Η 10η επετειακή σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα την Παρασκευή, έδειξε για άλλη μια φορά στον κόσμο την αυξανόμενη δύναμη και επιρροή αυτού του οργανισμού, γράφει δημοσίευμα του Μπακού.

 Έχοντας ξεκινήσει σχετικά πρόσφατα με τη συνεργασία για τη δημιουργία πολιτιστικών δεσμών, ο Οργανισμός είναι πλέον αρκετά ώριμος για τη δημιουργία μιας στρατιωτικοπολιτικής συμμαχίας. Αυτή ήταν η ιδέα που παρουσιάστηκε στη σύνοδο κορυφής από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ .

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, σήμερα, όταν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου παραβιάζονται κατάφωρα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, γεγονός που οδηγεί σε ένοπλες συγκρούσεις και πολέμους πλήρους κλίμακας, το αμυντικό δυναμικό των χωρών γίνεται ο κύριος εγγυητής της ασφάλειας.

«Πιστεύω ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών σε τομείς όπως η ασφάλεια, η άμυνα και η αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν .

Λοιπόν, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής κατάλαβαν πολύ καλά ότι ο Ιλχάμ Αλίεφ είχε κάθε λόγο και δικαίωμα να κάνει μια τέτοια δήλωση. Άλλωστε, ήταν η παρουσία ενός ισχυρού στρατού με σύγχρονα όπλα και εμπειρία που επέτρεψε στο Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει το 20 τοις εκατό του εδάφους του από την αρμενική κατοχή, κάτι που, με τη σιωπηρή συγκατάθεση των συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ και της Δυτικής πολιτικούς κύκλους, διήρκεσε τριάντα χρόνια.

Και ως εκ τούτου, ο Ιλχάμ Αλίεφ είναι πεπεισμένος, ένας εξίσου ισχυρός στρατός, εξοπλισμένος με σύγχρονα όπλα και εξοπλισμό δικής του παραγωγής, είναι επίσης απαραίτητος για τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, ο οποίος έχει ήδη εδραιωθεί πλήρως.

Σήμερα, η αυξανόμενη ισχύς του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος έχει καταφέρει να επιδείξει προηγμένα παραδείγματα στρατιωτικής στρατηγικής και τακτικής στη μάχη, καθώς και να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά σύγχρονα είδη όπλων, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τις φίλες χώρες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, αλλά και από εχθρούς.

Ταυτόχρονα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια συνεχίζουν να αυξάνονται και, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Σαμίρ Σαρίφοφ, στον κρατικό προϋπολογισμό του Αζερμπαϊτζάν για το 2024 προβλέπονται στο ποσό των 6 δισεκατομμυρίων 421 εκατομμυρίων μανάτ που είναι 6 τοις εκατό, ή 366 εκατομμύρια manats περισσότερα από φέτος.

Οι στρατιωτικές δαπάνες του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να αυξάνονται

Έτσι το Αζερμπαϊτζάν ενισχύει τον στρατό του και τα σύνορά του, γεγονός που δίνει στον αρχηγό του και Ανώτατο Διοικητή το δικαίωμα να συστήσει την εμπειρία του Αζερμπαϊτζάν στην κλίμακα του Οργανισμού στις αδελφικές χώρες της Τουρκικής Ένωσης.

Παρεμπιπτόντως, την ίδια μέρα, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής στην Αστάνα στη 10η σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών (CMFA) του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ είπε επίσης ότι η τουρκική κοινότητα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής διεθνούς ασφάλειας, η οποία θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της εξάλειψης των υφιστάμενων απειλών και προκλήσεων.

Σύμφωνα με τον Μπαϊράμοφ, η ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες μέλη της UTC σε όλους τους τομείς είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Τοκάγιεφ μίλησε για τη σημασία του Παγκόσμιου Νότου

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Ζομάρτ Τοκάγιεφ προχώρησε ακόμη παραπέρα, αν και όχι χωρίς κάποια προσοχή, δηλώνοντας ότι η διαδικασία μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να είναι πιο εποικοδομητική και ότι όλες οι περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Παγκόσμιου Νότου, θα πρέπει να εκπροσωπούνται στο το ίδιο το Συμβούλιο.

Ένας περισσότερο από διαφανής υπαινιγμός από τον ηγέτη του Καζακστάν για την επιθυμία να δει εκπροσώπους του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ίδια ιδέα έχει εκφράσει εδώ και καιρό από τα ψηλότερα βήμα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως σημειώνεται.

Αζερμπαϊτζάν: Ο πρόεδρος Αλίεφ πρότεινε την στρατιωτικοπολιτική ένωση των τουρκικών κρατών