Αλί Αχμέτι: Οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία είναι πάνω από το 25% του πληθυσμού

25/1/21 | 0 | 0 | 104 εμφανίσεις

«Με τίποτα οι Αλβανοί να είναι λιγότερο από 25 τοις εκατό της απογραφής»- ο τίτλος του δημοσιεύματος

«Όλοι όσοι ζουν στη χώρα και έχουν περιουσία θα απογραφούν», δήλωσε ο Αλί Αχμέτι στην εκπομπή «Politika» της τοπικής τηλεόρασης του Γκόστιβαρ «ТВ Глоби»/ TV Globi.

Ο ηγέτης του DUI διαβεβαίωσε ότι τα θεσμικά όργανα θα κάνουν τη δουλειά τους, έτσι θα συμπεριληφθούν όλοι όσοι ζουν στη χώρα και στο εξωτερικό.

Αναπτύσσοντας το θέμα, ο Αχμέτι διευκρίνισε πώς θα απογραφεί και η διασπορά.

«Υπήρξαν συζητήσεις για την απογραφή, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων συζητήσεων. Είναι ένα στατιστικό ζήτημα, όχι μια πολιτική επιχείρηση, και αυτή η λειτουργία πρέπει να ολοκληρωθεί. Σχετικά διεθνή ιδρύματα όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ το απαιτούν από εμάς. Πρέπει να έχουμε ακριβέστερα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία της χώρας, για την ιδιοκτησία της χώρας, για τον πληθυσμό της χώρας και κανείς δεν θα αποτελεί εξαίρεση. Θα εγγραφούμε εδώ πρώτα, και μετά εκείνοι που βρίσκονται στο εξωτερικό μέσω έγκυρων εγγράφων από τους συγγενείς τους εδώ ή μέσω της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Είναι γνωστό πόσο καιρό ζουν εδώ και πόσο καιρό βρίσκονται έξω. Ωστόσο, όλοι είναι κάτοικοι αυτής της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος του DUI.

Όσον αφορά τις προσδοκίες από τα αποτελέσματα, σημείωσε ότι οι Αλβανοί δεν θα μπορούσαν να είναι λιγότερο από 25 τοις εκατό, όπως ήταν το 2002. Εξήγησε τον αριθμό με το συμπέρασμα ότι οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία έχουν ποσοστό γεννήσεων που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά τις αλλαγές στις διαδικασίες έκδοσης της ιθαγένειας, ο Αχμέτι πιστεύει ότι αυτό το ζήτημα είναι πολύ πολιτικοποιημένο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία 12 χρόνια περίπου 15.000 πολίτες έχουν λάβει υπηκοότητα και περίπου 3.500 άτομα είναι απάτριδες.

Οι πολίτες το χειρίζονται αυτό άσκοπα. Δεν είναι ότι 50 ή 100 χιλιάδες πολίτες είναι απάτριδες και ότι οι μισοί από αυτούς είναι Αλβανοί.

Συνολικά, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που μου έδωσαν οι αρμόδιες αρχές που ασχολούνται με αυτά τα προβλήματα, δεν υπάρχουν περισσότεροι από 3.500 πολίτες απάτριδων.

Η πλειοψηφία αυτών δεν είναι Αλβανοί, αλλά ανήκουν στην κοινότητα των Ρομά, δήλωσε ο αρχηγός του DUI, Αλί Αχμέτι, σε συνέντευξή του στην τοπική τηλεόραση του Γκόστιβαρ.

Zurnal

– https://www.echedoros-a.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ. Οι λόγοι για να βλέπετε "Anixnefseis web tv" είναι πολλοί αλλά θα σας αναφέρω τρείς, χωρίς να δίνω μικρότερη σημασία σε ερεθίσματα από άλλες. 1.- Ο Υποστράτηγος ε.α., Οικονομολόγος και Συγγραφέας Γιώργος Χατηθεοφάνους ...

Ροή Ειδήσεων

    Στη σκιά των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τις οποίες η Αίγυπτος κλείνει το μάτι στην Τουρκία για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσσυ. Απο ...

    Την ώρα που πολλοί φοβούνται για τρίτο κύμα λόγω των μεταλλάξεων, μειώνεται παγκόσμια ο αριθμός των κρουσμάτων. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό;      Με την άφιξη της άνοιξης πολλοί χάνουν την υπομονή τους και ζητούν προοπτική για ...

    300 γυναίκες δολοφονήθηκαν πέρυσι στην Τουρκία. Πολλές δολοφονίες «κουκουλώνονται» και οι θύτες αθωώνονται. Οργανώσεις γυναικών ζητούν καλύτερη προστασία.      Διαδήλωση κατά της βίας με θύματα γυναίκες, Κων/πολη 2020 Στην Τουρκία οι άγριες δολοφονίες γυναικών δυστυχώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Στη συλλογική ...

    Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πιστεύει πως υπήρξε μεροληψία των δικαστών εναντίον. Αντίθετα η δικαιοσύνη φρονεί πως στηρίχθηκε σε μια στέρεη νομική βάση.      «Δεν μπορώ να αποδεχτώ μια καταδίκη για κάτι που δεν έκανα» είναι τα πρώτα λόγια του ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας