Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, μία ανάσα από τα σύνορα, είναι… ενοχλητική ομολογεί ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται η Τουρκία από τη στρατηγική σχέση που οικοδομεί η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, μια σχέση που έκανε το Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ να μιλά ανοιχτά για πώληση στη χώρα μας υπερσύγχρονων μαχητικών F-35. Ωστόσο, για την Άγκυρα, βραχνάς είναι γενικότερα η παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Αντιναύαρχου (Ε.Α) Τζιχάτ Γιαϊτζί σε τουρκικό μέσο οι Τούρκοι προβληματίζονται ιδιαίτερα από την παρουσία των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα. Η παρουσία που σχετίζεται με την άσκηση Defender ερμηνεύεται ως πράξη που «αυξάνει την ένταση στην περιοχή» και προσπάθεια «περικύκλωσης της Τουρκίας».

Η χώρα μας συνεργάζεται (με τις ΗΠΑ) σε διάφορα πεδία. Είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ και υπό κανονικές συνθήκες μία εισβολή (στην Τουρκία) θα ήταν αδιανόητη. Είναι όμως γεγονός πως ο Τζο Μπάιντεν έχει συμπάθεια προς τους Έλληνες. Το παρατσούκλι του στις ΗΠΑ είναι «Μπαϊντενόπουλος». Έχει δηλώσει «Έλληνας». Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν είναι το ίδιο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Παρότι η άσκηση διεξάγεται με «αντίπαλο» τη Ρωσία, είναι γεγονός πως μία τέτοια βάση και μια τέτοια παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι για εμάς ενοχλητική», δηλώνει στη Γενί Ακίτ ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Επιπρόσθετα μία τέτοια άσκηση αυξάνει την πίεση και την ένταση στη ‘Μαύρη θάλασσα’ που μας ενοχλεί. Ακόμα πιο ενοχλητικό είναι το γεγονός πως συσσωρεύονται δυνάμεις στα σύνορα μας με την Ελλάδα μία χώρα που δεν έχει ‘καλές προθέσεις’», συμπληρώνει.

newpost.gr