Αγώνας επικράτησης στη Συρία: Ουάσινγκτον, Άγκυρα, Μόσχα σε σκληρό διπλωματικό πόκερ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Πυρετός» επικρατεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, με τους βασικούς «παίκτες» –ΟυάσινγκτονΆγκυρα και Μόσχα– να επιδίδονται σε διπλωματικό αγώνα για να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη στη Συρία. Η κατάσταση, όμως, στην περιοχή παραμένει εκρηκτική, με τη Ρωσία να παίζει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας αλλά να εμφανίζεται, παράλληλα, ενοχλημένη από τις κινήσεις της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Ερντογάν: Ο Τραμπ ζήτησε κατάπαυση πυρός αλλά δεν θα σταματήσουμε

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αμετακίνητος από τις θέσεις του και δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για τις αμερικανικές κυρώσεις, που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ξεκαθάρισε, η Άγκυρα δεν σκοπεύει να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία.

«Ο κ. Πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) ζήτησε κατάπαυση πυρός. Δεν θα σταματήσουμε» είπε ο Ερντογάν, και συμπλήρωσε:

«Οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός είναι αδύνατη μέχρι να αποχωρήσει από την περιοχή το YPG». Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα δεν θα διαπραγματευτεί με τρομοκράτες.

Νωρίτερα ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν, διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει την επιχείρησή της «με ή χωρίς τη στήριξη του κόσμου».

Ο ίδιος κατήγγειλε τη «βρώμικη συμφωνία», όπως τη χαρακτήρισε, που συνήφθη μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.  

Το ταξίδι Πενς

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, θα ταξιδέψει σήμερα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στην Τουρκία συνοδευόμενος από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Ο στόχος της αποστολής του θα είναι ένας: επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση πυρός από τις τουρκικές και κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία. Βέβαια, δεν είναι βέβαιο αν οι προσπάθειές του θα έχουν θετικό αποτέλεσμα μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν.

«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία μας για να επιχειρήσουμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός και να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», είπε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Πενς, ο αντιπρόεδρος – εκτός από τον Πομπέο – θα συνοδεύεται από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, και τον Αμερικανό απεσταλμένο για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι.

Η ανακοίνωση για το ταξίδι του Πενς ήρθε λίγες ώρες μετά την υπογραφή – από πλευράς Ντόναλντ Τραμπ – του εκτελεστικού διατάγματος, μέσω του οποίου επιβάλλονται κυρώσεις σε τρεις υπουργούς της Τουρκίας. Παράλληλα, ο πλανητάρχης αξίωσε να «τερματιστεί αμέσως η τουρκική επίθεση», προειδοποιώντας την Άγκυρα με οικονομική καταστροφή.

Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να εντείνουν τις κυρώσεις και να επιβάλουν επιπρόσθετα μέτρα εάν δεν βρεθεί μία λύση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στη Συρία.

Οι δύο ηγέτες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Κρεμλίνου, συμφώνησαν πως είναι απαραίτητη η αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών και των συριακών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, αποδέχθηκε πρόσκληση του Πούτιν για επίσκεψη στη Ρωσία τις επόμενες ημέρες.

«Δεν θα επιτρέψουμε μάχες μεταξύ τουρκικών και συριακών δυνάμεων»

Την ώρα που η Τουρκία εμφανίζεται αδιάλλακτη και ο διπλωματικός… πυρετός συνεχίζεται, η Μόσχα διαμηνύει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και συριακών δυνάμεων.

«Αυτό θα ήταν απλώς απαράδεκτο… Και έτσι δεν θα το επιτρέψουμε, φυσικά» είπε ο ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεβ.

Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, άναψε το «πράσινο φως» για την Τουρκία, όπως λένε αναλυτές.

Η Ρωσία είναι, όμως, σύμμαχος – κλειδί του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως δυνάμεις της, που βρίσκονται στη Συρία από το 2015, περιπολούν το «διάδρομο» μεταξύ των συριακών και των τουρκικών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Λαβρέντιεβ χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία «απαράδεκτη».

Υπογράμμισε, επίσης, πως βάσει της προηγούμενης συμφωνίας οι τουρκικές επιχειρήσεις θα διεξάγονταν πέντε έως 10 χιλιόμετρα στη Συρία. Απόσταση πολύ μικρότερη, δηλαδή, από τη ζώνη ασφαλείας 30χλμ που προτείνει η Άγκυρα.

Μάλιστα, διαμήνυσε πως τα τουρκικά στρατεύματα δεν μπορούν να μείνουν μόνιμα στη Συρία.

«Η Συρία βρίσκεται σε επικοινωνία με την Τουρκία για να αποφευχθεί μια σύγκρουση» είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Μόσχα διαμεσολάβησε ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού.

Επικίνδυνες ενέργειες

Εν μέσω των διπλωματικών κινήσεων, γινε γνωστό πως ένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος προχώρησε σε μια «επίδειξη δύναμης» έναντι της Τουρκίας, καθώς μαχητές που φέρουν τη στήριξη της Άγκυρας βρέθηκαν πολύ κοντά σε αμερικανικές δυνάμεις.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters, τόνισε πως το αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήση πάνω από την περιοχή αφότου τα αμερικανικά στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία αισθάνθηκαν πως οι προσκείμενοι στην Άγκυρα μαχητές βρέθηκαν πολύ κοντά.

Οι μαχητές σκορπίστηκαν έπειτα από την επίδειξη δύναμης, συμπλήρωσε ο αξιωματούχους.

https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/194033/agonas-epikratisis-sti-syria-oyasingkton-agkyra-mosxa-se-skliro-diplomatiko-poker

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα