Ακόμη και τραπεζίτες αρχίζουν να βλέπουν ως «λύση» τον Κόρμπιν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
BENJAMIN MUELLER/THE NEW YORK TIMES    ΚΟΣΜΟΣ 

O Τζέρεμι Κόρμπιν προσπαθεί να εμφανιστεί ως η ασφαλής επιλογή των αγορών που πανικοβάλλονται από τα σχέδια Tζόνσον για άτακτο Brexit. REUTERS/PETER NICHOLLS

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι η Nέμεσις των τραπεζιτών – ένας γενειοφόρος σοσιαλιστής, που δεν πίνει ούτε σταγόνα οινόπνευμα και συχνά επικρίνεται από τις εφημερίδες για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στην εσωκομματική μειοψηφία και για τα ριζοσπαστικά σχέδιά του περί αναμόρφωσης της βρετανικής οικονομίας.

Ομως, στο χάος του Brexit, ο επικεφαλής των Βρετανών Εργατικών προσπαθεί να εμφανιστεί ως η ασφαλής επιλογή των αγορών που πανικοβάλλονται από τα σχέδια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για απότομο διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και, παραδόξως, η εικόνα αυτή λειτουργεί.

«Το ερώτημα είναι τι μέθοδο εκτέλεσης προτιμάμε», είπε ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών και πρώην βοηθός της Μάργκαρετ Θάτσερ, Ντέιβιντ Γουίλετς. «Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο Κόρμπιν θα έμοιαζε με ασύλληπτα ριψοκίνδυνη επιλογή. Ομως, το Brexit είναι η μεγαλύτερη αλλαγή των τελευταίων 40 χρόνων στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις της Βρετανίας, άρα το ίδιο το Brexit είναι ασύλληπτα ριψοκίνδυνο».

Την ώρα που οι πρόωρες εκλογές βρίσκονται όλο και πιο κοντά, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον έχουν «κάψει» τη μία σύμβαση μετά την άλλη, ερχόμενοι σε προστριβές με τη βασίλισσα Ελισάβετ, με το Ανώτατο Δικαστήριο και τη Βουλή. Η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. που πρότεινε ο Τζόνσον προξένησε τόσο αρνητικές εντυπώσεις, που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι ο Τζόνσον έχει ήδη διαλέξει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Ετσι ο Κόρμπιν, ένας από τους πιο αριστερούς ηγέτες στην εκατονταετή ιστορία των Βρετανών Εργατικών, έχει μετατραπεί σε προσωποποίηση της αυτοσυγκράτησης. Ο Κόρμπιν αρνείται κατηγορηματικά την έξοδο χωρίς συμφωνία και υπόσχεται δεύτερο δημοψήφισμα που θα μπορούσε ακόμη και να ακυρώσει τη βρετανική έξοδο.

Ξαφνικά, οι τράπεζες έχουν απομείνει να ζυγίζουν τα οφέλη ενός κόμματος νεομαρξιστών ριζοσπαστών ηγετών και βουλευτών που στο παρελθόν υποστήριζαν κομμουνιστικά καθεστώτα. Την ίδια ώρα, κάποια στελέχη των Εργατικών, που έχει γίνει αντισυστημικό κόμμα υπό τον Κόρμπιν, δυσανασχετούν με το γεγονός ότι, σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία κυριαρχεί η διάθεση αλλαγών, το κόμμα τους θα εμφανίζεται ως η λιγότερο ριζοσπαστική επιλογή.

«Οι Συντηρητικοί υπόσχονται την πλέον ριζοσπαστική και ακραία οικονομική αναταραχή των τελευταίων 200 ετών», είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας στη Δημόσια Πολιτική Τομ Κιμπάσι. Κατά τον Κιμπάσι, μια έξοδος από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις οικονομικές αναταράξεις που έφερε η κατάργηση της δουλείας από τη βρετανική αυτοκρατορία τη δεκαετία του 1830. «Μπροστά στο μέγεθος του οικονομικού χάους που υπόσχονται οι Συντηρητικοί, ωχριά κάθε πολιτική των Εργατικών», τόνισε.

«Στην τωρινή συγκυρία, η βρετανική κοινή γνώμη έχει ξεκάθαρα διάθεση για αλλαγές. Τι αλλαγές όμως; Θετικές αλλαγές ή αλλαγές που θα φέρουν χάος και αναταραχή;», συνέχισε. Η μετριοπαθής θέση του Κόρμπιν για το Brexit (υπόσχεση νέου δημοψηφίσματος χωρίς να δεσμευθεί ότι θα υποστηρίξει τη μία ή την άλλη πλευρά) έχει αποξενώσει και τους υπέρμαχους της παραμονής στην Ε.Ε. και τους υπέρμαχους της εξόδου. Και για όσο διάστημα οι ψηφοφόροι ασχολούνται κατά βάση με το Brexit, δεν είναι σίγουρο ότι θα δώσουν προσοχή στα σχέδια του Κόρμπιν για ριζική ανάταξη της βρετανικής οικονομίας. Εξάλλου, στο εσωτερικό του κόμματός του, κάποιοι εξακολουθούν να τον μέμφονται για την πλημμελή αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στους κόλπους των Εργατικών. Οι βουλευτές αυτοί δεν συμφωνούν με τις προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης Τζόνσον και σχηματισμού κυβέρνησης με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Κόρμπιν.

Τα εκλογικά σενάρια

Ομως, στο πλειοψηφικό βρετανικό εκλογικό σύστημα, οι Εργατικοί παραμένουν το κόμμα με τις περισσότερες πιθανότητες να εκθρονίσει τους Συντηρητικούς. Αυτό μειώνει τις επιλογές που έχει ενώπιόν της η Βρετανία: είτε μια κυβέρνηση Τζόνσον, που οδεύει προς Brexit χωρίς συμφωνία, είτε μια κυβέρνηση Κόρμπιν, που θα σταματήσει αυτή την πορεία.

Αυτό καθιστά την επιλογή εύκολη, ακόμη και για τους χειρότερους εχθρούς του Κόρμπιν. «Και οι δύο προοπτικές είναι φρικτές, αλλά νομίζω ότι μια έξοδος από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα προξενήσει πολύ σοβαρότερη ζημιά στις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές μας απ’ ό,τι ο Κόρμπιν», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών Κεν Κλαρκ.

Ακόμη και στο Σίτι του Λονδίνου υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα αντέξει το σοκ των ακροαριστερών οικονομικών πολιτικών του Κόρμπιν, αν αυτό πρέπει να κάνει για να αποφύγει το Brexit χωρίς συμφωνία. Τίποτα δεν λειτουργεί πιο καθησυχαστικά σε όσους φοβούνται τα σχέδια του Κόρμπιν για αναδιανομή του πλούτου από την προοπτική του αποκλεισμού από μια εξαγωγική αγορά μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων.

«Ανάμεσα σε μια κυβέρνηση Κόρμπιν που θα μας οδηγήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα με κόστος κάποιες πολιτικές που δεν μας ικανοποιούν στον οικονομικό τομέα και σε μια κυβέρνηση Τζόνσον που είναι γενικά υπέρ των επιχειρήσεων, αλλά θα προξενήσει την ανήκεστο βλάβη της εξόδου χωρίς συμφωνία, προτιμώ το πρώτο», είπε ο αναλυτής της Citi Κρίστιαν Σουλτς.

Ο Κόρμπιν θέλει να αντιστρέψει την κληρονομιά της Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά οι αγορές θεωρούν καθησυχαστικό το γεγονός ότι όσο καλά και αν πάει στις επόμενες εκλογές, θα χρειαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιον πιο κεντρώο εταίρο. Εξάλλου, ένα από τα πλεονεκτήματα υπέρ του Κόρμπιν για τους τραπεζίτες είναι ότι θεωρούν ότι θα μπορέσουν σε λίγα χρόνια να αντιστρέψουν τις πολιτικές του.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα