Αλεξάντρ Ντούγκιν: Ρεαλισμός εναντίον φιλελευθερισμού: να υπερβαίνουμε τη πολιτική παραφροσύνη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Αλεξάντρ Ντούγκιν.
.
Παρατήρησα ότι η πολιτική ανάλυση στη Ρωσία άρχισε πρόσφατα να επιδεινώνεται ραγδαία. Το συναίσθημα και η υστερία έχουν αντικαταστήσει πλήρως τον ορθολογισμό. Με τον μεταδοτικό πολλαπλασιασμό των βίντεο-μπλογκ και των διαφόρων στρατηγικών μουνόψειρων, όποιο και να είναι το θέμα – εκλογές ή εμβολιασμός, gay pride ή ανώτερο οικονομικό σχολείο, φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ή ασκήσεις του ΝΑΤΟ – όλα καταλήγουν στο δίλημμα των παιχνιδιών κατά του στρες όπως το Simple Dimple ή Pop It Fidget…  Αχ! Φτωχή συνείδηση, τι έγινες …
.
Παρά το γεγονός ότι η άνοια αυξάνεται και επηρεάζει όλο και περισσότερο τους πολιτικούς κύκλους και τους εμπειρογνώμονες, πρέπει να διατηρηθεί μια ορισμένη νηφαλιότητα και ορθολογισμός. Και για να το επιτύχουμε, είναι απαραίτητο να δούμε τη Ρωσία και την πολιτική της στο σύνολό της – με κάποια απόσταση. Το ξεχνάμε συνεχώς, το θεωρούμε δεδομένο… Αλλά σιγά σιγά, αυτό το προφανές  χάνεται, ξεχνιέται και κανείς δεν το θυμάται, δεν το ξέρει ή δεν θέλει να το ξέρει.
.
Το κλειδί για την κατανόηση όλων των πολιτικών διαδικασιών που εκτυλίσσονται στη σύγχρονη Ρωσία είναι η παγκόσμια αντιπαράθεση μεταξύ δύο μοντέλων της μελλοντικής παγκόσμιας τάξης. Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της παγκοσμιοποίησης και της πολυπολικότητας. Η θεωρία των διεθνών σχέσεων την περιγράφει ως τη μεγάλη συζήτηση μεταξύ ρεαλιστών και φιλελεύθερων.
.
Ο Πούτιν είναι ένας κλασικός ρεαλιστής στο τομέα των διεθνών σχέσεων. Αντιλαμβάνεται την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας ως κάτι το απόλυτο. Όχι ως μια απλή σύμβαση, αλλά ακριβώς ως μια τέλεια πραγματικότητα, ή τουλάχιστον μια αποφασιστική κίνηση για να γίνει πραγματικότητα. Όλα τα άλλα ακολουθούν.
Η Ρωσία θα έπρεπε να είναι ένα αυτόνομο κέντρο λήψης αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και η εσωτερική πολιτική θα έπρεπε να είναι εντελώς απαλλαγμένη από εξωτερική επιρροή. Είτε η Ρωσία είναι κυρίαρχη, είτε δεν θα υπάρχει πια Ρωσία, ή ίσως ακόμη και καθόλου ανθρωπότητα. Αυτό ακριβώς εκφράζει ο Πούτιν με κάθε σαφήνεια. Και μόνο για αυτό, ορισμένοι τον θαυμάζουν, άλλοι τον μισούν.
.
Αλλά υπάρχει αντίθετη άποψη. Αντιπροσωπεύεται από τον φιλελευθερισμό στις διεθνείς σχέσεις. Αυτή είναι η θέση του Τζο Μπάιντεν και της κυβέρνησής του. Πρόκειται για τη συνηθισμένη παγκοσμιοποίηση που βλέπει την ιστορία του κόσμου ως μια γραμμική εξέλιξη, η οποία μας οδηγεί αναπόφευκτα από την εποχή των Κρατών Εθνών, που τελειώνει τώρα, σε μια υπερεθνική παγκόσμια κυβέρνηση. Οποιοσδήποτε ειδικός στις διεθνείς σχέσεις που έχει διαβάσει τουλάχιστον μερικά εγχειρίδια διεθνών σχέσεων γνωρίζει ότι η παγκόσμια κυβέρνηση δεν είναι προϊόν παραληρηματικών θεωριών συνωμοσίας, αλλά ο σαφώς διατυπωμένος και ανοιχτά διακηρυγμένος στόχος του φιλελευθερισμού όταν πρόκειται για τις διεθνείς σχέσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η κυριαρχία – πόσο μάλλον η πραγματική κυριαρχία, στην οποία επιμένει ο Πούτιν, είναι σε άμεση αντίθεση με τη παγκοσμιοποίηση και την φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη.
.
Μπορεί να εκπλαγούμε από το πόσο οδυνηρά αντιδρούν οι Αμερικανοί σε οποιαδήποτε  – συχνότερα φανταστική –  παρέμβαση στην εσωτερική τους πολιτική, και πόσο κατάφωρα και άκομψα αναμιγνύονται αντίθετα στη εσωτερική πολιτική της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Ουγγαρίας, της Τουρκίας ή του Ιράν, υποστηρίζοντας οποιοδήποτε περιθωριακό εξτρεμιστικό στοιχείο – για όσο διάστημα συμβάλλει στην αποδυνάμωση της κυριαρχίας και στην ώθηση της χώρας στο μαρασμό.
.
Δεν πρόκειται μόνο για διπλό πρότυπο και κραυγαλέο ψέμα της Δύσης. Οι φιλελεύθεροι πιστεύουν ειλικρινά ότι η παρέμβασή τους είναι πρόοδος, αφού οδηγεί στην κατάργηση των Κρατών-Εθνών και σε μια παγκόσμια κυβέρνηση και ότι οποιαδήποτε συμμετρική απάντηση από τους ρεαλιστές είναι κάτι το εξωφρενικό και σκανδαλώδες, ακόμη και εγκληματικό. Δεν πρόκειται μόνο για ένα λογικό βήμα από την πλευρά των επιτιθέμενων στο ίδιο το δικό τους έδαφος, γιατί για τους Φιλελεύθερους, κάθε έδαφος της γης  –και όχι μόνο-  είναι συνειδητά δικό τους. Εξ ου, η τόσο ισχυρή πίεση στη Ρωσία και ανοιχτή υποστήριξη στις πέμπτη και έκτη φάλαγγες-άμεσους παράγοντες της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
.
Αυτός είναι ο βασικός αλγόριθμος του τι συμβαίνει στη ρωσική πολιτική πραγματικότητα.  Δεν είναι το Simple Dimple εναντίον του Pop It, αλλά ο ρεαλισμός και η κυριαρχία έναντι του φιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης – αυτό είναι το πρόβλημα.
.
Και οι εκλογές, και οι οικονομικές διαδικασίες, και τα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού, και οι μεταθέσεις του προσωπικού, και η ίδια η διαδοχή της εξουσίας που αργά ή γρήγορα θα γίνει αναπόφευκτη, παρά τις προσωρινές αναβολές – όλα αυτά καταλήγουν τελικά στην αντιπαράθεση δύο μοντέλων για τη παγκόσμια τάξη.
.
Από τη μία πλευρά, υπάρχει η πολυπολικότητα και μια κυρίαρχη Ρωσία και όλα όσα οδηγούν σε αυτόν τον στόχο και συμβάλλουν στην πραγματοποίησή του.
.
Από την άλλη, η κατάρρευση αυτής της πορείας, η κατάρρευση των πατριωτικών παραγόντων και η κατάρρευση του φιλελευθερισμού. Το γνωρίζουμε από τη δεκαετία του 1990 και εν μέρει από τη σύντομη βασιλεία, δόξα τω Θεώ, του μετριοπαθούς φιλελεύθερου Μεντβέντεφ.
.
Αυτό είναι το νόημα αυτού που συμβαίνει στη ρωσική εσωτερική πολιτική, για να μην αναφέρουμε την εξωτερική πολιτική. Και είναι μια ανοιχτή διαδικασία – όπως πάντα στην ιστορία, εξαρτάται από τον καθένα μας ξεχωριστά. Και αν δεν έχουμε χάσει τελείως την ικανότητα συλλογισμού, από αυτό το θεμελιώδες ερώτημα, από αυτό το δίλημμα, πρέπει να ξεκινήσει κάθε ανάλυση, κάθε συλλογισμός, κάθε επιχειρηματολογία και κάθε πρόγνωση. 
.
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
.
πηγή: http://euro-synergies.hautetfort.com/infognomonpolitics.gr
.
Réseau International

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα