Ακριβότερο το «καλάθι» των Γερμανών λόγω πολέμου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ρεκόρ πληθωρισμού, διαρκείς αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων. Οι πρακτικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία επηρεάζουν άμεσα και τα καθημερινά ψώνια των Γερμανών.

    Στο 7,4% διαμορφώνεται ο πληθωρισμός στη Γερμανία

«Όλα έχουν ακριβύνει. Ευτυχώς ζω μόνη και τα καταφέρνω ακόμη, ψωνίζω πλέον τα απαραίτητα. Δεν ξέρω τι κάνουν οικογένειες με παιδιά» αναφέρει στην DW Γερμανίδα συνταξιούχος έξω από πολυσύχναστο σούπερ μάρκετ. «Πέρυσι δίναμε περίπου 100 ευρώ για τα ψώνια μιας εβδομάδας, πλέον όχι κάτω από 150. Τεράστιες διαφορές στις τιμές. Ναι, μας επηρεάζει άμεσα η αύξηση των τιμών», λέει νεαρός πατέρας φορτωμένος με ψώνια, κυρίως γαλακτομικά, ψωμί, πατάτες.

Την τάση αυτή μας επιβεβαίωσε και εργαζόμενος στην ίδια γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ: «Σε όλα τα προϊόντα καταγράφονται αυξήσεις. Η περίπτωση του ηλιελαίου είναι η πιο ακραία. Παρατηρώ ότι οι καταναλωτές δεν κάνουν πια μαζικά ψώνια, αγοράζουν απλώς όσα χρειάζονται». Όσο για το αν οι Γερμανοί σπεύδουν να κάνουν «στοκ» τροφίμων, ο υπάλληλος του σούπερ-μάρκετ αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν παρατηρούνται ουρές και πανικός. Αγοράζουν όντως βασικά είδη αλλά με μέτρο, «λίγα-λίγα».

Ρεκόρ πληθωρισμού από το 1981

Γερμανία, σουπερμάρκετ, ηλιέλαιο, Αυξημένη η ζήτηση για ηλιέλαιο στα σουπερμάρκετ

Τις πρακτικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία βιώνουν πλέον στην καθημερινότητά τους και οι Γερμανοί,  με τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων να αυξάνονται διαρκώς μήνα με το μήνα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πριν λίγες μέρες της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Απρίλιο ο πληθωρισμός κινείται στο +7,4%, καταγράφεται κάθε μήνα αυξητική τάση, η οποία οφείλεται στην αύξηση στις τιμές ενέργειας και τροφίμων. Οι τιμές ενέργειας, λοιπόν, έχουν αυξηθεί κατά 35,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, ενώ τα τρόφιμα κατά μέσο όρο 8,6%. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δίνει το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF: για να τηγανίσει κάποιος ένα φιλέτο κοτόπουλου θα πρέπει να πληρώσει 27% πιο ακριβό το κρέας σε σχέση με πέρυσι και 12% ακριβότερο το λάδι.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τελευταία φορά που καταγράφηκε παρόμοιο υψηλό ποσοστό πληθωρισμούήταν το 1981 στην τότε Δυτική Γερμανία, όταν οι τιμές του ορυκτού πετρελαίου είχαν επίσης αυξηθεί απότομα ως αποτέλεσμα του πολέμου Ιράν-Iράκ.

Σήμερα πάντως, εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα και στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας της πανδημίας, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα. Πάντως η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα της αύξησης στις τιμές των τροφίμων και εξετάζει μάλιστα πιθανές ελαφρύνσεις για άτομα με χαμηλά εισοδήματα και ενδεχομένως επιδόματα για οικογένειες, σύμφωνα με συνέντευξη της υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ στην εφημερίδα Die Zeit.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

DW

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ακατανόητο ,αλλά συμβαίνει.
    Στην Γερμανία αναγνωρίζουν ότι το καλάθι της νοικοκυράς ακρίβηνε λόγω του πολέμου, ενώ στην Ελλάδα για την ακρίβεια δεν φταίει ο πόλεμος ,αλλά η κυβέρνηση και προσωπικώς ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης, στον οποίον έστειλαν επιστολές οι 150.000 -πολύ λίγοι κατά τα άλλα-ψηφοφόροι του κ.Τσίπρα για την αρχηγία , ο οποίος δύσκολα θα διαχειριστεί τις εκλεγείσες δύο πρώτες -μελλοντικές ανταγωνίστριες του- κυρίες Αχτσιόγλου και Δούρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα