Αιγαίο και Κυπριακό στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα

30/3/17 | 0 | 0 | 575 εμφανίσεις

Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα λέει η Τουρκία σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο. Τι ειπώθηκε για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνεδρίασε απόψε στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για το τελευταίο συμβούλιο πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, που μέλλει να αλλάξει το πολίτευμα της Τουρκίας, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την 4ωρη συνεδρίαση αναφέρεται ότι συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το Συριακό καθώς και οι εξελίξεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, «το συμβούλιο ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, προβαίνοντας σε μία συνοπτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο καθώς και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στο Αιγαίο ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή το τελευταίο διάστημα. Η χώρα μας επανέλαβε την προτίμησή της για επίλυση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο με την Ελλάδα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του εποικοδομητικού διαλόγου. Την ίδια ώρα, καθίσταται σαφές ότι δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα».

Όσον αφορά στο Κυπριακό, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για λύση του Κυπριακού διακόπηκαν με τη δίκαιη αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην απόφαση της ε/κ πλευράς για τον ‘εορτασμό της ένωσης’». Τονίζει δε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν πάλι μόνο ύστερα από πρωτοβουλία της ε/κ πλευράς, που θα διασφαλίζει την εμπιστοσύνη». Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να διασφαλιστεί μόνο αν υιοθετηθεί η αντίληψη της ισότητας, ενώ υπογραμμίζεται ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να επιδείξει πλέον μια ξεκάθαρη και εποικοδομητική στάση εγκαταλείποντας συμπεριφορές, όπως είναι η καθυστέρηση και το χάσιμο χρόνου.

http://www.ant1news.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    15/1/21 | (0 σχόλια)
    Αλέξης Παπαχελάς Οι διερευνητικές συνομιλίες θα αρχίσουν σε μερικές ημέρες. Η Αγκυρα έχει ξεκαθαρίσει, με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια μπορεί, πως θα θελήσει να βάλει στην ατζέντα τα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της ιδιοκτησίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων. ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας