Αιγαίο: Σε πλήρη επαγρύπνηση κυβέρνηση και ελληνικός στόλος -Στο μικροσκόπιο οι τουρκικές κινήσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ21|07|2020 | 20:49


Αιγαίο: Σε πλήρη επαγρύπνηση κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις / Φωτογραφία αρχείου: ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η Ελλάδα -κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις- μετά την τουρκική NAVTEX που δέσμευσε το Καστελλόριζο και την έξοδο πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Μετά την τουρκική NAVTEX και την απόφαση της Αγκυρας να στείλει στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης το ωκεανογραφικό πλοίο «Oruc Reis» για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες μονίμων στον ελληνικό στρατό, ενώ σχεδόν όλος ο ελληνικός στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, ύστερα από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Επίσης, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί οι μονάδες του στρατού ξηράς τόσο στον Έβρο όσο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Πού βρίσκονται τα τουρκικά πολεμικά
Το τουρκικό κομβόι αποτελείται από τορπιλακάτους, φρεγάτες και υποβρύχια, αν και έχει σημασία να δει κανείς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, δεν είναι τέτοια που να προκαλούν ανησυχία.

Τα 19 τουρκικά πλοία πλέουν κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας και όχι πάση δυνάμει, σε δύο κατευθύνσεις, νότια και νοτιοδυτικά, με κατεύθυνση προς τη Ρόδο. Αυτή τη στιγμή είναι κοντά στην Τήλο, ενώ τα πληρώματα δοκιμάζονται και από τις καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ.

Δείτε live πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το «Oruc Reis»

Πηγές υπ. Άμυνας: Πόλεμος νεύρων, δοκιμάζουν τις αντιδράσεις μας

Πηγές του υπουργείου Άμυνας εκτιμούσαν ότι πρόκειται για «πόλεμο νεύρων» από την πλευρά Ερντογάν. «Έρχονται να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις μας και να ζυγίσουν τις αντοχές μας», έλεγε επιτελικό στέλεχος του Πενταγώνου. Μάλιστα, ορισμένοι εκτιμούν ότι ο πόλεμος νεύρων θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά, που μετετράπη με απόφαση Ερντογάν σε τζαμί.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σταματήστε τους σχεδιασμούς σας με τη NAVTEX στο Καστελλόριζο
Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία, με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου.

Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με υπ. Αμυνας ΗΠΑ: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21|07|2020 | 19:09
Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/aigaio-se-pliri-epagrypnisi-kybernisi-kai-enoples-dynameis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα