τι συνέβη.

pavel-1
pavel-2

Παράλληλα στην επιφάνεια ήρθε εκ νέου η καταγγελία που είχε κάνει η δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια το 2004 ότι είχε πέσει θύμα απόπειρας δηλητηρίασης πάλι με τσάι.

Τότε με άρθρο της στον Guardian είχε περιγράψει ότι όταν μπήκε σε πτήση από το αεροδρόμιο του Βνούκοβο για το Ροστόφ ζήτησε ένα τσάι. «Στις 21:50 το ήπια και στις 22:00 αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να ζητήσω βοήθεια απο τις αεροσυνοδούς καθώς χάνω τις αισθήσεις μου. Το επόμενο που θυμάμαι είναι η νοσοκόμα να μου λέει ¨καλώς ήλθες πίσω” και η οποία μου περιέγραψ ότι η κατάστασή μου ήταν “άθλια”. Στη συνέχεια μου ψιθύρισε “αγάπη μου προσπάθησαν να σε δηλητηριάσουν”. Οι εξετάσεις μου που έγιναν στο αεροδρόμιο έχοιυν εξαφανιστεί με διάταγες άνωθεν όπως μου είπαν οι γιατροί».

Βίντεο που δημοσιεύουν διεθνή ΜΜΕ δείχνουν τον Ναβάλνι να μεταφέρεται με φορείο στο ασθενοφόρο που τον περίμενε στο αεροδρόμιο του Ομσκ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μοιράστηκε η εκπρόσωπος Τύπου του στο Twitter, o 44χρονος νοσηλεύεται σε κώμα στην Εντατική και η κατάστασή του είναι σοβαρή αλλά σταθερή.

Появилось видео госпитализации Алексея Навального в аэропорту Омска - Россия 24

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες από τους γιατρούς

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες που δίνουν οι γιατροί για την κατάσταση της υγείας του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς λένε ότι η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί, αλλά εξακολουθεί να κινδυνεύει η ζωή του. Παράλληλα η εκπρόσωπός του Κίρα Γιάρμις ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter ότι ο Ναβάλνι βρίσκεται σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση.

Η ίδια είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου βρισκόταν σε κώμα στη μονάδα εντατικής νοσοκομείου της Σιβηρίας, μετά την κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού, στο οποίο είπε ότι πιστεύει πως είχαν ρίξει δηλητήριο.

Νωρίτερα, ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο 44χρονος δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιο ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε, όπως ισχυρίζονται οι σύμμαχοί του. Ο Ανατόλι Καλιντσένκο, γιατρός του νοσοκομείου αυτού στο Ομσκ, σημείωσε ότι η «δηλητηρίαση από φυσικά αίτια» είναι μια από τις διάφορες διαγνώσεις που εξετάζονται, αλλά οι εξετάσεις συνεχίζονται.

Γιάρμις: Είμαι σίγουρη ότι δηλητηριάστηκε από πρόθεση

«Είμαι βέβαιη ότι πρόκειται για δηλητηρίαση από πρόθεση», δήλωσε η Γιάρμις στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας. «Υποθέτουμε ότι ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε με κάτι που έριξαν στο τσάι του. Αυτό ήταν το μόνο πράγμα που ήπιε το πρωί. Οι γιατροί λένε ότι η τοξική ουσία απορροφήθηκε γρηγορότερα μέσω του ζεστού ροφήματος. Ο Αλεξέι δεν έχει τώρα τις αισθήσεις του», σημείωσε.

Η εκπρόσωπός του Γιάρμις παραλλήλισε το περιστατικό αυτό με άλλο που είχε συμβεί πέρυσι, όταν ο Ναβάλνι παρουσίασε οξεία αλλεργική αντίδραση, η οποία σύμφωνα με γιατρό θα μπορούσε να έχει προκληθεί από δηλητηρίαση με άγνωστη χημική ουσία. «Προφανώς το ίδιο του συνέβη και τώρα», τόνισε η Γιάρμις. Η ίδια δεν μίλησε σχετικά με το ποιος πιστεύει ότι μπορεί να τον δηλητηρίασε, αλλά σημείωσε ότι στο νοσοκομείο εκλήθη η αστυνομία.

Ποιος είναι ο Ναβάλνι

Ο Ναβάλνι, δικηγόρος και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, έχει φυλακιστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια για τη διοργάνωση διαδηλώσεων κατά του Κρεμλίνου. Έχει συμβάλει στην δημοσιοποίηση ερευνών με μεγάλο αντίκτυπο για εξωφρενικά, όπως τα έχει χαρακτηρίσει, παραδείγματα διαφθοράς επισήμων.

Στη Ρωσία θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές τον ερχόμενο μήνα και ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοί του προετοιμάζονται γι’αυτές, προσπαθώντας να ενισχύσουν την υποστήριξη υποψηφίων που στηρίζουν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι οι συλλήψεις και η κράτηση του Ναβάλνι το 2012 και το 2014 ήταν πολιτικά υποκινούμενες και συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή αμφισβητήσιμη.

navalnye

Ο 44χρονος δικηγόρος, που είναι ο κύριος αντιπολιτευόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τα δημοσιεύματά του κατά της διαφθοράς κυκλοφορούν ευρέως μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει υποστεί κι άλλες επιθέσεις κατά της σωματικής του ακεραιότητας στο παρελθόν. Το 2017 τον είχαν ψεκάσει με αντισηπτικό στα μάτια την ώρα που έβγαινε από το γραφείο του.

Ο Ναβάλνι, οι υποστηρικτές του και οι οικογένειές τους κάθε τόσο συλλαμβάνονται, υφίστανται διώξεις και αστυνομικές πιέσεις σε όλη τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail/Πρώτο Θέμα

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα