Ακροδεξιό σοκ στις εκλογές στη Ρουμανία

- Advertisement -

Διαψεύδοντας δημοσκοπήσεις αλλά και exit polls, ο ακροδεξιός Καλίν Γκεοργκέσκου, επικριτής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που χαρακτηρίζεται φιλορώσος από τους αντιπάλους του, κατέλαβε την πρώτη θέση.

O Καλίν Γκεοργκέσκου, επικριτής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κατέλαβε την πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές στη ΡουμανίαΕικόνα: Alexandru Dobre/AP Photo/picture alliance

Αν κάτι επιβεβαίωσαν οι προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία αυτό ήταν η σαφής άνοδος της ακροδεξιάς και των αντιευρωπαϊκών συντηρητικών δυνάμεων συνολικά, μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης. Η μεγάλη έκπληξη ήταν η πρώτη θέση που κατέλαβε με ποσοστό 22,9% ενάντια σε όλα τα προγνωστικά ο Καλίν Γκεοργκέσκου, ένας υποψήφιος που χαρακτηρίζεται φιλορώσος και επικριτής τόσο της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος απέδωσε την επιτυχία του σε οικονομικά κυρίως αίτια: «Η οικονομική ανασφάλεια που επιβλήθηκε στον ρουμανικό λαό επί 35 χρόνια μετατράπηκε σε ανασφάλεια για τα πολιτικά κόμματα. Ο ρουμανικός λαός φώναξε «ειρήνη!» και φώναξε δυνατά.»

Υποστηρικτής των «αδικημένων»

Ο Γκεοργκέσκου κατήλθε στις εκλογές ως ανεξάρτητος, υπερασπιστής των αδικημένων και ταπεινωμένων, όπως συνήθιζε να λέει, για εκείνους που η ψήφος τους δεν είχε μέχρι τώρα καμιά σημασία. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η συμμετοχή στις εκλογές που αυτή τη φορά έφτασε το 52% θεωρείται υψηλή για τα δεδομένα της χώρας.

Κάλπες στη Ρουμανία
Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 52%, ποσοστό υψηλό για τα δεδομένα της χώραςΕικόνα: Cristian Ștefănescu/DW

Ασαφές παραμένει ακόμα ποιος θα είναι ο αντίπαλός του στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 8 Δεκεμβρίου. Ο μέχρι τώρα πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου, από το κατ΄όνομα Σοσιαλιστικό Κόμμα, αν και εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί, βρέθηκε να δίνει μάχη ψήφο με ψήφο με την επίσης συντηρητική και έχουσα τη στήριξη της Εκκλησίας, Έλενα Λασκόνι, πρώην δήμαρχο μιας κωμόπολης. Η τελευταία έδειχνε το πρωί της Δευτέρας να έχει ένα μικρό προβάδισμα, το οποίο όμως θα μπορούσε να ανατραπεί όταν καταμετρηθούν και οι περίπου 800.000 ψήφοι των Ρουμάνων του εξωτερικού.

Έρχονται βουλευτικές εκλογές

Έλενα Λασκόνι
Η Έλενα Λασκόνι φιλοδοξεί να συνενώσει το συντηρητικό χώροΕικόνα: Andreea Campeanu/REUTERS

Αυτός ήταν και ο λόγος που η Λασκόνι απέφυγε ακόμα να πανηγυρίσει και προτίμησε να ρίξει το βάρος της στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή. «Έρχονται βουλευτικές εκλογές. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα μεταρρυθμίσει πραγματικά τη Ρουμανία. Το επόμενο έτος θα είναι πολύ δύσκολο. Την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσω σε όλες τις δεξιές και όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις αυτής της χώρας για να προετοιμαστούμε για μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.»

Η ηγέτιδα του κόμματος Ένωση Σώστε τη Ρουμανία (USR) βλέπει τον εαυτό της ως μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να συσπειρώσει κεντροδεξιές και δεξιές δυνάμεις, δίνοντας μια άλλη κατεύθυνση στη χώρα. Η ίδια και το κόμμα της προσπαθούν συχνά να ισορροπήσουν ανάμεσα στην επιφανειακή φιλελεύθερη νεωτερικότητα και τον βαθύ συντηρητισμό.

Ο μεγάλος χαμένος

Ο Μαρσέλ Τσιολάκου
Δυσάρεστη έκπληξε επεφύλασσαν οι ψηφοφόροι για τον πρωθυπουργό Μαρσέλ ΤσιολάκουΕικόνα: Octav Ganea/Inquam Photos via REUTERS

Σοκαρισμένος έδειξε ο μεγάλος χαμένος της μάχης Μαρσέλ Τσιολάκου. Ακόμα και αν τελικά καταφέρει να είναι αυτός στο δεύτερο γύρο, το ποσοστό του ήταν πολύ κάτω από το 25% που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις, δείγμα της δυσαρέσκειας για το πρόσωπό του.

Το γεγονός ότι πριν το δεύτερο γύρο μεσολαβούν βουλευτικές εκλογές σίγουρα περιπλέκει την κατάσταση. Η λαϊκή δυσαρέσκεια και η έντονη πολιτική ρευστότητα κάνουν εξαιρετικά ανασφαλείς τις όποιες προγνώσεις. Σίγουρο είναι πάντως ότι ο ευρωπαϊσμός βρίσκεται σε άτακτη υποχώρηση στη χώρα, κάτι που δεν είναι άσχετο και με τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, που εντείνει τα αισθήματα της ανασφάλειας.

Ο μέχρι τώρα πρόεδρος Κλάους Γιόχανις είχε ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη γραμμή του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία κάτι που δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τις διαθέσεις μιας κοινωνίας που δείχνει συχνά απογοητευμένη από την αντιμετώπιση της Δύσης και φοβάται μια πιθανή «εκδίκηση» της Μόσχας.

Κωνσταντίνος Αργυρός, δημοσιογράφος της Ελληνικής Σύνταξης της DW
Κώστας Αργυρός Δημοσιογράφος στην DW. Ασχολείται κυρίως με ευρωπαϊκά, πολιτικά και κοινωνικά θέματα.
DW
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι νικητές των εκλογών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε -που γίνονται μετά την νίκη του κ.Τραμπ στις Αμερικανικές -θα βαφτίζονται από τους σοσιαλαριστερούς ηττημένους ως ακροδεξιοί και ευρωσκεπτικιστές παρ’ότι προεκλογικά δεν έθεσαν θέμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως ο νικητής στη Ρουμανία).
    Κάποιες τέτοιες εμμονές ”κατήγγειλε” στην ομιλία του στην Πάτρα ο φιλοευρωπαίος πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και σαν να είχε δίκιο.
    ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΑΣΗΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΣΩΣ.
    ΠΑΝΤΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ.
    Όμως πάντα θέλουν να έχουν εχθρούς τους όποιους δεξιούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα