Αναβλήθηκε η συνάντηση ΥΠΕΞ Ρωσίας και Τουρκίας λόγω των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα της Λιβύης.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την Κυριακή 14.06.2020, τα ΜΜΕ αποκάλυψαν  ότι η επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία αναβλήθηκε λόγω διαφωνιών σχετικά με το θέμα της Λιβύης. Το τουρκικό κανάλι TRT ανέφερε ότι σύμφωνα με το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Ρώσου ομολόγου του Sergey Lavrov, κατά την οποία συμφωνήθηκε να αναβληθεί η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, στην Τουρκία και να συνεχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ των επιτελείων των υπουργών των δύο χωρών κατά την επόμενη περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ΜΜΕ είχαν προηγουμένως αναφέρει ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov θα ταξιδέψει σήμερα, Κυριακή, με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, στην Τουρκία, επικεφαλής μιας ρωσικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας για τη διεξαγωγή συζητήσεων για περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το θέμα της Λιβύης και της Συρίας.

Η δήλωση πρόσθεσε: «Εξ ονόματος των αρχηγών των δύο χωρών, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας εργάζονται ενεργά για την υποστήριξη του διακανονισμού στη Λιβύη» και συνέχισε, “Οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν εκτενείς επαφές για να καταλήξουν σε μια γρήγορη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς και για τη δημιουργία ενός μηχανισμού διαπραγμάτευσης μεταξύ των λιβυκών κομμάτων στους διάφορους τομείς, πολιτικό και οικονομικό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου και των διεθνών ψηφισμάτων.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν ανέφερε τον λόγο για την ακύρωση της επίσκεψης, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, αλλά η κίνηση μπορεί να υποδηλώνει συνεχιζόμενες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα της Λιβύης.

Ο Ρώσος πολιτικός εμπειρογνώμονας, Γκρέγκορι Λουκιάνοφ, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των ρωσικών-τουρκικών συνομιλιών της Κυριακής, η προσοχή θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην κατάσταση στη Λιβύη, στις δηλώσεις του, που ανέφερε το πρακτορείο “Russia Today”, δήλωσε ότι οι συζητήσεις στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας από τη Ρωσία και την Τουρκία, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική εξέλιξη, στην οποία η Μόσχα και η Άγκυρα θα αλλάξουν την προσέγγισή τους έναντι του Λιβυκού διακανονισμού. Δηλώνοντας ότι μπορεί να επανασχεδιαστεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα υποβληθεί αργότερα, στον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin και τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan. Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας τόνισε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται η Ρωσία να σταματήσει να συνεργάζεται με τον Χαλίφα Χαφτάρ και να διαδραματίσει ένα  ρόλο διαμεσολαβητή σε απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων που πραγματοποιήθηκε στο Τομπρούκ, με επικεφαλής τον  Άκιλα Σαλίχ, και της  Κυβέρνησης Συμφιλίωσης, με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ-Σαράι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΗΣ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα