ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
Επιτέλους, κάποιοι, έστω πρώην, κρατικοί αξιωματούχοι ξυπνούν. Για πρώτη φορά τρείς πρέσβεις επι τιμή εκφράζουν σε κοινό κείμενό τους την αγωνία τους για την ειρήνη και την θέση της Ελλάδας στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας.
Σκέψεις και προτάσεις τριών πρέσβεων για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο     Νίκου Δ. Κανελλου Αλεξάνδρου Κ. Κατρανη  Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου
Εδώ και ένα μήνα ζούμε το «αδιανόητο». Είχαμε πειστεί ότι τουλάχιστον ο «παλαιός», βεστφαλικός κόσμος είχε λάβει τα μαθήματά του από την «εποχή των άκρων», είχε ξεπεράσει τη «σύγκρουση των πολιτισμών» και είχε φτάσει, αν όχι στο «τέλος της ιστορίας», στην παγκοσμιοποίηση των αξιών, των αγορών και του χρήματος και αντιμετώπιζε με διάθεση ειρήνης και συνεργασίας τις προκλήσεις που θέτουν η οικονομική ανισότητα, οι εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές σε άλλες ηπείρους, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία.   Εν τούτοις, το συσσωρευμένο εμπρηστικό υλικό δεν λείπει – γιγαντώνεται μπροστά στα μάτια μας. Νομίζουμε ότι είναι το παρελθόν που πεθαίνει δημιουργώντας ιστορία και όχι το μέλλον που επιστρέφει στην «κόλαση» της βίας.
Στις 24 Φεβρουαρίου εγκαταλείψαμε την ουτοπία της γαλήνιας κανονικότητας για να βρεθούμε σ’ ένα διαφορετικό κόσμο που «υπνοβατεί» προς μια γενικευμένη σύγκρουση. Είδαμε τη βία με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία  να ξαναγίνεται η «μαμή της ιστορίας» στην Ευρώπη και η «φωτιά και το ατσάλι» να καλούνται και πάλι να δώσουν λύση σε προβλήματα που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί με το «λόγο». Ανθρώπινες ζωές χάνονται, υποδομές καταστρέφονται, η παραγωγική διαδικασία σταματά, οι συνέπειες είναι αδύνατο να υπολογιστούν.    Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Ευρώπη και ο κόσμος βρίσκονται μποροστά στο φάσμα της πείνας και της πυρηνικής εξολόθρευσης.    Το κόστος στην Ουκρανία, στη Ρωσία και στον κόσμο είναι κολοσσιαίο.   Έχει γίνει πολύ κακό, αλλά δεν είναι αργά για να το σταματήσουμε. Η κραυγή των όπλων μπορεί να σιγήσει, οι ζωντανοι να θρηνήσουν τους νεκρούς, «τα όνειρα να λάβουν εκδίκηση».    Είναι η ώρα να δούμε την πραγματικότητα και να μιλήσουμε για το μέλλον.
Σκεφτήκαμε και επεξεργαστήκαμε μερικές προτάσεις για την ειρήνευση, τη συνεργασία και την ασφάλεια στον κόσμο.   Η υλοποίηση της πρότασης αυτής  έχει φυσικά σαν προϋπόθεση την άμεση κατάπαυση του πυρός .
Η πρότασή μας αποτελείται από τα εξής σημεία:
1. Διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σε δύο επίπεδα: – ΝΑΤΟ-Ρωσίας – Ουκρανίας- Ρωσίας
2. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που έχουν ήδη αρχίσει, θα πρέπει να καλύψουν:
α. το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όπως: ταυτότητα, πολιτισμό, ανοικοδόμηση, λειτουργία προσφυγικών διαδρόμων κλπ.
β. το εδαφικό
γ. την αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από την Ουκρανία
δ. την εγγύηση για την εφαρμογή της Συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας από τον ΟΑΣΕ με στρατιωτικούς παρατηρητές από κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ με στόχο την κατάπαυση του πυρός και την ανακωχή    Είναι σημαντικό να πάψουν οι εκατέρωθεν κατηγορίες, ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης.
3. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα καλύψουν τα εξής θέματα:
α. Συνεργασία και αδιαίρετη ασφάλεια
β. Επαναλειτουργία του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας
γ. Επιβεβαίωση των δύο μερών ότι δεν θεωρεί αντίπαλο το ένα το άλλο
δ. Απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων
ε. Περιορισμός χρήσης επίγειων πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στ. Συμφωνία περί μη επεκτάσεως του ΝΑΤΟ
ζ. Άρση των εκατέρωθεν κυρώσεων, εφόσον επέλθει συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας
4.Επαναλειτουργία του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας και περαιτέρω προσέγγιση  ΕΕ Ουκρανίας στο πλαίσιο  προετοιμασίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της
Θεωρούμε ότι οι προτάσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση των συγκρούσεων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια έλλειψη συμφωνίας θα απειλούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω δραματική επιδείνωση  με απρόσμενες επιπτώσεις για το μέλλον της όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.
31 Μαρτίου 2022
Λεωνιδας Χρυσανθοπουλος, Αίγιον Πρέσβης ε.τ
Νικος Δ. Κανελλος, Αμπελάκια  Τ. Πρέσβης
Αλέξανδρος Κατράνης, Ακτή Νηρέως-Αλιβέρι  Τ. Πρέσβης
Προβλήθηκε από Nikos D. Kanellos στις 12:37 μ.μ.
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ετεροβαρής πρόταση υπέρ του εισβολέα. Εγγυήσεις από ΟΑΣΕ που δεν μπόρεσε να διαφυλάξει την ειρήνη εξυπηρετούν την Ρωσία.
  Η άρση των κυρώσεων θα λειτουργήσει σε βάρος της ασφάλειας της Ευρώπης.
  Ο κόσμος άλλαξε, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η Ευρώπη πρόσφερε πολλά στη Ρωσία και εισπράττει βόμβες στιλέτα , στραγγαλισμό , φόνους αμάχων και απειλές χρήσης πυρηνικών.
  Απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, σκληρές κυρώσεις και απομόνωση της Ρωσίας είναι η μόνη λύση για την Ευρώπη.

 2. Όντας ρεαλιστές και οι τρείς αφυπηρετήσαντες εξαίρετοι διπλωμάτες θα θεωρούν και αυτοί ότι ”αυτά τα τραπεζώματα ” και οι συνομιλίες μεταξύ ΝΑΤΟ(στο οποίο συναποφασίζουν 30 μέλη με ΒΕΤΟ) και Ρωσίας μπορεί να αρχίσουν μετά 3ετία όταν θα κριθεί και η παραμονή του ΠΟΥΤΙΝ στην εξουσία, εκτός αν προκύψει απομάκρυνσή του μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις ή άλλως αποφασίσει ο Ός τα πανθ’ορά.
  Σε κάθε περίπτωση φρονώ πως για ”επιστροφή στην Ευρώπη” της Ρωσίας θα αποφασίσουν και οι Ρώσοι πολίτες, που θα ταλαιπωρηθούν αφάνταστα από τις κυρώσεις εις βάρος τους και ευλόγως θα την ”μισήσουν”.
  Δυστυχώς η διπλωματία απέτυχε να προλάβει τον πόλεμο και τώρα δύσκολα θα επιτύχει ταχεία επιστροφή σε ”τραπέζια και λύσεις”.
  ‘Έχουμε το παράδειγμα του Κυπριακού.
  Ήταν να μην υπερισχύσει η ισχύς του Διεθνούς Δικαίου.
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,751ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα