Αεροπορικό εισιτήριο μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το ερώτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και απαιτείται νομοθετική παρέμβαση. Γιατί ναι μεν το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά ίσως από την πίσω πόρτα παγιωθούν συνθήκες διάσπασης σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

    
Hongkong | Flugzeug British Airways, Passagiere

Η κατάσταση είναι πολύπλοκη, γιατί υπάρχουν πολλοί τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής που για να επιστρέψουν και πάλι στην κανονικότητα, θα μπορούσαν θεωρητικά, και παρά τις οποίες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, να επιβάλουν ως όρο την υποχρέωση εμβολιασμού των πολιτών. Τέτοιοι τομείς είναι ο χώρος του θεάματος, η εστίαση, ο τουρισμός. Το ενδεχόμενο δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ήδη την αρχή έκανε αρχές Νοεμβρίου η αεροπορική εταιρεία Quantas της Αυστραλίας. „Θέλουμε να προσαρμόσουμε τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιβάτες πριν επιβιβάζονται στο αεροσκάφος, να δείχνουν βεβαίωση ότι έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού” είπε ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Άλαν Τζόις. Γερμανοί συνταγματολόγοι, βουλευτές ακόμη και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν φοβούνται ότι εάν δεν γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις, θα φτάσει η στιγμή, που όσοι από επιλογή  δεν εμβολιάζονται θα πέφτουν θύματα διακρίσεων και αποκλεισμού από τμήματα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα.

Νομοθετική παρέμβαση

Θα οδηγήσει στην κοινωνική διάσπαση το εμβόλιο; Θα οδηγήσει στην κοινωνική διάσπαση το εμβόλιο;

Νομομαθείς πολιτικοί του μεγάλου συνασπισμού εξετάζουν νομοθετική απαγόρευση προνομίων για πολίτες που εμβολιάζονται. Ο Γιοχάνες Φέχνερ, εκπρόσωπος της Κ.Ο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για νομικά θέματα, αναφέρει στο σημερινό φύλλο της Welt ότι το κόμμα του μελετά νομικές ρυθμίσεις απαγόρευσης περιπτώσεων άνισης μεταχείρισης ανάμεσα στους εμβολιασθέντες και μη, κυρίως στον ιδιωτικό οικονομικό τομέα. “Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όταν αεροπορικές εταιρείες ή εστιατόρια επιτρέπουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες τους μόνο σε όσους εμβολιάζονται, τέτοια προνομιακή μεταχείριση θα οδηγήσει στη διάσπαση της κοινωνίας”. Ο ομόλογός του από το Χριστιανοκοκοινωνικό Κόμμα CSU Φόλκερ Ούλριχ επισημαίνει στην ίδια εφημερίδα ελλείψεις. “Σε κρατικό επίπεδο ισχύει ο νόμος απαγόρευσης των διακρίσεων, που αποκλείει εξ υπαρχής τις διακρίσεις πχ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανάμεσα σε όσους εμβολιάζονται και σε όσους από επιλογή τους δεν θα το κάνουν. Αλλά στον δημόσιο τομέα υπάρχουν πολλά ρυθμιστικά κενά, που θα πρέπει να καλύψουμε”.

Προς επίρρωση των λεχθέντων του και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά των Διακρίσεων Σεμπάστιαν Μπίκεχιρ επιβεβαιώνει ότι οι Γενικοί Όροι Συναλλαγών AGB δεν προσφέρουν νομοθετικό πλαίσιο χειρισμού περιπτώσεων πολιτών που πέφτουν θύμα διακρίσεων στην καθημερινότητά τους, επειδή πχ. δεν εμβολιάζονται. “Ο νομοθέτης θα πρέπει να προνοήσει ρυθμιστικά, εάν θέλει να προστατεύσει επαρκώς αυτήν την κατηγορία πολιτών”. Το πρόβλημα έχει “διαγνωσθεί” και από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχουν ήδη ταχθεί κατά προνομίων για πολίτες με εμβόλιο.

Πρώτα εμβολιασμοί και μετά βλέπουμε

Ίνγκριντ Χάρτγκες: Δεν είναι ώρα για θεωρητικολογίεςΊνγκριντ Χάρτγκες: Δεν είναι ώρα για θεωρητικολογίες

Αλλά πώς τοποθετούνται οι διάφοροι κλάδοι; Η Ίνγκριντ Χάρτγκες, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ξενοδόχων και Εστιατόρων (DEHOGA), υποστηρίζει ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για “θεωρητικολογίες”, όπως αναφέρει στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa. Όσον καιρό δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα για όλους, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για περιορισμούς. Όλοι έχουν καταρχήν μεγάλο συμφέρον στο να μπορέσουν να εμβολιαστούν, όποιος φυσικά το θέλει. Κι αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις γαστρονομίας. Ο κλάδος θα πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους χωρίς διακρίσεις”. Η Χάρτγκες φέρνει ως παράδειγμα έναν νέο σε ηλικία πολίτη, ο οποίος λόγω ακριβώς της ηλικίας του θα εμβολιαστεί τελευταίος, δεν θα πρέπει να πηγαίνει σε εστιατόρια ή κινηματογράφους μέχρι τότε; “Υπάρχουν πολλά ανοιχτά νομικά θέματα, όπως εάν ένας ξενοδόχος θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η πολιτική πρέπει να δημιουργήσει νομοθετική σαφήνεια”. Κατά την άποψη του προέδρου του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Οικονομίας Συναυλιών και Εκδηλώσεων Γενς Μίχο, νομικός ο ίδιος, ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για την είσοδο σε εκδηλώσεις ισοδυναμεί με διάκριση σε βάρος εκείνων που δεν θα εμβολιαστούν.

“Από νομικής πλευράς παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ισότητας των πολιτών σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 του Θεμελιώδους Νόμου, γι’ αυτό το κράτος δεν μπορεί να αρνηθεί την ψήφιση νόμου που να ρυθμίζει την προνομιακή μεταχείριση των εμβολιασθέντων”. Ο Γενς Μίχο υποστηρίζει ότι το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με τη διενέργεια γρήγορων τεστ σε όσους θέλουν να βγάλουν εισιτήριο για συναυλίες. Προς το παρόν ο κλάδος του, που έχει υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία, έχει θέσει ως προτεραιότητα το ερώτημα, πότε συναυλίες και άλλοι τύποι εκδηλώσεων θα μπορούν να γίνονται και να είναι οικονομικά αποδοτικές. Αντίθετα ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ιατρών Φρανκ Βάλτερ Μοντγκόμερι θεωρεί εφικτό μακροπρόθεσμα, όσοι εμβολιάζονται να τους δοθούν ιδιαίτερα δικαιώματα. Μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF ανέφερε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται όσον καιρό δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα σε όλους. “Αλλά αργότερα, όταν όλοι αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο και μπορεί να διαγνωσθεί ανοσία επί τη βάσει αιματολογικών εξετάσεων, τέτοιες αποφάσεις καθίστανται δυνατές” υπογράμμισε παραπέμποντας σε απαγορεύσεις που ήδη υπάρχουν για εισόδους σε χώρες χωρίς εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού ή τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς ως προϋπόθεση για την εγγραφή παιδιών σε ορισμένα γερμανικά νηπιαγωγεία.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

DW

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αρχιζουν απο τα ταξιδια, μετα θα πανε σε αλλα θεματα. Οσοι αρνηθουμε τον εμβολιασμο, θα κυνηγηθουμε και ο κλοιος θα σφιγγει ολοενα και περισσότερο, μεχρι να φτασουμε στο χαραγμα. Τα γεγονοτα εχουν αρχισει, ειμαστε στην τελικη ευθεια.

  2. Τούς έχει πιάσει τόσος “ορθολογισμός” που δεν θα σταματήσουν παρά μόνο στο ντουβάρι.

    Ευήθεις φίλοι, πού θα σταματήσει το “υγειονομικό” πιστοποιητικό; Στον κορωνοϊό; Υπάρχουν κι άλλες λοιμωδέστατες νόσοι. Να βαράμε καμιά δεκαριά ενέσεις για να μπούμε στην ταβέρνα; Εε; Ορθολογικότατο!

    Εδώ εμβολιάστηκε σύσσωμη η πολιτειακή , πολιτική και στρατιωτική ηγεσία! Τόση επιπολαιότητα! Έκανε ένεση με το “θαυμαστό καινούργιο” φάρμακο που κανείς εκτός του παρασκευαστή δεν έλεγξε. Χωρίς καμιά εργαστηριακή ανάλυση από ανεξάρτητο εργαστήριο, χωρίς πλήρη (διετή τουλάχιστον) στατιστική παρακολούθηση. Έτσι αβλεπεί, στα τυφλά!

    Ο Πρωθυπουργός ειδικά είναι ή βλαξ και διακινδυνεύει παραδόξως (οι παρασκευάστριες εταιρίες αποποιούνται επισήμως τις ευθύνες, λόγω της καινοτομίας (!) της μεθόδου) ή απατεών που παρασύρει όσους τον εμπιστευθούν σε διακινδύνευση της ζωής και της υγείας τους (Έτσι κι αλλιώς είναι ανέυθυνος. Νομίζει ) .

    Οι εγκρίσεις που πήρε η νέα μέθοδος είναι περιορισμένες και προσωρινές (βλέπε την ευρωπαϊκή – ΕΜΑ ή την αμερικάνικη – FDA) , με την διαδικασία του επείγοντος. Δηλαδή με τα χαρτιά που δείχνει ο κατασκευαστής. Και επιφυλάσσονται μέχρι την κανονική ολοκλήρωση των ερευνών. Τότε δηλαδή όταν θα έχει διεξαχθεί εκβιαστικά ο μαζικός και ταυτόχρονος εμβολιασμός πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Αυτοί μετά θα είναι δέσμιοι των αποτελεσμάτων της έρευνας. ΚΑΙ ίσως ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ να ακολουθούν κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή για να αποφύγουν το απειροελάχιστο ενδεχόμενο να εμφανίσουν κάποια ανησυχητική παρενέργεια. (Όχι τίποτα τρελό μια δυο ενέσεις κατ’ έτος εφ’ όρου ζωής).

    Το σίγουρο πάντως είναι ότι πάνω σε όλο αυτό “της τρελής το πανηγύρι” επιχειρείται να στηθεί και στήνεται το ψηφιακό μητρώο, το οποίο φιλοδοξεί να φακελώσει τους πάντες και τα πάντα. Για πάντα.

    Γιατί είναι αυτό κακό, ευήθεις φίλοι, παραπέμπω στις συνέπειες του χιτλερισμού στον Κόσμο γενικά και στην Γερμανία ειδικότερα. Εκατόμβες και ερείπια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα