Αθηναϊκές ψευδαισθήσεις

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Περισσότερο λόγω παρασιτικής αντίληψης ενός κατεστημένου που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες και λιγότερο λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, στην ελληνική πρωτεύουσα έχει διαμορφωθεί μια σωρεία ψευδαισθήσεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι δύο ακραίες της μορφές είναι από τη μια να πάρουμε τα όπλα και να πολεμήσουμε και από την άλλη να τα βάλουμε όλα στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Οι εκφραστές της τελευταίας θα προσέφεραν περισσότερα στη χώρα αν χρησιμοποιούσαν για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων την φαιά ουσία που καταναλώνουν για να δικαιολογήσουν την τουρκική επιθετικότητα.

Δεν πιστεύω στο διαχωρισμό πατριωτών και μειοδοτών. Όλοι επιθυμούν την ακεραιότητα της χώρας αλλά υπάρχει η ψευδαίσθηση πως με την Τουρκία η Ελλάδα μπορεί να τα βρεί. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν πως θα την κατευνάσουν αν ικανοποιήσουν τις τρέχουσες απαιτήσεις της. Η Τουρκία θέλει να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία.

Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται πολιτικά και διπλωματικά. Θα σταματήσει μόνο αν συναντήσει σκληρή ισχύ. Δυστυχώς, μόνο αυτήν τη γλώσσα καταλαβαίνει. Φάνηκε όταν μετά το επεισόδιο σύγκρουσης των δύο φρεγατών απέσυρε το ερευνητικό της πλοίο και ηρέμησε το στόλο της για να εκτιμήσει όχι μόνο το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η φρεγάτα της αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ καθησυχαστικός. Οπότε ο Ερντογάν αναθάρρησε και άρχισε, πάλι, τις προκλήσεις.

Αυτή η φοβία του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου απέναντι στην Τουρκία έχει να κάνει με την απειρία των ηγετών του και με την έλλειψη εξοικείωσης σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αλλά και οι αποτυχημένες σύγχρονες  προσπάθειες αντιπαράθεσης με την Τουρκία δημιούργησαν ένα σύνδρομο. Αυτό το σύνδρομο πρέπει να ξεπεραστεί. Και ξεπερνιέται με αυτοπεποίθηση και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος δρόμος με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα. Ή θα της παραδοθείς, όπως έκανε το σύνολο των βαλκανικών χωρών, ή θα της προβάλλεις σκληρή ισχύ. Δεν πιστεύω πως υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που θα θελήσει να της παραδοθεί. Άρα η λύση βρίσκεται στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπάρχει και μια άλλη σχολή σκέψης, που παλιά χαρακτηριζόταν «φαναριώτικη» και σήμερα εκφράζεται από τη θεωρία του Ενδιάμεσου Χώρου του Δημήτρη Κιτσίκη, η οποία προτείνει συνεργασία, ακόμη και ομοσπονδοποίηση Ελλάδας-Τουρκίας. Δεν νομίζω πως συζητά κανείς στα σοβαρά αυτήν την άποψη. Ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία.

Το ερώτημα, τώρα, είναι αν μπορεί να αντιπαρατεθεί η Ελλάδα με την Τουρκία.

Και η απάντηση είναι θετική σ’ αυτό που θέλει να επιδιώξει η Ελλάδα. Παρά την εγκατάλειψή τους στον τομέα των εξοπλισμών τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να προβάλλουν, ακόμη, σοβαρή ισχύ απέναντι στην Τουρκία. Υπάρχουν τομείς που υπερτερούν (έχω αναφερθεί σο παρελθόν) αλλά, κυρίως, το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό τους. Η αντιπαράθεση στη θάλασσα μεταξύ των δύο φρεγατών, ο εντοπισμός και ο εγκλωβισμός των υποβρυχίων της Τουρκίας (ένα, μάλιστα, το έστειλε ανοικτά του Σουνίου), οι αερομαχίες στον ουρανό του Αιγαίου, και άλλα, το μαρτυρούν.

Ο κυβερνήτης και το πλήρωμα της φρεγάτας «Λήμνος» επέδειξαν εξαιρετική ναυτοσύνη στην αντιπαράθεσή τους με την τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις», στην οποία επέβαινε και ο Τούρκος διοικητής φρεγατών. Η «Κεμάλ Ρέις» επιχείρησε, εν είδει μαγκιάς, να περάσει μπροστά από την ελληνική φρεγάτα αφού την επακουμβίσει αλλά το αποτέλεσμα ήταν η πρύμνη του τουρκικού πολεμικού να ακουμπήσει στην πλώρη του ελληνικού και να υποστεί σοβαρές ζημιές το τουρκικό πλοίο.

Λάθος η επικοινωνιακή τακτική της ελληνικής κυβέρνησης να αποσιωπήσει το γεγονός.

Ο Ερντογάν αφού συμφώνησε στην αρχή στην αποσιώπηση του γεγονότος για να εκτιμήσει την κατάσταση, εξέθεσε την ίδια μέρα και την Αθήνα και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αφού διαπίστωσε ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο. Το ελληνικό ναυτικό υπερισχύει του τουρκικού στη ναυτοσύνη. Έχει, όμως, και υψηλό ηθικό. Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας έχουν φέρει στο «αμήν» τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες είναι έτοιμες για κάθε είδους επιχείρηση αν πάρουν εντολή από την πολιτική ηγεσία.

Αντιθέτως, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καλούνται να υπερασπίσουν μια φαντασίωση για την οποία δεν είναι όλοι πεπεισμένοι. Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι η πτώση της επιρροής του στην τουρκική κοινωνία μπορεί να φέρει το πολιτικό του τέλος (φαντάζεστε τι θα συμβεί μετά) και ανοίγει, συνεχώς, μέτωπα όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Την Τετάρτη τα έβαλε με τον Κεμάλ γιατί υπέγραψε τη Συμφωνία της Λοζάνης και παραχώρησε με τη συμφωνία αυτή νησιά στην Ελλάδα, τα οποία ο Ερντογάν αλλά και ένα μέρος του τουρκικού κατεστημένου θεωρούν τουρκικά. Μιλάμε για κατοικημένα νησιά.

Ας μην έχουμε αυταπάτες πως η Τουρκία δεν θα διεκδικήσει ενόπλως τα νησιά αυτά αν δει ήπια αντίδραση από πλευράς Ελλάδας.

Οι διεθνείς συμφωνίες είναι καλές αλλά χρειάζεται και ισχύς για να επιβληθούν αν έχεις να κάνεις με έναν γείτονα όπως η Τουρκία. Η Συνθήκη των Σεβρών υπογράφηκε αλλά δεν εφαρμόστηκε γιατί την αμφισβήτησε η Τουρκία. Χρειάστηκε η μικρασιατική εκστρατεία για να επιβάλλει την άποψή του ο νικητής. Η συνθήκη της Λοζάνης, που καθορίζει τα σημερινά σύνορα της Ελλάδος, ισχύει εδώ και εκατό, περίπου, χρόνια αλλά την αμφισβητεί η Τουρκία του Ερντογάν.

Η συνέχιση της ισχύος της προϋποθέτει ένοπλη ισχύ. Διαφορετικά όχι, μόνο, τα νησιά αλλά και η Θράκη θα μπουν στο στόχαστρο της Άγκυρας. Ήδη, κάνει σχετικές νύξεις. Την σκληρή αντιπαράθεση με την Τουρκία δεν θα την αποφύγει η Ελλάδα όσους διαλόγους και να κάνει με τη γειτονική χώρα. Γι’ αυτό ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέσα, ανθρώπινο δυναμικό, δομή διοίκησης και επιχειρησιακό δόγμα είναι εκ των ουκ άνευ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ακόμη, μπορούν. Αλλά για να συνεχίσουν να επιτελούν το ρόλο τους πρέπει να ενισχυθούν. Είμαι σίγουρος ότι αυτό πιστεύει και ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Λήμνος» Ιωάννης Σαλιάρης. Αυτό πιστεύουν και Τούρκοι πρώην επιτελείς, που στις τηλεοπτικές μεταδόσεις στη χώρα τους αναγνωρίζουν την ικανότητα και τις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και υπογραμμίζουν πως ένα πόλεμος με την Ελλάδα μπορεί να έχει αβέβαιο αποτέλεσμα.

spot_img

15 ΣΧΟΛΙΑ

  • Δεν ειχα διαβασει ολο το αρθρο οταν εγραψα για τον κιτσικη. Ο ιδιος βασιζει τις αποψεις του στο οτι μικρος ειχε δει αγγελο που τον εχρισε εκλεκτο. Δεν κανω πλακα. Αυτοαποκαλειται ως ενας απο τους τρεις μεγαλυτερους γεοπολιτικους ολων των εποχων. Κατα την γνωμη μου ειναι ο ιδιος συντακτης της δικης του σελιδας wikipedia. Επιτιθετε σε οποιον διαφωνει μαζι του και τον αποκαλλει γραικυλο.

 1. Πως νομίζω ότι η πολιτική της σημερινής κυβερνήσεως-επιτελικού κράτους ουσιαστικά-”μπέρδεψε” και αποδιοργάνωσε μέχρι στιγμής την ”νταηλιδίκή” πολιτική του κ.Ερντογάν , ο οποίος μάλλον περίμενε να σηκώσει το γάντι ο κ.Μητσοτάκης και ”να πλακωθούμε” όπως στι Καστανιές τον Φεβρουάριο ,αντί να ”μαζεύει διπλωματικές ρώγες” από παντού και να κρατά και την ψυχραιμία του και άμα λάχει ”να δίνει και καμιά κουτουλιά” με τον κυβερνήτη της ΛΗΜΝΟΣ κ.Σαλιάρη.
  Δύσκολα ”δέρνεις” ένα ευγενή και ήπιο .
  Μόνο τον φοβερίζεις και τον βρίζεις και επειδή ”δεν γαυγίζει” τον φοβάσαι κιόλας ,όπως τα σιωπηλά σκυλιά.
  Σήμερα τελειώνει η ΝΑΥΤΕΞ του και από αύριο θα μπαινοβγαίνει και εκεί ,όπως και στο ΦΙΡ Αθηνών και θα μας ταλαιπωρεί μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές.
  Από την Ευρώπη πάντως δεν θα δούμε -ούτε εμείς ,ούτε ο κ.Ερντογάν ”χαίρι και προκοπή ” ,γιατί απαιτείται ΟΜΟΦΩΝΙΑ στις αποφάσεις της και εμείς έχουμε δύο ΒΕΤΟ (Ελλάς και Κύπρος).
  ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ -ΣΥΝ ΘΕΩ- ΚΑΛΑ

 2. Ἡ θεραπεία ἀπό τήν πολυετῆ πρόσφατη ἀπαξίωση τοῦ Ἑλληνισμοῦ καί τῆς ἀποδόμησης τῆς ἱστορίας, τοῦ πολιτισμοῦ του καί τῶν ἄξιων ἡρώων του, μπορεῖ νά στηρίζεται μόνο στήν ὀρθή ἔρευνα καί στήν ἀποκατάσταση τῶν προσώπων, τῶν φυσικῶν προσώπων πού ἔδρασαν σέ συγκεκριμένες περιόδους καί σέ συγκεκριμένες συνθῆκες. Ἕνας τόσο ὡραῖος πολιτισμός, ἴσως ὁ σημαντικότερος στόν πλανήτη, μιά τόσο σπουδαία γλώσσα, δέν μπορεῖ νά προκύπτουν ἀπό ἄσχημα πρότυπα, ἐνοχικά σύνδρομα, ἀρνητικά συναισθήματα, τυχαῖες συγκυρίες, καί αὐτό εἶναι βασικό στοιχεῖο ὀρθολογισμοῦ. Ὁ δυτικός πολιτισμός δέν στηρίχθηκε σέ ψευδαισθήσεις πολιτισμοῦ ἀλλά σέ πραγματικά στοιχεῖα ὅταν μελετοῦσε τά ἀρχαῖα ἑλληνικά κείμενα. Ἄν καί στηριγμένοι οἱ δυτικοί σέ μεταφράσεις καί ὄχι μὲ ἀπόλυτη γνώση τῆς μυθολογίας μας πού εἶναι ὀντολογία (οἱ θεοί εἶναι ὑπαρκτοί), οὔτε τῆς πολυεπίπεδης θεϊκῆς γλώσσας μας, τόσο στήν ἀρχαιότητα ὅσο καί στά ἱερά κείμενα τῆς Ὀρθοδοξίας μας, προχώρησαν σέ μία πρόοδο ἐπιστημονική καί τεχνολογική. Ἡ ἰδιαιτερότητά μας, ἡ πορεία ἀπό τόν ἀρχαῖο μας πολιτισμό στήν Ὀρθοδοξία, χρήζουν μελέτης καί ἐμβάθυνσης μόνο ἀπό ἐμᾶς. Ἡ ἀποκατάσταση τοῦ εἶναι μας μπορεῖ νά γίνει μόνο πραγματικά καί ὄχι μέ ψευδεῖς κατασκευές, ξένα δάνεια, ἤ ὑποθετικές ἀπενοχοποιήσεις ὑποθετικῶν ἐνοχοποιήσεων. Ἡ ἀποκατάσταση δέν μπορεῖ νά εἶναι ἠθική ἀποκατάσταση ἄν δέν εἶναι πρῶτα φυσική ἀποκατάσταση, ἄν δέν ὑπάρχουν οἱ φυσικοί γονεῖς πού μέ γέννησαν δέν ὑπάρχω οὔτε ἐγώ.
  Γιά νά ἀντέξουμε στόν χρόνο, πρέπει νά ἀντέξουμε μέ ὅλο τό ἱστορικό παρελθόν μας, μέ τόν τεράστιο πολιτισμό μας, πού δέν ἔχουμε ἐρευνήσει ἀκόμα, καί αὐτά εἶναι τά κυριότερα ὅπλα μας γιά τήν ἀντιμετώπιση τῶν ἄλλων. Ἐξωτερικός ὁπλισμός, πού εἶναι ἀπαραίτητος, χωρίς ἕνα ὁπλισμένο εἶναι , δέν μπορεῖ νά πολεμήσει. Μποροῦμε νά σκεφτοῦμε μέ πολλούς τρόπους. https://ardin-rixi.gr/archives/224263

  Ὁ διχασμός στό ἐσωτερικό, πού εἶναι κατά τή γνώμη μου ἀποτέλεσμα παρανοήσεων, κι ἄν ὑπάρχει λόγω κεκτημένης ταχύτητας καί συνηθειῶν, ἄς προσπαθήσουμε νά τόν κρατᾶμε σέ ἐπίπεδο διαλεκτικῆς. Ὅσοι ἀπό κεκτημένη ταχύτητα πατᾶνε μπανανόφλουδες, ἄς προσπαθήσουν νά ἐμβαθύνουν σέ τομεῖς πού χρειάζονται ἐμβάθυνση, ὅπως αὐτά τά ὑπέροχα ψηφιδωτά, ἡ σημειολογία τους, οἱ δημιουργοί τους.

  https://ardin-rixi.gr/archives/224337

 3. Για τον διχασμό υπάρχουν και διχαστές .
  Ας θυμηθούμε ποιοί και ποιούς έστελναν μετά βδελυγμίας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας , τους οποίους -διχαστές-μάλιστα υπεστήριζε εκείνες τις 10ετίες και ο κ.άρδην και ουκ ολίγοι συνεχίζουν εντονώτερα τις διαχαστικές φράσεις και πράξεις.
  Ελπίζω όχι εσείς κ.Ελένη.

  • Ἄλλο οἱ ἀνάγκες ὁριοθέτησης τῶν διαφορετικῶν καί ἄλλο οἱ ἀνωριμότητες. Ὑπάρχει πάντως καί τό δικαίωμα τῶν ἀνθρώπων νά ὡριμάζουν. Μία κοινωνία ἀνθρώπων αὐτό φροντίζει. Ὅλοι ὡριμάζουμε ἤ τουλάχιστον προσπαθοῦμε. Ὁ Γιῶργος Καραμπελιᾶς προσπαθεῖ μέ τή δική του ματιά νά ἐμβαθύνει καί νά φωτίζει διάφορες σελίδες τῆς ἱστορίας μας. Χρειάζονται πολλές καλοπροαίρετες ματιές καί ἀναλύσεις.

   • Οπότε αναγνωρίζεται την παρατεταμένη ανωριμότητα του κ.Καραμπελιά και οπωσδήποτε-ούτε αυτόν,ούτε άλλον-τιμά η ωριμότητα μετά στην 7η δεκαετία της ζωής του-.
    Πόσο καλύτερα θα ήταν εάν και αυτός και πολλά εκατομμύρια Ελλήνων προσπαθούσαν να ωριμάσουν στις αρχές της Μεταπολίτευσης μετά την Κυπριακή τραγωδία.
    Το απέφευγαν για να μη θεωρηθούν συντηρητικοί ,ενώ η μόδα επέβαλε την ”ξεσαλωμένη” Αριστερά ,με τα αποτελέσματα της 30ετίας(1981-2011).
    Πέρασαν ,αλλά δεν πρέπει να ξεχνιούνται για ουδενός και ουδεμιάς εξιλέωση.
    Καλή εβδομάδα.

    • “Οπότε αναγνωρίζεται” δέν τό ἀπευθύνετε σέ μένα προφανῶς. Δέν ἀπέδωσα ἀνωριμότητα στόν κ. Καραμπελιᾶ. Ἄν χρειάστηκε σέ κάποιον μία τέτοια διαδρομή γιά νά ἀποτυπώσει καί τήν ἄλλη ἄποψη καί νά βγάλει συμπεράσματα, τότε ὑπάρχει πιθανόν καί εὐρύτερη ματιά. Ἄλλωστε ὁ Θεός δέν νομίζω νά ἔβαλε ὅριο ὡριμότητος.
     Εἶναι γνωστός ὁ κατηχητικός λόγος τοῦ Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου:
     ¨εἴ τις ὑστέρησεν εἰς τὴν ἐνάτην, προσελθέτω μηδὲν ἐνδοιάζων· εἴ τις εἰς μόνην ἔφθασε τὴν ἑνδεκάτην, μὴ φοβηθῇ τὴν βραδύτητα. φιλότιμος γὰρ ὢν ὁ δεσπότης, δέχεται τὸν ἔσχατον, καθάπερ καὶ τὸν πρῶτον· ἀναπαύει τὸν τῆς ἑνδεκάτης, ὡς τὸν ἐργασάμενον ἀπὸ τῆς πρώτης· καὶ τὸν ὕστερον ἐλεεῖ, καὶ τὸν πρῶτον θεραπεύει· ¨
     Καλή βδομάδα.

 4. Κύριε Σαββίδη,

  Δύσκολο να σχολιάσει κανείς ένα μακροσκελές άρθρο, αλλά θα το επιχειρήσω. Όπως συνήθως, στα περισσότερα σημεία συμφωνώ, ενώ σε λίγα έχω ενστάσεις. Θα προσπαθήσω να συνοψίσω:

  “Δεν πιστεύω στο διαχωρισμό πατριωτών και μειοδοτών. Όλοι επιθυμούν την ακεραιότητα της χώρας…”

  Πώς το λέτε αυτό με τόση σιγουριά, όταν ακούτε/διαβάζετε καθημερινά επί μονίμου βάσεως υποστηρικτές των τουρκικών θέσεων; Πώς ξέρετε ότι δεν “τα παίρνουν” από την Άγκυρα; Πώς ξέρετε ότι “όλοι επιθυμούν την ακεραιότητα της χώρας”; Εγώ δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος γι αυτό.

  “Η Τουρκία θέλει να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία. Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται πολιτικά και διπλωματικά. Θα σταματήσει μόνο αν συναντήσει σκληρή ισχύ. Δυστυχώς, μόνο αυτήν τη γλώσσα καταλαβαίνει”

  Συμφωνώ κι επαυξάνω κι εδώ είναι η πλήρης αποτυχία τής ελληνικής πολιτικής έναντι τής Τουρκίας, ειδικά μετά την Μεταπολίτευση (Ίμια, Μαδρίτη, Ελσίνκι και όχι μόνο), για να μην πάμε πιο παλιά. Όταν μία χώρα, η Ελλάδα, δεν διδάχτηκε τίποτε από τα 90 χρόνια αποτυχημένης πολιτικής προσεγγίσεως, αυτό είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο.

  “Ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ καθησυχαστικός. Οπότε ο Ερντογάν αναθάρρησε και άρχισε, πάλι, τις προκλήσεις”

  Ασφαλέστατα. Κι αυτός ακολουθεί την πολιτική των προκατόχων του κι επί πλέον είναι εντελώς άπειρος. Ο δε περίγυρός του, τα έχομε ξαναπεί αυτά, μόνο από πατριωτισμό που δεν εμφορείται (να που επιστρέφω στην πρώτη παράγραφο κι επιμένω ότι υπάρχουν πατριώτες και μη). Μερικοί μάλιστα από τούς προοδευτικάριους αυτούς θεωρούν τον πατριωτισμό “ντεμοντέ”, κάτι που δεν μπορεί να επικαλείται ο σύγχρονος άνθρωπος. Η Μεταπολίτευση φύτεψε πολλά τέτοια μπουμπούκια και ιδίως στην παιδεία, με αποτέλεσμα ο πατριωτισμός να έχει ταυτισθεί με τον σωβινισμό. Όλα αυτά δεν έγιναν καθόλου τυχαία.

  “Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ακόμη, μπορούν. Αλλά για να συνεχίσουν να επιτελούν το ρόλο τους πρέπει να ενισχυθούν”

  Οι ΕΔ δεν επιτελούν προς ώρας το καθήκον των (κατάρριψη/βύθιση αεροσκαφών/σκαφών, που παραβιάζουν τον ενάριο/θάλλάσσιο εθνικό μας χώρο), διότι έχουν φοβική πολιτική ηγεσία. Χρειάζονται ενίσχυση, αλλά για να δράσουν, χρειάζεται πολιτική βούληση και αυτή είναι ανύπαρκτη.

  Στα υπόλοιπα συμφωνώ, αν και τα έχομε κατ’ επανάληψη πει. Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι γίνεται (την κάνετε κι εσείς) υπερβολική χρήση τού περιστατικού με τις φρεγάτες. Τι συνέβη ακριβώς; Η τουρκική φρεγάτα, σε μία προσπάθεια να προσπεράσει (δεν ξέρω γιατί) την ελληνική κι έχοντας εσφαλμένα υπολογίσει την απόσταση, βρέθηκε κάθετη στην ελληνική πλώρη. Ο αντιπλοίαρχος Σαλιάρης, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει την σύγκρουση, διέταξε “κράτει” και “όπισθεν ολοταχώς”. Όμως, η απόσταση ήταν πολύ μικρή και η σύγκρουση έγινε. Δηλαδή, τι το … ηρωικό έγινε από ελληνικής πλευράς και το έχομε κάνει μπαντιέρα; Αν είχε διατάξει “πρόσω ολοταχώς” και είχε κόψει την τουρκική φρεγάτα στα δύο, θα το καταλάβαινα και, το…

  • (ολοκλήρωση) Αν είχε διατάξει “πρόσω ολοταχώς” και είχε κόψει την τουρκική φρεγάτα στα δύο, θα το καταλάβαινα και, το κυριότερο, θα το καταλάβαιναν και οι Τούρκοι.

 5. Πλην εσείς συνδυάσατε την ανωριμότητα με τον κ.Καραμπελιά-να είναι καλά ο άνθρωπος και τον καλωσορίζουμε-και όπως γνωρίζετε και εσείς μαζί με τις γραφές του Ιερού Χρυσοστόμου υπάρχει και το ήμαρτον, που δυστυχώς δεν ακούμε από από τους πολύχρονους ανώριμους, που και ”έβλαψαν” τον Ελληνισμό και τους Έλληνες.
  Είναι και εκείνη η παραβολή των δέκα παρθένων, όπως και ο ο ληστής επί του Σταυρού και προ πάντων ο Πανάγαθος ”Ος τα πανθ’ορά” για όλους μας.

  • Τήν ἀνωριμότητα κάποιων ἔθιξα, ὅταν γράψατε γιά διχαστές καί ἀναφέρθηκα ξεχωριστά στόν κ. Καραμπελιᾶ, πού δέν νομίζω νά ἐντάχθηκε στήν δεξιά, πατριώτης δηλώνει.

   • ΠΟΥ ΠΡΟ 20ΕΤΙΑΣ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕ ,-ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ- ,ΟΠΩΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΩΝ ”ΕΦΗΒΩΝ” ΕΛΛΗΝΩΝ .
    ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ”ΤΟ ΠΡΟΝΟΕΙΝ ΚΑΙ ΟΥ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΕΙΝ”, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΨΕΛΛΙΖΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ.
    ΧΑΙΡΕΤΕ, ΤΕΛΟΣ

 6. η απάντηση δόθηκε σήμερα, πάμε για “διαπραγματεύσεις” α ρε γατάκια, μετά τον Τζίφρα μας την έφερε και ο Μιζοτάκης, άντε πάλι ανάλυση

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα