Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου σήμερα στο Κατάρ, ενώ αργά το βράδυ υπήρξε και «παρέμβαση» Τραμπ στον Νετανιάχου.

Χθες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Κατάρ κάλεσαν «όλα» τα μέρη στην Εγγύς Ανατολή να μην «υπονομεύσουν» τις διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι τόνισαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες, πως «κανένας παράγοντας στην περιοχή δεν πρέπει να προβεί σε ενέργειες που θα υπονόμευαν τις καταβαλλόμενες προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία».

Οι δυο άνδρες συζήτησαν για «τις προσπάθειες να κατευναστούν οι εντάσεις στην περιοχή (σ.σ. της Μέσης Ανατολής) και τη σημασία που έχει η οριστικοποίηση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα», κατά το κείμενο.

Τα βλέμματα στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε προχθές Τρίτη ότι η κήρυξη ανακωχής θα μπορούσε να επιτρέψει να αποφευχθεί επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει πως θα υπάρξουν αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα την 31η Ιουλίου, που απέδωσε στο Ισραήλ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε πως «δεν θα εγκαταλείψει» την προσπάθεια να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός παρότι οι διαπραγματεύσεις έχουν αποδειχθεί «δύσκολες».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο αρχηγός του κράτους και η Κάμαλα Χάρις, η αντιπρόεδρός του και υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου, ενημερώθηκαν χθες από τους συμβούλους τους για θέματα εθνικής ασφαλείας στο «Situation Room», νευραλγικό κέντρο του αμερικανικού κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις διεθνών κρίσεων.

Δεν υπάρχει «χρόνος για χάσιμο», δήλωσε χθες στη Βηρυτό ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου, ο Άμος Χόκστιν, κρίνοντας πως η ανακωχή θα συνέβαλε να σταματήσουν οι πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το λιβανικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολάχ, που είναι σύμμαχος της Χαμάς και της Τεχεράνης.

Οι αντιπροσωπείες

Το Ισραήλ έχει στείλει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες, στις οποίες αναμένεται να παρευρεθούν ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, ο αρχηγός της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπάς Καμέλ, δήλωσε στο CNN διπλωματική πηγή.

Η Χαμάς γνωστοποίησε  ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, αλλά είναι πρόθυμη να μιλήσει με μεσολαβητές στη συνέχεια εάν υπάρξουν «εξελίξεις ή σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ», είπε η πηγή στο CNN.

«Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη… δεν θα πάμε για νέους γύρους διαπραγματεύσεων. Θα προχωρήσουμε μόνο για να εφαρμόσουμε όσα έχουν συμφωνηθεί», δήλωσε ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Το σχέδιο

Οι νέες συνομιλίες, έπειτα από πρόσκληση των χωρών που μεσολαβούν —του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου— έχουν βάση πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον κ. Μπάιντεν. Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Και παρέμβαση Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη και συζήτησε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός των ομήρων στη Γάζα, αναφέρει ο ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δύο αμερικανικές πηγές.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι σκοπός της κλήσης ήταν ο Τραμπ να ενθαρρύνει τον Νετανιάχου να συμφωνήσει στη διαμεσολαβούμενη συμφωνία με τη Χαμάς, αλλά δεν είναι σαφές τι είπε στην πραγματικότητα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στον πρωθυπουργό.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος αναφέρει ότι το γραφείο του Νετανιάχου δεν αρνήθηκε την κλήση, ενώ η πλευρά του Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει.